Főoldal > EGÉSZSÉG > Védőoltással a rák ellen

Védőoltással a rák ellen

0

Írta:

A HPV, azaz a Humán papillómavírus az egyik legelterjedtebb, elsősorban nemi úton terjedő betegség, felmérések szerint a szexuálisan aktív nők 80 százaléka találkozik vele élete során. Felismerése meglehetősen nehéz, s mivel kifejezett tüneteket nem okoz a betegekben, és sokszor spontán gyógyul, így előfordulhat, hogy egyáltalán nem is szerzünk tudomást a betegségünkről. Ez a szerencsésebb eset.A […]

0006652_2.jpg ()

A HPV, azaz a Humán papillómavírus az egyik legelterjedtebb, elsősorban nemi úton terjedő betegség, felmérések szerint a szexuálisan aktív nők 80 százaléka találkozik vele élete során. Felismerése meglehetősen nehéz, s mivel kifejezett tüneteket nem okoz a betegekben, és sokszor spontán gyógyul, így előfordulhat, hogy egyáltalán nem is szerzünk tudomást a betegségünkről. Ez a szerencsésebb eset.
A betegek kis százalékánál azonban az immunrendszer nem képes legyőzni a HPV vírusát, amelynek egyes típusai idővel azután akár méhnyakrákot is okozhatnak.

Bővebben a témáról korábbi cikkünkben olvashatsz – kattints!

Ezért fontos az, hogy minden, szexuálisan aktív nő évente legalább egyszer keresse fel nőgyógyászát méhnyakrák – szűrés céljából!

Vakcinával a megelőzésért
Ez év januárjától már hazánkban is kapható az az oltóanyag, amely sikerrel veszi fel a HPV legveszélyesebb fajtái ellen a harcot. Az amerikai kutatók által kifejlesztett vakcina száz százalékban véd a rák szempontjából legagresszívabbnak tartott 16-os és 18-as típusú vírusfajták ellen, amelyek az összes méhnyakrákos eset kb. 70 százalékáért felelősek.
Az oltást néhány éve használták először az Egyesült Államokban és Ausztráliában, mára világszerte összesen 85 országban engedélyezett a készítmény.
Az oltást 9 és 26 év közötti fiataloknak javasolják beadni a WHO szakemberei. Véleményük szerint a legjobb, ha a szexuális élet megkezdése előtt, már serdülőkorban megkapják a fiatalok az oltóanyagot, hiszen e korosztály szervezete reagál a legjobban a vakcinákra, s ők azok, akiknél nagy valószínűség szerint még nem alakult ki a HPV- fertőzöttség.
Egyes szakemberek úgy vélik, hogy ennél későbbi életkorban, 26 éves kor fölött is beadható a szérum, ám e korosztály esetében az eredményességet vizsgáló kutatások még folyamatban vannak. Fontos, hogy akár műtéti módszert követően, akár spontán módon, gyógyult legyen a páciens, amikor megkapja a védőoltást.
Fontos tudni, hogy a vakcina megelőzésre szolgál, nem gyógyít: tehát azok, akik e fertőzöttségben szenvednek, nem kaphatják meg a készítményt.

Hogyan hat az oltás?
Mivel meglévő fertőzés esetén kétséges a vakcina eredményessége, lényeges, hogy az oltást megelőzően nőgyógyászati HPV – szűrésen vegyen részt a páciens. A negatív lelet birtokában azután kiválthatja a – nőgyógyász vagy a háziorvos által receptre felírt – oltóanyagot.
Ahhoz, hogy a szervezetben védettség alakuljon ki a vírusfertőzés ellen, hat hónapon belül három oltást kell kapnia a páciensnek. A második és a harmadik dózist 2 illetve 6 hónappal az első oltást követően kell beadni. Az injekciót követően komolyabb mellékhatással nem kell számolni.
A vakcinát jelenleg nem támogatja a Társadalombiztosítás, így az meglehetősen drága: a három ampullányi szérum összesen kb. 90 000 Ft-ba kerül.

0006652_1.jpg ()

Jobb később mint korán?
Az oltás kb. öt éve létezik, ekkor fejlesztették ki a kutatók, s hatásának a vizsgálata jelenleg is tart. Nem tudjuk pontosan például, hogy meddig tart a vakcina hatása, meg kell-e ismételni azt, és ha igen, pontosan mikor.
Dr. Dian M. Harper, ausztrál HPV-kutató orvos, aki maga is részt vett a gyógyszer kifejlesztésében, óva int attól, hogy korán, serdülőkor előtt adják be a gyermekeknek a vakcinát. A kutató szerint – szembemenve a forgalmazó gyógyszercég és a WHO ajánlásával – az ideális életkor 18 év vagy e fölött van: „11-12 éves gyerekeknek beadni a készítményt?!  - Olyan ez, mintha egy nagyszabású egészségügyi kísérletet hajtanánk végre!” – vallja a kutató orvos. Állítása szerint több olyan ellenérv is van, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha a szer gyermekkori alkalmazásáról beszélünk. „A szexuális élet megkezdése előtt nem tudják megvizsgálni, hogy egy kislány HPV-fertőzött – e vagy sem, amikor megkapja a készítményt. Ezen kívül a serdülőkor előtti alkalmazásra nem tesztelték e vakcinát, s azt sem tudhatjuk, hogy más, fiatal korban beadandó oltással együtt milyen reakciókat válthat ki az a szervezetben. Ráadásul, az is bizonytalan, hogy meddig tart a készítmény hatása, így elképzelhető, hogy ha túl korán kapják meg a gyerekek a szérumot, lehetséges, hogy pont a szexuális életük megkezdésének idejére veszíti el az a hatását” – sorolja a tisztázatlan kérdéseket az orvosnő a  www.fwdailynews.com  oldalon megjelent cikkében.

Dr. Harper szerint a készítmény elvitathatatlanul hatásos és jó vakcina, amely sokat segíthet nők millióinak abban, hogy elkerüljék a HPV-okozta méhnyakrákos megbetegedések egy jelentős részét. Óva int azonban attól, hogy illúziókba ringassuk magunkat: a jelenleg forgalmazott készítmények csupán 2 rákkeltő HPV vírusfaj ellen védenek, a többi ellen nem. Éppen ezért fontos hangsúlyozni: azok, akik megkapják a HPV elleni szérumot, sem lesznek védettek a többi, rákot okozó HPV- fajtával szemben, így az évenkénti, rendszeres nőgyógyászati rákszűrésen nekik is mindenképpen részt kell venniük.

Így, a védőoltással és mindenek előtt a rendszeres ellenőrzéssel teszünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük a vírus-okozta méhnyakrák kialakulását.

Cikkünk forrásául az alábbi oldalak szolgáltak:
www.hpvteszt.hu
Dr Cindy Bevington: Researcher blasts HPV marketing; www.fwdailynews.com


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X