Főoldal > EGÉSZSÉG > A szerelem kémiája

A szerelem kémiája

kémiaszerelem
0

Írta:

Meglátni és… Hogyan is kezdődik minden? Meglátod, a szíved dobban egy nagyot, elpirulsz, a tenyered is izzadni kezd, és minden sejtedben valami kellemes bizsergést érzel. Nincs mese: agysejtjeidben termelődni kezd a fenil-etil-amin nevű vegyület. Boldog vagy, a föld felett lebegsz: ez a huncut amfetamin-féle felpörgeti a vérnyomásod, játszik veled! Még közelebb Elkezdesz vágyni a másik […]

Meglátni és…

Hogyan is kezdődik minden? Meglátod, a szíved dobban egy nagyot, elpirulsz, a tenyered is izzadni kezd, és minden sejtedben valami kellemes bizsergést érzel. Nincs mese: agysejtjeidben termelődni kezd a fenil-etil-amin nevű vegyület. Boldog vagy, a föld felett lebegsz: ez a huncut amfetamin-féle felpörgeti a vérnyomásod, játszik veled!

Még közelebb

0007314_1.jpg ()

Elkezdesz vágyni a másik közelségére. Látni akarod, hozzá akarsz érni, hallani szeretnéd a hangját, beszívni a bőre illatát, érezni a belőle áradó meleget: a bűbájos oxitocin kezdte elárasztani a véredet. Ez a szerelemhormonnak is nevezett anyag felelős a gyengédségért, a közelség iránti vágyért. De nem csak a szerelmeseknél: fontos szerepe van szülésnél és szoptatásnál is.

Örökké

A kezdeti őrült zakatolás után békét, nyugalmat kezdesz érezni a közelében és meleg biztonságot. Ragaszkodsz hozzá, és biztos vagy benne, hogy ti ketten örökké együtt lesztek: vagyis munkába álltak az endorfinok! Ezek az úgynevezett opioidok mámorossá tesznek, csillapítják a testi-lelki fájdalmat. Nem véletlen, hogy szülés közben is jelentős adagban szabadulnak fel a szervezetedben, akárcsak intenzív sportolásnál vagy alkotó munka közben.

Föld felett

Mindeközben szárnyalsz, képességeid túllépik határaidat, tele vagy energiával, szinte nincs is szükséged alvásra. Ilyenkor a dopamin serkentő hatását élvezed. Élvezd minden előnyét, mert kutatásokból kiderült, hogy ezeknek a vegyi anyagoknak a felfokozott termelése mindössze két évig tart.

És hogy azután mi lesz?

Vagy kihűlnek az érzelmek – ahogy a szerelmi vegykonyhán takarékra állítják a lángot a vegyületek, és mindenki máshol keresi a friss boldogságot - vagy valami új kezdődik el. Ami nem tombol, nem kavar vihart, nem röpít magasba, és nem ejt vissza a földre. Csak csendesen melegít, fáradhatatlanul, mint egy hűséges kályha. Úgy hívják: szeretet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X