Főoldal > EGÉSZSÉG > Lélekölő stresszben élsz? Szabadulj meg tőle!

Lélekölő stresszben élsz? Szabadulj meg tőle!

idegességstressz
0

Írta:

Most éppen olyan az életed, hogy úgy érzed, egy hatalmas teendőkupac tetején ücsörögsz? Még este, minden fáradtságod ellenére sem tudsz igazán kikapcsolni? Elgondolkodtál már azon, mi tud leginkább kibillenteni az egyensúlyodból? Egy rossz hangulatú telefonbeszélgetés? Netán egy komoly felkészülést igénylő értekezlet? No és mi az, ami a leggyorsabban megnyugtat ezekben a szituációkban? Bármilyen furcsán is […]

Most éppen olyan az életed, hogy úgy érzed, egy hatalmas teendőkupac tetején ücsörögsz? Még este, minden fáradtságod ellenére sem tudsz igazán kikapcsolni? Elgondolkodtál már azon, mi tud leginkább kibillenteni az egyensúlyodból? Egy rossz hangulatú telefonbeszélgetés? Netán egy komoly felkészülést igénylő értekezlet? No és mi az, ami a leggyorsabban megnyugtat ezekben a szituációkban? Bármilyen furcsán is hangzik, a stressz fontos számunkra, hiszen magasabb teljesítményre sarkall minket. Gond akkor van, ha nem találjuk az egyensúlyt a feszültség és a lazítás között. Ez esetben a stressz akár meg is betegíthet. A jó hír, hogy lazítani bármikor megtanulhatunk – ezt hirdeti a tropho-tréning kifejlesztője, Udo Derbolowsky doktor is, aki orvosként és pszichoterapeutaként praktizáló édesapjával dolgozta ki a gyors ellazulást ígérő technikákat. A tropho szó eredeti jelentése nem más, mint tápláló, amelyet ezúttal nyugodtan érhetünk a lelkünkre. A gyakorlatok nagy előnye, hogy könnyen elsajátíthatók, a lényeg, hogy mindennap áldoznunk kell rájuk néhány percet. De valóban csak néhány percet. Ennyit igazán megér a jó közérzetünk, nem igaz?

Adj magadnak kimenőt!

Ha megfeszített tempóban élünk, az apró szünetek nagyon fontosak. Csakhogy a hajtásban gyakran ezekre is sajnáljuk az időt. Ha te sem vagy túl engedékeny magaddal szemben, ezt gyakorolnod kell. Kezdetben csak egészen rövidke, 10-15 másodperces szüneteket iktass be. Fokozatosan növeld az időtartamukat, amíg egypercesre nem duzzadnak. A legjobb, ha ezeknek a szüneteknek előre helyet csinálsz a napirendedben, kapcsolódhatnak például a kézmosáshoz, a mosdóba menéshez vagy a parkoláshoz. Ne felejtsd el, az ellazuláshoz is tudatosság szükségeltetik.

0014765_1.jpg ()

Találd meg a személyes motivációd!

Ha ezt a cikket olvasod, bizonyára már eldöntötted, hogy teszel valamit önmagadért. Ám ahhoz, hogy a gyakorlatok meghozzák számodra a sikert, fel kell fedezned valódi, személyes motivációdat. Bizonyára már most is van elképzelésed arról, miért van szükséged a tropho-tréningre.Próbáld meg ezeket az elképzeléseket szavakba önteni és leírni. Fogalmazz minél konkrétabban! A „szeretnék jobban ellazulni” helyett inkább így: „szeretnék jobban helytállni a munkámban, és egy komoly értekezlet után is frissnek és tettre késznek érezni magam.” Ügyelj arra, hogy pozitív állításokat fogalmazz meg, vagyis ne használd a nem szócskát. A listádat később kedved szerint bővítheted, alakíthatod.

Figyeld a légzésedet!

Ezer dolgod van, haladnod kéne, mégsem tudsz koncentrálni. Vesd be ezt az egyszerű légzőgyakorlatot: Dőlj hátra a székeden, és figyeld a légzésedet! Méghozzá kizárólagos figyelemmel. Ne akard befolyásolni a folyamatot, hiszen a tested elvégzi helyetted a munkát. Lélegezz be lassan, türelmesen, és képzeld el, ahogy a levegő áramlik a testedben. Mint amikor egy kancsóból pohárba töltjük a vizet. Figyeld meg, ahogy a belégzésnél megemelkedik a mellkasod, a kilégzésnél pedig visszasüllyed. Minden lélegzetvétel oxigénnel látja el a sejteket, vagyis a levegővétel olyasvalamit szállít neked, amit a stressz elrabol: energiát.  Ahhoz, hogy kellő mértékben figyelni tudj magadra, szünetet kell tartanod, mert csak így kerülhetsz megfelelő távolságba a stressztől.

Álmodozz ébren!

Időnként rád tör az érzés, hogy legszívesebben felállnál, és itt hagynál csapot-papot? A fantáziádban meg is teheted! Hunyd le a szemed, és idézz fel egy számodra kedves élményt. A lényeg, hogy az előtted felsejlő képen minden kellemes érzést sugalljon, legyen az egy homokos tengerpart vagy egy békés kert, ahol mindig jól érzed magad. A fantáziálás kibillent abból a helyzetből, amelyben vagy. Mielőtt visszatérnél a valóságba, nyújtózkodj egyet, mozgasd át a végtagjaidat és a nyakadat.

Keresd az egyensúlyt!

A már ismertetettek szerint lélegezz nyugodtan ki és be. Gondolj arra, hogy a tested minden lélegzetvétellel új energiához jut. Három lélegzetvétel után mondd ki magadban: „Minden közömbös számomra.” Ez persze nem azt jelenti, hogy semmi sem érdekel a világon, csupán azt, hogy abban a pillanatban semminek sincs kiemelkedő jelentősége. Képzelj el egy mérleget, amelynek mindkét serpenyőjében ugyanakkora súly van. Gondold azt, hogy az egyik serpenyőben te csücsülsz, a másikban pedig mindaz, ami kívülről hat rád. Ebben természetesen az is benne van, ami számodra stresszt okoz, ennek ellenére képzeld azt, hogy mindezekkel együtt egyensúlyban van a serpenyő – tehát ezek a dolgok nem lehetnek fontosabbak számodra, mint te magad!

Merj változtatni!

A stressz mindenkire másképp hat. Akadnak, akik nagy nyomás alatt jobban teljesítenek, mások éppen hogy rosszabbul. A stresszre adott reakcióinkért elsősorban a korábbi tapasztalataink felelősek.Az alábbi gyakorlat – bár kicsit időigényesebb az eddigieknél – segít tisztázni, hogy milyen helyzetekben van leginkább szükséged stresszűző villámtechnikákra. Figyeld magad néhány napon át, és jegyezd fel azokat a helyzeteket, amelyek kibillentenek a lelki egyensúlyodból. Ha összegyűjtöttél párat, gondold át, mit tehetnél annak érdekében, hogy ezeket a szituációkat kiküszöböld. Már a kis változások is nagy megkönnyebbülést hozhatnak. Ilyen például a napirend átalakítása, a feladatok jobb megosztása, vagy némi korrekció a hozzáállásodon.

A témáról bővebben a Wellness Magazin októberi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X