Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp, hogy felpörgesd az agyad

5 tipp, hogy felpörgesd az agyad

memóriastressz
0

Írta:

Nagyon sok oka lehet annak, ha figyelmetlen és szétszórt vagy – bár a háttérben súlyos szervi betegségek is állhatnak, valószínűbb, hogy a stressz, a túlfeszített tempó, netán a fronthatás okozza a koncentrációs problémákat.Összegyűjtöttünk most öt olyan ételt és italt, amely segíthet a szellemi teljesítőképesség növelésében! Kávé helyett – zöld teaA napot egy nagy bögre tejeskávéval […]

Nagyon sok oka lehet annak, ha figyelmetlen és szétszórt vagy – bár a háttérben súlyos szervi betegségek is állhatnak, valószínűbb, hogy a stressz, a túlfeszített tempó, netán a fronthatás okozza a koncentrációs problémákat.
Összegyűjtöttünk most öt olyan ételt és italt, amely segíthet a szellemi teljesítőképesség növelésében!

 

Kávé helyett – zöld tea
A napot egy nagy bögre tejeskávéval indítod, ebéd után jöhet egy gyors fekete – ha pedig esti programod van, akkor még a harmadik csészével is lecsúszik? A kávét leginkább az élénkítő hatása miatt fogyasztjuk – a legtöbben egyáltalán nem törődnek azzal, hogy a koffein súlyos szívproblémákat és magas vérnyomást okozhat.
Nemcsak a kávé segíthet abban, hogy éber maradj. A zöld teában található tein hatása megegyezik a koffeinével, ám lassabban szívódik fel, és a hatása is tovább tart. A zöld tea ugyanakkor rengeteg antioxidánst tartalmaz, méregtelenít, egyes hatóanyagai pedig az Alzheimer-kór megelőzésében is segítenek. Ha sokáig szép, egészséges és fiatal szeretnél maradni, fogyassz napi két-három csésze zöld teát!

Édes agyserkentőm…
Hogy miért esik olyan jól egy vizsga előtti estén néhány kocka csokoládé? A csoki nemcsak finom, de azonnali energiához juttatja a szervezetet, beindítja a boldogsághormonok termelődését, teofillin tartalmának köszönhetően pedig élénkít is.
Ha édes kényeztetésre vágysz, és egy kis pluszenergiára van szükséged, akkor bátran majszolj el néhány falat csokoládét. Lehetőleg csak magas kakaótartalmú, jó minőségű márkát válassz, és vigyázz, hogy el ne tűnjön azonnal az egész tábla!

0015121_1.jpg ()

Távol-keleti csodaszerek: a ginseng és a gingko biloba
A ginkgo biloba (vagy páfrányfenyő) egy rendkívül különleges növényfaj – a 200 millió évvel ezelőtt kialakult gingko levelét a szellemi teljesítőképesség növelésére, a koncentráció fokozására használják.
A kelet-ázsiai országokban a gingko biloba mellett a ginsenget is valóságos csodaszerként tartják számon – a növény emberformára emlékeztető gumós gyökerét a szellemi és fizikai teljesítőképesség fokozására, a koncentrációs képesség növelésére, és potencianövelő szerként is használják. Ha az agyad fokozott igénybevételnek van kitéve, próbáld ki a ginsenget vagy a gingko bilobát tabletta formájában vagy teaként!

Halak, magvak, olajok
Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlen szerepet játszanak az agy fejlődésében. Ezeket az esszenciális (vagyis csak a táplálékokból nyerhető) zsírsavakat a magzat az anya szervezetéből vonja el, így nagyon fontos, hogy a kismama elegendő omega-3 zsírsavat fogyasszon!
Omega-3 zsírsavakra az agynak persze nemcsak magzati korban van szüksége. Az olajos halak, a tenger gyümölcsei serkentik az agyműködést, javítják a koncentrációs képességet és fejlesztik a memóriát is. Ha nem szereted a tengeri halakat, akkor fogyassz minél több olíva- vagy repceolajat, nassolnivalóként pedig diót, mogyorót és tökmagot rágcsálj, hiszen ezek is tele vannak omega-3 zsírsavakkal!

Zöld energiabomba – a spenót
Óvodás korod óta ki nem állhatod a spenótot? Itt az ideje, hogy megbarátkozz ezzel az ártalmatlan, ám rendkívül hasznos zöldségfélével – a spenót ugyanis a fizikai állóképességet és a szellemi teljesítőképességet is jelentősen növeli!
Amerikai kutatások bizonyították, hogy a spenótevés hatására fokozódik az agyműködés, gyorsabban tanulunk, a spenót ugyanakkor segít megelőzni az Alzheimer‑kórt és bizonyos szembetegségeket is. A spenót valóságos vitaminbomba, és rengeteg ásványi sót (pl. folsavat) tartalmaz. Ezek az anyagok azonban a főzés során nagyrészt elbomlanak, ezért a spenótot főzelék helyett inkább salátaként fogyaszd!

További tippek a szellemi teljesítőképesség növelésére

  • Nemcsak bizonyos ételek, de egyes illatanyagok is agyserkentő hatásúak lehetnek. A koncentráció fokozására talán a rozmaringillat a leghatásosabb – ha friss és éber szeretnél maradni, cseppents egy kevés rozmaringos illóolajat a párologtatódba!
  • Akár a testünknek, az agyunknak is állandó „edzésre” van szüksége. A memóriádat és a koncentrációs képességedet a tanulással és az olvasással fejlesztheted a legjobban – tanulj nyelveket, idegen szavakat, vagy válassz egy érdekes, új hobbit! Ha úgy érzed, már végképp kinőttél az iskolapadból, akkor tornáztasd játszva az agyad – fejts keresztrejtvényt, sakkozz, vagy próbálj fejtörőket megoldani!
  • Ha szeretnéd fokozni az éberségedet, próbáld ki a váltott jógalégzést! Ülj le a földre, és engedd el magad. A hüvelyk és a gyűrűs ujjaddal fogd be az egyik orrlyukad, a másikon pedig szívd be lassan a levegőt! Tartsd bent a levegőt négy másodpercig, majd az eddig befogott orrlyukadon fújd ki a levegőt, és a másikat tartsd zárva! Váltogasd a befogott orrlyukakat, és végezd a gyakorlatot naponta három-négy alkalommal, körülbelül tíz percig!

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X