Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 szuper módszer stresszoldásra

8 szuper módszer stresszoldásra

idegességstressz
0

Írta:

1. Hallgass nyugtató zenét!Kísérletek bizonyítják és tanulmányok születtek arról, hogy a különböző dallamok nyugtató hatással vannak a szervezetre és ezeket hallgatva, csökkenhet a vérnyomás is. Tipp: Egy brit pszichológus, Richard Wiseman szerint a legjobb, ha kimerült állapotban Vivaldi Négy évszakja, vagy meditációs dallamokkal egybefűzött természeti hangok szólnak a lejátszónkból. 2. Végezz lazító gyakorlatot!Érdemes mindenképp megtanulni egy lazító gyakorlatot, legyen […]

1. Hallgass nyugtató zenét!
Kísérletek bizonyítják és tanulmányok születtek arról, hogy a különböző dallamok nyugtató hatással vannak a szervezetre és ezeket hallgatva, csökkenhet a vérnyomás is. 
Tipp: Egy brit pszichológus, Richard Wiseman szerint a legjobb, ha kimerült állapotban Vivaldi Négy évszakja, vagy meditációs dallamokkal egybefűzött természeti hangok szólnak a lejátszónkból.

2. Végezz lazító gyakorlatot!
Érdemes mindenképp megtanulni egy lazító gyakorlatot, legyen az a Jacobson-féle progresszív izomlazítás, az autogén tréning, vagy a légzésterápia. Ha rendszeresen végzed valamelyik gyakorlatot, testileg és lelkileg is kiegyensúlyozott lehetsz még a legstresszesebb időszakban is.
Tipp: Ha kezdő vagy a relaxáció terén, végezd el az alábbi gyakorlatot: a lábujjaidtól kezdve minden egyes testrészed feszítsd meg pár másodpercig, majd ernyeszd el.

3. Tölts több időt a barátaiddal!
Egy megerőltető nap után a legrosszabb, amit tehetsz, ha lemondod a barátokkal a találkozódat. Stresszoldóként hat, ha azokkal találkozol, akiket szeretsz és akikben megbízol. Adott esetben megoszthatod velük problémáidat és érdemes megfogadnod a jó tanácsokat is.
Tipp: Figyelj oda, hogy ne csak sorozatos panaszkodásból álljon a találkozó, igyekezzetek minél többet nevetni együtt!

0017228_1.jpg ()

4. Segíts másokon!
Kutatásokból kiderült, hogy a legapróbb kedvességtől is, amelyet másoknak nyújtunk, mi is jobban érezzük magunkat. Így lehet, hogy rengeteg feltöltő energiát kapsz, ha adakozol egy szervezetnek, esetleg beteg embereken segítesz.
Tipp: Nem kell nagy dolgokra gondolni, sokszor már az is jó érzéssel tölt el, ha átkísérsz egy idős embert az úttesten, vagy egy idős nénitől virágot veszel a piacon.

5. Nevess többet!
A nevetés az élet fűszere. Tekints pozitívan a körülötted lévő dolgokra, még akkor is, ha legszívesebben elbujdosnál a világ elől! 
Tipp: Ne vedd olyan komolyan a dolgokat, hívd segítségül a humorérzékedet – egy kiadós nevetéssel a stressz is könnyebben elviselhetővé válik.

6. Segít a levendula!
A lágy dallamok mellett bizonyos illatok is segítenek az ellazulásban. A levendula például ezek közé tartozik, és segít alvászavarok esetén is.
Tipp: Ha nem szereted a levendulát, válaszd a kamillát, a ginszenget, vagy az édesgyökeret! Amikor hazaérsz egy kimerítő nap után, tegyél néhány cseppet valamelyikből a párologtató edénybe.

7. Mozogj többet!
„Na, persze, hogy egy széthajtott nap után még sportoljak is!” - gondolhatod. Pedig a mozgásnak hatalmas szerepe van a felgyülemlett feszültség levezetésében. Sportolás közben a szervezet endorfint termel, jobban érzed magad a bőrödben, ráadásul a rendszeres mozgás meglátszik az alakon, ettől nagyobb lesz az önbizalmad is.
Tipp: Ha a pörgős sportokat szereted, a feszültség levezetésére az egyik legjobb sport, a kick-box aerobik vagy a futás a jó levegőn. Ha jobban szeretsz csendben ellazulni, kikapcsolni, akkor jógázz! Ha nem tudod rávenni magad a munka utáni edzésre, elég az is,  ha hazafelé 20-30 percet gyalog teszel meg.

8. Irány a zöld!
Szerencsére hamarosan itt a tavasz, és friss zöldre cserélődnek a hóka szürke színek körülöttünk. Tölts minél több időt a természetben, parkokban sétálva. Menj kirándulni a barátaiddal! 
Tipp: Ha nincs olyan szerencséd, hogy az ablakon kinézve zöldet láss, légy kreatív! Legyen zöld növény az íróasztalodon, vagy tegyél ki egy zöld lankákat, varázslatos tájat ábrázoló képet, amire bármikor rápillanthatsz és jobb kedvre derülsz tőle.

0017228_2.jpg ()

+1 Tipp a WellnessCafétól: 
A Természetes erő a testnek és léleknek c. könyv útmutató azoknak, akiknek elegük van már abból, hogy mindig fáradtak, és lépten-nyomon stresszhatások érik őket. Akik szánnak 5 percet arra, hogy elsajátítsák az ősidők óta ismert, különféle civilizációk által felfedezett technikákat, melyek segítségével néhány percen belül feltöltődhetnek energiával. Illia Kiadó, 3590 Ft

Képek forrása: Profimédia 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X