Főoldal > EGÉSZSÉG > A jó házasság titka – A pszichológus tippjei esküvő előtt

A jó házasság titka – A pszichológus tippjei esküvő előtt

esküvőpárkapcsolatszerelem
0

Írta: and

Miért házasodj? Mert szerelmes vagyBizony, enélkül nem megy. Önbecsapás lenne azt gondolnod, az érzelem majd elérkezik kapcsolatotokban. A szerelem önmagában kevés a házassághoz, mégis a sikeres kapcsolatok záloga. Itt az idejeA stabil és boldog párkapcsolat fejlődésének a házasságkötés az egyik lépcsőfoka. Akkor hiteles a házassági döntés, ha mindketten vágytok arra, hogy szövetségeteket ilyen módon is […]

Miért házasodj?

Mert szerelmes vagy
Bizony, enélkül nem megy. Önbecsapás lenne azt gondolnod, az érzelem majd elérkezik kapcsolatotokban. A szerelem önmagában kevés a házassághoz, mégis a sikeres kapcsolatok záloga.

Itt az ideje
A stabil és boldog párkapcsolat fejlődésének a házasságkötés az egyik lépcsőfoka. Akkor hiteles a házassági döntés, ha mindketten vágytok arra, hogy szövetségeteket ilyen módon is megerősítsétek.

A házassági eskü miatt
Úgy döntöttetek, hogy hosszú távon (mindörökké) együtt akartok élni, elfogadva és elviselve egymás hibáit és hiányosságait is, hiszen jól tudjuk: „senki sem tökéletes”.

Cél: A családalapítás 
Mindketten élvezitek a stabil kapcsolatban megélt biztonságot s úgy érzitek, házasságotokkal megteremtitek azt a családi környezetet, amiben gyermeket szeretnétek nevelni.

Fontos szempont a hagyomány 
A házasságkötés, a házastársi eskü mindkettőtök értékrendjének része. Úgy érzitek, családi hagyományaitok és / vagy vallásos meggyőződésetek miatt szükséges az esküvő.

Ünnepelni szeretnétek 
Arra vágytok, hogy családi és baráti körben ünnepeljétek az egybekelés napját.

Tipp: Gondoljatok arra, hogy az esküvő kettőtök ünnepe, ezért önmagatokra és egymásra figyeljetek. A házassági döntésben és az esküvő lebonyolításában a Ti igazi vágyaitok érvényesüljenek és ne a többi családtagnak, barátnak igyekezzetek megfelelni. Később házastársi konfliktusokhoz vezethet az esküvői döntéssel kapcsolatos sértettség.

0018373_1.jpg ()

Felesleges házasodni csak azért, hogy…

Megjavítsd a kapcsolatod
Lehet, hogy kiábrándítóan hangzik, de ha párkapcsolati probléma vezet az esküvői döntéshez, az csak annyit jelent, hogy gondjaitokat tovább görgetitek. Még egy kapcsolat sem jött rendbe a házasságkötéstől!

Biztonságosabbá tedd a kapcsolatot
Tévhit, hogy a házasságkötés hatására jobban kötődtök majd egymáshoz. Ha bizonytalanok vagytok a kapcsolatban, netán hűtlenkedtek…nos, akkor nem ez a megfelelő életszakasz a házasságkötésre.

Ne maradj egyedül
Csak azért, mert valaki végre „horogra akadt” s nem tudod, lesz e még ilyen lehetőség a jövőben, felesleges az esküvőt fontolgatnod. A rossz házasságban vagy elváltként ugyanúgy egyedül leszel. Ezért fontos, hogy megfelelő párt találj.

A gyerek miatt
A gyermek számára valóban fontos, hogy szülei lehetőleg együtt éljenek. Ám pusztán a házasságkötés ténye nem biztosítja a boldog családi légkört gyermeked számára.

Kigyógyulj a válásból
Egy újabb házasságkötés nem segít abban, hogy feldolgozd válásod tényét. Kár azért házasodni, hogy státuszod szerint ismét „házas” legyél. Az újrakezdéshez, következő párkapcsolathoz, csak válásod érzelmi feldolgozása segíthet hozzá.

Menyasszony szeretnél lenni
Lehet, hogy mindig nagy esküvőről ábrándoztál, de a tündérmese csak egy napig tart, ha a „királyfi” nem megfelelő.

Elvárások, vágyak és félelmek

Friss statisztikai adat, hogy a múlt évben, hazánkban 1000 házasságkötésre 610 válás jutott. Sajnálatos tapasztalat, hogy az emberek túl nagy elvárásokkal lépnek házasságra s a megvalósulatlan ábrándok elégedetlenséghez, majd váláshoz vezetnek. Ezért fontos, hogy esküvő előtt egyeztessétek, ki mit vár a házasságtól.Ha úgy érzitek, jövőképeitek összeegyeztethetőek, sőt még támogatni is tudjátok egymást terveitek megvalósulásában, akkor megalapozott a közös jövő tervezése. Ha a jövőről kialakított elképzeléseitek nagyon eltérnek egymástól, akkor az egyik fél biztosan csalódni fog. A házasságról kialakított elképzeléseidet befolyásolják elvárásaid, vágyaid és félelmeid. Ezeknek az eredete múltbéli tapasztalatokban gyökerezik. Az egyik legerőteljesebb befolyásoló tényező saját gyermekkori családodban szerzett tapasztalataid hatása. Gyermekkorban tudattalanul is rögzítjük szüleink párkapcsolati mintáját. Viselkedési repertoárunkba beépül, amit tőlük ellestünk s házasságunkban ezt modellezzük. Többen azon igyekeznek, hogy szakítsanak az „otthonról hozott” párkapcsolati mintával, több – kevesebb sikerrel. Elvárásainkat befolyásolja még korábbi párkapcsolataink hatása, a barátainktól, ismerőseinktől szerzett információ illetve a média által sugallt kép. Ebből alakítja ki aztán mindenki azt a „titkos” forgatókönyvet, melyben megfogalmazza mit vár a házasságkötéstől.

Következő cikkünkből megtudhatod, hogy valójában Ki, Mit vár a házasságtól!

Képek forrása: Profimédia

 

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X