Főoldal > EGÉSZSÉG > Ismerkedés az interneten? – pszichológus szemmel

Ismerkedés az interneten? – pszichológus szemmel

internetismerkedéspszichológiaszerelem
0

Írta: and

Az online ismerkedés lehetőségét egyre többen veszik igénybe, így egymástól távoli helyszíneken élő, időhiánnyal küzdő emberek is létesíthetnek egymással kapcsolatot. Tévhit, hogy az internet csupán a tinédzserek társkereső fóruma! A 35-40 év feletti korosztály is igen nagy számban képviselteti magát az internetes ismerkedő oldalakon. Akik félénkek, vagy az önértékelésük alacsony, esetleg kevésbé bíznak önmagukban és másokban, azok számára […]

Az online ismerkedés lehetőségét egyre többen veszik igénybe, így egymástól távoli helyszíneken élő, időhiánnyal küzdő emberek is létesíthetnek egymással kapcsolatot. Tévhit, hogy az internet csupán a tinédzserek társkereső fóruma! A 35-40 év feletti korosztály is igen nagy számban képviselteti magát az internetes ismerkedő oldalakon. Akik félénkek, vagy az önértékelésük alacsony, esetleg kevésbé bíznak önmagukban és másokban, azok számára az internetes ismerkedés biztonságos közeget jelent, hiszen nem kell személyes kapcsolatot létesíteni  új helyzetben, alig ismert emberekkel.

0021136_1.jpg ()

Intimitás, valódi közelség nélkül

Ez a legfőbb veszély, amire a szakemberek felhívják az interneten kapcsolatot építők figyelmét, hogy az online ismerkedés során, a kezdeti bizalmatlanság leküzdésével túl gyorsan teret kapnak az intim közlések, anélkül, hogy mélyebben, közelebbről megismernék egymást a partnerek.  Hiszen a virtuális ismerkedés nélkülözi a szemtől szemben kapcsolatok „forgatókönyvét”, ami egy másfajta “közeliség” kialakulását teszi lehetővé két ember között. Még ha a partner látható is, a kapcsolat épüléséhez szükséges „finom” jelzések nem követhetők: pl. nem látszik, ha valaki csodálkozik, feszült, vagy kétkedve felhúzza a szemöldökét….
A valódi közelség elkerülése egy félénkebb ember számára előny lehet, ugyanakkor hátrány is. Bizalmatlanságra adhat okot, hogy nem vesszük észre, ha a partner hazudik, esetleg megpróbál minket „megvezetni”. Az is gyakran előfordul, hogy sokan annyira vágynak kapcsolatra, barátságra, szerelemre, hogy a partner „ártatlan” közlései alapján hamis fantáziavilágot építenek fel maguknak a másik emberről. Az illetőt, személyes találkozás híján, tökéletes partnernek gondolják.
A szakértő tippje: Ha úgy érzed, megfelelő partnerre akadtál, akkor néhány levélváltás után célszerű telefonon, skype-on beszélgetni, majd személyesen találkozni. Így sok félreértéstől és hamis elvárástól kímélitek meg egymást.

Magányossá tehet az internetes kapcsolat

Aki nem találja meg a helyes egyensúlyt személyes kapcsolatainak ápolása és internetes kapcsolatainak építése között, az könnyen elmagányosodhat, elveszítheti ismerőseit és barátait a klaviatúra mellett ücsörögve. Az online kapcsolatok hatására felépülhet egy olyan fantáziavilág az interneten elérhető partner(ek)ről, ami nemcsak a meghittséget nélkülözi, hanem a hétköznapok kapcsolati konfliktusait is – éppen ezért oly csábító.
A szakértő tippje: Az interneten ápolt kapcsolatok mellett ne feledkezz meg a személyes baráti kapcsolatok ápolásáról. Szervezz minél több programot barátaiddal a hétvégére: kiránduljatok, teázzatok, beszélgessetek, vagy egyszerűen hívd meg őket magadhoz vacsorára, társasjátékra, kártyára.

Az online partner: “harmadik” a párkapcsolatban

A problémamentes, interneten elérhető, virtuális kapcsolat vezethet akár a valódi párkapcsolat „elárulásához” is. Ha valamelyik fél elégedetlen a párkapcsolatával, akkor ez arra sarkallhatja a nőt vagy a férfit, hogy a valós párkapcsolati elégedetlenségét internetes partnerével ossza meg. Ilyenkor a gondok megbeszélésének hiánya, az érzelmi távolság növekedése még tovább rontja a párkapcsolatot, miközben az interneten elérhető partnerrel egy hamis, hazug fantáziavilág épül fel.
A szakértő tippje: Lehet, hogy kis időre megéri a meglévő párkapcsolat mellett online kapcsolat(ok)at kiépíteni – hiszen csökkenti a feszültséget és kielégít bizonyos igényeket -, ám hosszú távon a meglévő kapcsolat látja kárát annak, ha gondjaidat nem partnereddel osztod meg. Ha úgy érzed, kapcsolatod valóban működésképtelen, akkor a virtuális kapcsolat csak akadályozni fog abban, hogy szembenézz a problémával. 

A szakértő véleménye:
A térbeli elszigeteltség leküzdésének vágya, az időhiány, egyre elterjedtebbé teszi az internetes társkeresést. Az online partnerkeresés áldásaként olyan emberek találnak egymásra, akikből egyébként soha nem lenne egy pár. Az internet megszületése előtt, az iskola és munkahely számított a párkeresés legfőbb terepének s a térbeli közelség, vagyis a többszöri találkozás lehetősége segítette a kapcsolatok kialakulását. Egyelőre bizonytalan még, hogy a világhálón szövődő kapcsolatok mennyire állják ki az idő próbáját, az első visszajelzések mindenesetre biztatóak. Amerikában léteznek olyan párok, akik interneten ismerkedtek meg, és közel 20 éve házasok. Egyes vélemények szerint az internetes ismerkedés során a pár tagjai olyan információknak jutnak birtokába, amik segítenek annak eldöntésében, egymáshoz valók-e, mielőtt még találkozásra, komolyabb elköteleződésre kerülne sor.
A szakértő tippje: Használd a internetet bátran – akár társkeresésre is. Jó, ha a megérzéseidre hallgatsz, s ha kételkedsz a partner őszinteségében, felfüggesztheted a kapcsolatot.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X