Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség! Aszexuális vagyok! – szakértői szemmel

Segítség! Aszexuális vagyok! – szakértői szemmel

aszexualitásférfipárkapcsolat
0

Írta: and

A legtöbben fizikailag képesek az orgazmusra, bár esetenként arról is említést tesznek, hogy normálisan működő fizikai reakciójukkal képtelenek érdemben mit kezdeni, zavarba hozza őket. Egy 2004-es kutatás adatai alapján az emberek kb.1%-2% -a aszexuális. Az aszexualitás az állatvilágban is megtalálható. A legtöbben úgy vélik, hogy az aszexualitás nem számít szexuális irányultságnak, hanem a nemi érdeklődés hiányát […]

A legtöbben fizikailag képesek az orgazmusra, bár esetenként arról is említést tesznek, hogy normálisan működő fizikai reakciójukkal képtelenek érdemben mit kezdeni, zavarba hozza őket. Egy 2004-es kutatás adatai alapján az emberek kb.1%-2% -a aszexuális. Az aszexualitás az állatvilágban is megtalálható. A legtöbben úgy vélik, hogy az aszexualitás nem számít szexuális irányultságnak, hanem a nemi érdeklődés hiányát jelenti. Mint a legtöbb kisebbségnek, az aszexuálisoknak is világszerte több mozgalma és szervezete létezik.

Kik az aszexuálisok?

Az aszexuális embereknek ugyanolyan érzelmi szükségleteik vannak, mint bárki másnak. Hiszen a romantikus érzelmek megélése más, mint a szexuális vonzalomé. Az aszexuális beállítottságúak azt vallják, hogy ők képesek romantikus vonzalmat átélni, anélkül, hogy szexuálisan vonzódnának a partnerhez. Elmondásuk szerint képesek közeli, romantikus kapcsolatot kialakítani, ám a szexualitás ebből teljesen kimarad. Bár tény, hogy többen egyedül boldogabbak, míg mások meghitt baráti közösséget gyűjtenek maguk köré. Jellemző, hogy a társadalmi elvárás miatt a magukat aszexuálisnak vallók nagy része párkapcsolatban vagy házasságban él. Sok aszexuális ember megtapasztalja az ellenkező vagy azonos nemű partnerhez való vonzódást, ám nem érzi szükségét annak, hogy testi kapcsolatot létesítsen vele.

0021642_1.jpg ()

Sokszínű aszexualitás

A legtöbb aszexuális párkapcsolat nagyon közeli barátságnak tűnhet a kívülállók számára. Igazság szerint ezek a kapcsolatok nagyon meghittek, igen mély a felek közti intimitás, bár nem szexuális természetű. Sok ilyen kapcsolatban még a testi kontaktus is jellemző, dédelgetés, becézgetés formájában. Az aszexuálisok egy része élvezi az érzéki örömöket, ám magára az aktusra nem vágyik. Bár ez a kívülállók számára érthetetlennek tűnik, az aszexuálisok véleménye szerint nem szükséges a nemi aktus a szerelem kifejezéséhez. Ők a következő hasonlattal értetik meg e véleményt: szerintük, ha a szex volna a szerelmi vonzalom legfőbb kifejezője, akkor a prostituáltak lennének a világ legszerelmesebb, legérzelmesebb emberei. Az aszexuálisok egy része is képes élvezni az érzéki gyönyöröket, ám nem szexuálisan vonzódik a lehetséges partnerekhez. Az aszexuálisok egy részének volt már szexuális tapasztalata, vagyis szervi szinten képesek a nemiségre és néhányan élvezik is a szexuális izgalmat. Éppen csak nem egy másik emberhez vonzódnak, vonzódásuk tárgya nem a másik személy. Egyes aszexuálisok számára a szexszel való múltbéli próbálkozások voltak kiábrándítóak, míg mások egyenesen taszítónak találják a szexet. Az aszexuálisok elmondásából kiderül, hogy közülük többen vágynak szexre kizárólag önkielégítés útján. A szex iránti vágy mást jelent számukra, mint az aktus iránti vágy vagy szexuális vonzalom. A különbség érzékeltetésére elmondják azt is, hogy amikor kézzel vagy más segédeszközzel önkielégítenek, nem éreznek „vágyat” az eszköz iránt, csupán nemi izgalomra vágynak.

Problematikus párkapcsolat

Egyes aszexuálisok, akár olyan párkapcsolatban is élhetnek, amelyben partnerükkel rendszeresen szeretkeznek. Nem érdekli őket a szexualitás, igyekeznek a szexet elkerülni, sosem kezdeményeznek. Azért kerülhet sor az aktusra, hogy a partnernek örömet adjanak illetve, hogy partnerük mellettük maradjon. Bizony súlyos párkapcsolati feszültségek származhatnak az ilyen kapcsolati légkörből. Mivel sok aszexuális a társadalmi nyomás miatt, vallásos okokból vagy gyermekeik fogantatása és megfelelő neveltetése érdekében hagyományos házasságban él, valódi énjük nem tud kiteljesedni és igényeik nem igazán találnak meghallgatásra a kapcsolatban. Az aszexuálisok mozgalmai ezért a túlerotizált, szexuális ingerekkel elárasztó társadalmi környezet ellenében jöttek létre. Hangsúlyozzák, hogy az aszexualitás is egyfajta „normalítás”, az ilyen beállítottságú ember ugyan más, de nem „kevesebb”, mint szexualitás iránt nyitott társai. Az aszexualitás a többi „mássághoz” hasonlóan gyakran rejtve marad, nem vállalható, vagy csak a későbbi életévekben, több megromlott párkapcsolat után válik vállalhatóvá.

Az aszexualitás vélt okai

Meggyőző okokat eddig még nem igazán találtak, különböző vélekedések léteznek a kérdéskört illetően.

  • Gyermekkori (szexuális) bántalmazás – a trauma okoz személyiség szerveződésbeli és szexuális problémákat is, ám nem feltétlenül aszexualitást.
  • Hormonális vagy gyógyszer hatások – ismert tény, hogy a hormonszint ingadozásai illetve egyes gyógyszerek hatásai befolyásolják a nemi vágyat, ám nem feltétlenül okoznak aszexualitást.
  • Gének – úgy vélik, megtalálták a homoszexuális hajlamot befolyásoló gént, az aszexualitás génje azonban még nem ismert.
  • Személyiségvonások – az aszexuálisok normális emberek! Sokan társaságkedvelők és népszerűek. Tény, hogy többen visszahúzódóak és befelé fordulók ám ez gyakran előfordul olyan embereknél is, akik valamiért „másnak” érzik magukat.
  • Félelem a párkapcsolattól – A lehetséges partner iránti bizalmatlanság nem társul feltétlenül aszexualitással. Tény azonban, hogy az aszexuálisoknak nehezebb megfelelő párkapcsolatot találni a fentebb leírtak miatt.
  • Koraszülöttség – Bár az idő előtti megszületés befolyásolhatja a hormonok szintjét, s egy vizsgálati eredmény szerint sok aszexuális koraszülött volt, ám az időre születettek közt is vannak aszexuálisok.
  • A testvérsorban betöltött hely – néhány kutatás szerint az aszexuális emberek kb. 50%-a a testvérsorban a legidősebb volt, de ez mégsem meggyőző összefüggés. Lehetséges, hogy a testvérek mellett betöltött „ szülői pozíció” a későbbiekben vezethet aszexualitáshoz is, ám nincs meggyőző bizonyíték.
  • A szeretet személy elvesztése – Akkor a gyermekkori traumák és veszteségek befolyásolják a későbbi fejlődést, így a pszichoszexuális fejlődést is, ám nem feltétlenül az aszexualitás irányába.
  • A család nevelői légköre – Ha a családban prüdéria, vallásos meggyőződés vagy bármi más miatt elnyomták a gyermek szexualitás iránti érdeklődését, esetleg büntették azt, ez vezethet szexuális zavarhoz, de nem feltétlenül aszexualitáshoz.

Tudtad?
– Világszerte kérdőívekkel mérik fel a felnőtt lakosság szexuális szokásait. Közismert statisztikai adat, hogy az együtt élő párok szerte a világon átlagosan heti 1-2 szeretkezésről számolnak be. Ám a mélyinterjús kutatások kiderítették, hogy ez az adat kevéssé fedi a valóságot. Kényes témákban, ugyanis az emberek hajlamosak valamilyen társadalmilag elvárt választ adni. Amerikai kutatók által készített mélyinterjúk kiderítették, hogy az emberek egy része ennél sokkal elégedetlenebb szexuális életével. Az amerikai párok 15-20 százaléka tízszer vagy kevesebbszer szeretkezik évente.
– 2007-ben a felnőtt magyar lakosság szexuális szokásait felmérő kutatás szerint az emberek átlagban havonta hatszor szeretkeznek. Tíz évvel ezelőtt még havi 8 aktusról számoltak be. Minden hatodik ember szex nélkül él.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X