Főoldal > EGÉSZSÉG > Vége lehet a kozmetikai állatkísérleteknek?

Vége lehet a kozmetikai állatkísérleteknek?

állatkísérletekkozmetikai iparszépség
0

Írta:

A New Jersey-i székhelyű Hurel Corp. által  a L’Oreal megbízásából kidolgozott eljárás egyelőre kísérleti stádiumban van: az eddigi eredmények bíztatók, ám további szigorú vizsgálatokra van szükség. Egy működő prototípussal 2011 második felében rukkolhat elő a Hurel. A művelet lényege, hogy laboratóriumi körülmények között létrehozott emberi bőrsejteket helyeznek egy üveglapra, majd – vegyi anyagokkal szimulált emberi […]

A New Jersey-i székhelyű Hurel Corp. által  a L’Oreal megbízásából kidolgozott eljárás egyelőre kísérleti stádiumban van: az eddigi eredmények bíztatók, ám további szigorú vizsgálatokra van szükség. Egy működő prototípussal 2011 második felében rukkolhat elő a Hurel.

A művelet lényege, hogy laboratóriumi körülmények között létrehozott emberi bőrsejteket helyeznek egy üveglapra, majd – vegyi anyagokkal szimulált emberi immunrendszer közbeiktatásával – megvizsgálják, hogyan reagálnak a bőrsejtek az idegen anyagokra.

Az allergén vizsgálatok bevett módszere, hogy egerek fülébe juttatják a tesztelt anyagot, majd miután megölték és felboncolták a rágcsálókat, megvizsgálják az anyag hatását. Az ilyen teszteket válthatja ki az új eljárás a Hurel Corp. és a L’Oreal közös közleménye szerint.

A kozmetikai ipar többi szereplőjével együtt már évek óta nagy erőfeszítéseket tesz, hogy új eljárásokkal váltsa fel a többek között ránctalanító krémek és rúzsok hatását vizsgáló állatteszteket, Amelyeket egy európai uniós jogszabály értelmében 2013-ig le kell állítani.

Szakértők szerint a Hurel által kifejlesztett új eljárás évi több tízezer állat életét mentheti meg, és eredményei is megbízhatóbbak lehetnek, mint az állattesztekéi. Állatvédők üdvözölték a találmány hírét; az Emberek az Állatokkal való Etikus Bánásmódért (PETA) nevű szervezet innovációs díjat is adományozott a Hurelnek az állatbarát vívmányért.

A technológiát a kozmetikai iparágon kívül a háztartási tisztító- és rovarirtószerek tesztelésénél, valamint a gyógyszeriparban is használhatják majd. A Hurel egy másik fejlesztés alatt álló technológiája a gyógyszerek emberi májra gyakorolt hatását teszteli.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X