Főoldal > EGÉSZSÉG > Már az anyaméhben kétnyelvű lehet a gyerek

Már az anyaméhben kétnyelvű lehet a gyerek

babakétnyelvűségterhességvárandósság
0

Írta:

A University of British Columbia pszichológusai egy francia kutatóval együtt vizsgálták újszülöttek két csoportját. Az egyik csoportba tartozó babák csak angol nyelvű beszédet hallottak méhen belül, míg a másik csoportba tartozó magzatok az angolon kívül tagalog nyelvet is hallottak, amelyet a Fülöp-szigeteken beszélnek. A kutatók a babák nyelvek iránti preferenciáját az újszülöttek szopóreflexének segítségével vizsgálták, […]

A University of British Columbia pszichológusai egy francia kutatóval együtt vizsgálták újszülöttek két csoportját. Az egyik csoportba tartozó babák csak angol nyelvű beszédet hallottak méhen belül, míg a másik csoportba tartozó magzatok az angolon kívül tagalog nyelvet is hallottak, amelyet a Fülöp-szigeteken beszélnek.

A kutatók a babák nyelvek iránti preferenciáját az újszülöttek szopóreflexének segítségével vizsgálták, mert igyekvőbb szopásuk az inger iránti érdeklődésüket jelzi.

Az első tesztben a csecsemők 10 percen át hallottak beszédet, mely percenként váltakozva angol vagy tagalog volt. Azok az újszülöttek, akik az anyaméhben csak angol beszédet hallottak, nagyobb érdeklődést mutattak az angol iránt, azaz szopóreflexük erősebb volt ilyenkor, mint amikor tagalog nyelv hangzott fel mellettük. A magzatként már két nyelvnek kitett csecsemők ezzel szemben egyforma érdeklődést mutattak az angol és a tagalog iránt is. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a születés előtti kétnyelvűség hatására a babák jobban figyelnek mindkét nyelvre, vélhetően könnyebben meg is tanulják azokat.

A szakemberek azt is vizsgálták, vajon különbséget tudnak-e tenni az újszülöttek a két nyelv között, ami a kétnyelvűség feltétele. A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kétnyelvű csecsemők az egynyelvűekhez hasonlóan képesek voltak a nyelvek megkülönböztetésére, ami hozzájárul ahhoz, hogy ne keverjék össze a későbbiekben két nyelvüket.

Forrás: MTI

$beszur$


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X