Főoldal > EGÉSZSÉG > Így legyél barna, ne narancssárga!

Így legyél barna, ne narancssárga!

0

Írta: and

Még a hetvenes-nyolcvanas években is gyakoriak voltak a magazinokban az egészséges és világos bőrű modellek, de ez fokozatosan átalakult. Mind többet mutattunk meg testünkből és az aranybarna bőrszínt összekapcsoltuk a fiatalság, egészség fogalmával, a másik nemet lenyűgöző vonzó külső egyik fontos elemévé vált. A napfény azonban károsítani tudja bőrünket, a bőrünket felépítő sejteket. A folyamat […]

Még a hetvenes-nyolcvanas években is gyakoriak voltak a magazinokban az egészséges és világos bőrű modellek, de ez fokozatosan átalakult. Mind többet mutattunk meg testünkből és az aranybarna bőrszínt összekapcsoltuk a fiatalság, egészség fogalmával, a másik nemet lenyűgöző vonzó külső egyik fontos elemévé vált. A napfény azonban károsítani tudja bőrünket, a bőrünket felépítő sejteket.

A folyamat során a D-vitamin képződése előnyös számunkra, ám a napozás a szervezet védekezésével a barnulással és a bőr gyorsabb öregedésével is együtt jár. Mára a monokini újra kiment a divatból és bár a barna bőr vágya megmaradt, arcunkat és testünk más részeit tudatosan védjük a nap ártalmaitól ruhákkal és különböző krémekkel. A szoláriumok ugyan népszerűvé váltak, ugyanakkor az igény hatására a fény nélkül barnító krémek és kabinok is megjelentek. Ehhez a fejlesztési irányhoz tartozott a névlegesen barnító, illetve a nap káros hatásaitól védő étrend-kiegészítők forgalomba kerülése is, melyeket hatástalanságuk vagy vitatható hatásaik ellenére máig töretlen lelkesedéssel próbálnak a különböző cégek ránk sózni. Az egyik jellemző hatóanyag a béta-karotin, melyet pár éve még az egyenletes és veszélytelen barnulás eszközeként reklámoztak.

 

Tablettás barnulás és ami mögötte van

 tabi.jpg ()A béta-karotin egy színes vegyület, amely gyümölcsökben és zöldségekben bőségesen megtalálható valamint élelmiszerek adalékanyagaként is alkalmazzák. Étrend-kiegészítőknek is gyakori alkotórésze mint az A-vitamin egyik provitaminja. Előnye, hogy a szervezet igényei szerint állíthat belőle elő vitamint, antioxidáns hatása pedig a szabadgyökök ártalmai ellen nyújthatnak védelmet. A szabadgyökök szervezetünk molekuláit károsítani képes anyagok, melyek sejtjeink normál működése mellett is folyamatosan képződnek testünkben.

Létrejövetelükhöz ezen kívül különböző környezeti hatások is hozzájárulhatnak. Ha túl sok béta-karotint vesz fel szervezetünk étrenddel vagy étrend-kiegészítőkkel, akkor bőrünk, különösen a tenyér és a talp besárgulhat (ez a karotinémia jele), amit általában ártalmatlan jelenségnek tekintenek. Ez azonban nem azonos a barnulással és nem is segíti azt elő. Hátránya viszont, hogy a jelenséget a férfi és női nemi hormonok működésének zavarával is összefüggésbe hozták pár esetben. Az impotencia és a menstruáció kimaradása mint hatás nem teljesen igazolt, de lehetséges következménye a túlzott karotinfogyasztásnak.

Rosszabb ennél a dohányosokat és a más okból igénybe vett tüdejű embereket érintő hír: ők a kutatások szerint a bőr besárgulásához szükséges mennyiségnél kisebb kiegészítéssel elért béta-karotin fogyasztás mellett is nagyobb valószínűséggel betegednek meg tüdőrákban, mint azok, akik kiegészítést nem alkalmaznak. Az antioxidánsok ugyanis megnövekedett felvételük esetén, vagy vegyületeik táplálkozásunkban természetesnek mondható arányainak módosításakor fokozhatják is a rákos megbetegedések előfordulásának gyakoriságát. Igaz lehet ez a C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, szelén és cink kombinációjára is, amely a nőknél – bizonyos adatok szerint – fokozhatja a bőr rákos megbetegedéseinek kockázatát, tehát pont azt, amit esetleg ki akarunk védeni a kiegészítéssel!

 Szakemberek a különböző karotinoid anyagok természetben előforduló kombinációinak együttes bevitelét előnyösebbnek tekintik, mint az egyes vegyületek kiegészítőként történő fogyasztását külön-külön.

A béta-karotin és ebből képzett A-vitamin segíthet egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkenteni, védheti is a bőrünket, ám hatástalanságra is számíthatunk ezen a téren. A barnulásban játszott szerepe erősen megkérdőjelezhető, és túlzott mennyiségben fogyasztva kicsi, de nem elhanyagolható esélye van annak, hogy rákos megbetegedések fokozott kockázatát idézünk elő. Addig amíg többet nem tudunk erről a kérdésről, addig a béta-karotin bevitelét szervezetünkbe a legbiztonságosabban zöldségek és gyümölcsök kiegyensúlyozott fogyasztásával érhetjük el. Az élelmiszereinkhez kis mennyiségben adagolt béta-karotintól ellenben semmi okunk sincs félni, ahogyan a karotin tartalmú gyümölcsöktől és zöldségektől sem.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X