Főoldal > EGÉSZSÉG > Teázz az egészségedért!

Teázz az egészségedért!

0

Írta:

Nem mindegy azonban, hogy mikor milyen teát iszol, illetve hogyan készíted el a gőzölgő italt. Az igazi teaszakértők szinte istenkáromlásnak tartják filteres teát, a legtisztább íz ugyanis akkor érhető el, ha egy mázatlan agyag- vagy kőkanna aljára helyezzük a füvet és ezt öntjük fel forró vízzel. Feketeteához 100 fokos, zöld teához 80-85 fokos vizet érdemes […]

Nem mindegy azonban, hogy mikor milyen teát iszol, illetve hogyan készíted el a gőzölgő italt.

Az igazi teaszakértők szinte istenkáromlásnak tartják filteres teát, a legtisztább íz ugyanis akkor érhető el, ha egy mázatlan agyag- vagy kőkanna aljára helyezzük a füvet és ezt öntjük fel forró vízzel. Feketeteához 100 fokos, zöld teához 80-85 fokos vizet érdemes használni. Ha erősebb teára vágysz, használj több teafüvet, ahelyett, hogy sokáig áztatnád őket. Öt perc után ugyanis tannin szabadul fel a tealevelekből, ami nem csak a koffein hatását csökkenti, de a tea ízét is kesernyéssé teszi – ugyanebből az okból tilos szorosan belecsavarni a filtert a teába, vagy áztatás közben megkeverni a teavizet. Az angolok is ettől a kellemetlen vegyülettől szeretnének megszabadulni, amikor vajat vagy tejet adnak a teához, ezek ugyanis semlegesítik a tannint. Emellett a teakészítésnek számtalan apró fortélya van, de a legfontosabb szabályokat betartva már igazán üdítő italokat készíthetsz. Az alábbiakban azt mutatjuk be, mikor melyik teát érdemes választanod.

Fekete tea

Miután a tealeveleket kiszárítják és összesodorják, megkezdődik az erjesztés. Ekkor oxidációs folyamatok során a felszabaduló aminosavakból illóanyagok keletkeznek. Ezt a folyamatot a borászatból átvett szakszóval fermentációnak nevezik, annak ellenére, hogy valódi baktériumos erjedés itt nem történik. Bár az utóbbi időben változás indult meg ezen a téren, még mindig ez a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott tea hazánkban.

Bár élettani hatásai a kávéhoz képest jobbak, a teák közül ő a sereghajtó, fogyasztása mellett legfeljebb a jól ismert, karakteres íz szólhat. Kiváló kísérője lehet egy baráti beszélgetésnek.

tea2.jpg ()Zöld tea

A zöld teát a fekete teával ellentétben nem fermentálják. Néhány másodperces gőzölés után a leveleket lehűtik, majd megsodorják, hogy a sejtnedvek a levél felszínére kerüljenek. A folyamatot többször megismétlik, végül a leveleket kiszárítják. Az eljárás következtében a zöld tea íze valamivel kesernyésebb a fekete teához képest.

A zöld teában kevesebb koffein található, a felszívódás viszont egyenletesebb, így élénkítő hatása hosszabban kitart. Magas antioxidáns tartalma miatt fertőtlenítő hatása van, erősíti az immunrendszert, ezért mindennapi fogyasztásra elsősorban a zöld tea javasolt.

Fehér tea

Fehér tea készítéséhez egészen fiatal leveleket szüretelnek le, és egyáltalán nem oxidálják őket. Kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása van, segíti a pajzsmirigy-működést és rengeteg vasat tartalmaz. Az íze lágy és édeskés, az utóíze azonban hosszantartó és kesernyés, ezért is kevésbé népszerű a többi teához képest.

Hacsak nem vagy igazi ínyenc, a fehér tea valószínűleg nem lesz a kedvenced, jótékony hatásai miatt mégis érdemes adnod neki egy lehetőséget, méregtelenítés során pedig mindenképpen érdemes segítségül hívnod.

Gyógynövény- és gyümölcsteák

Bár nem tartalmaznak tealeveleket, az elkészítés miatt ezeket a főzeteket is teának hívjuk. A leforrázott gyógynövényeknek és gyümölcsöknek idehaza is nagy hagyománya van. Míg a gyümölcsteák többnyire élvezeti cikkek, a gyógynövényeket a népi gyógyászat használja fel. Egész könyvek születtek ebben a témában, mi most csak a leghétköznapibb problémákra javaslunk néhány teát: álmatlanságra, nyugtalanságra a szakértők citromfűteát javasolnak.

A zsályateának kiváló a gyulladáscsökkentő hatása. Magas vérnyomásra csipkebogyó-, hasfájásra kamillatea lehet az orvosság. Székrekedés ellen mályva-, hasmenés ellen füzényfőzetet fogyassz. Ezeknek a teáknak nagy előnyük, hogy nem tartalmaznak koffeint, így kisgyerekeknek is adhatóak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X