1. Olívaolaj a salátára Az Alzheimer- kór egyik kivált oka, hogy az agyban lévő idegsejtek kezdenek elhalni, megfelelő mennyiségű E-vitaminnal viszont elejét tudod venni a dolognak. Salátádat locsold meg olívaolajjal, szórd meg mogyoróval, dióval, melyek tele vannak E-vitaminnal, így nemcsak az ebéded lesz ízletesebb, de tettél egy lépést a szellemi leépülés ellen is. 2. Válassz […]
1. Olívaolaj a salátára
Az Alzheimer- kór egyik kivált oka, hogy az agyban lévő idegsejtek kezdenek elhalni, megfelelő mennyiségű E-vitaminnal viszont elejét tudod venni a dolognak. Salátádat locsold meg olívaolajjal, szórd meg mogyoróval, dióval, melyek tele vannak E-vitaminnal, így nemcsak az ebéded lesz ízletesebb, de tettél egy lépést a szellemi leépülés ellen is.
2. Válassz halat
A szardínia, a makréla, a tonhal olyan zsíros halak, melyek tele vannak omega-3 zsírsavval, ami nélkülözhetetlen az agysejtek egészséges működéséhez. A halfogyasztás másik nagy előnye, hogy minél több halat csempészel bele az étrendedbe, annál kevesebb telített zsírsavban gazdag vörös húst fogsz enni.
3. Egyél sötétzöld leveles zöldségeket
A kelkáposzta, a kínai kel, a spenót és a brokkoli kitűnő E-vitamin- és folsavforrásnak minősülnek. Fél csésze főtt spenót például fedezi a napi E-vitamin szükségleted 25 százalékát. A folsav pedig csökkenti a homocisztein-szintet a véredben, mely olyan érrendszeri betegségekért felelős, mint a szívinfarktus vagy az agyvérzés.
4. Ismerkedj az avokádóval
Akárcsak a leveles zöldségek, az avokádó is rendkívül gazdag E-vitaminban, de mindemellett antioxidánsokban és C-vitaminban is bővelkedik. Az ideális kombináció által pedig csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét, így az avokádó-fogyasztása mindenképp ajánlott.
5. Rágcsálj napraforgómagot
Mondanunk sem kell, hogy a napraforgómag is kiváló E-vitamin-forrás. 30 gramm belőle fedezi a napi E-vitamin szükségleted 30 százalékát. Fogyaszthatod magában, de salátákat is fel tudsz dobni azzal, hogy megszóród egy kis napraforgómaggal.
6. Mogyoró minden mennyiségben
Bár mindkettő elég zsíros, ne felejtsük el, hogy a mogyoró és a mogyoróvaj túlnyomó részt egészséges zsírokat tartalmaznak, nem beszélve arról, hogy szintén kitűnő E-vitamin forrásnak minősülnek, melyek megóvják a szíved és agyad egészségét. Ha nem szereted a mogyorót, kiválthatod dióval vagy mandulával is.
7. Kortyolj vörösbort
Tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik mértékkel fogyasztottak vörösbort vagy más „lájtosabb” alkoholt, azoknál kimutathatóan csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A vörösbornak mindemellett számos más előnyös tulajdonsága is van, többek közt alvászavarok ellen is érdemes bevetni.
8. Válassz bogyós gyümölcsöket
Újabb jó hír a gyümölcsimádóknak! A szeder, a málna, az eper és más bogyós gyümölcsök is képesek csökkenteni a kor előrehaladtával fellépő mentális leépülés folyamatát. Fogyaszd őket bátran télen is!
9. Ropogtass olajos magvakat
A rostban gazdag magvak nem véletlen képezik fontos részét a mediterrán diétának, mely igen gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, olajokban. Nem csoda, hogy a mediterrán diéta bizonyítottan csökkenti a mentális leépülés folyamatát, mely köszönhető a gabonaféléknek is. Természetesen a diéta is úgy a leghatékonyabb, ha a magvak mellett sok zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztasz.
10. Ne feledkezz meg az edzésről
Nemcsak a bevitt étel, hanem a mindennapi edzés is fontos, ha nem fontosabb annak érdekében, hogy ne csak a testedet tartsd karban, hanem megőrizd szellemed frissességét is. A legjobb persze, ha az egészséges táplálkozást és az edzést egyaránt beiktatod az életedbe.