Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyulni szeretnél? A könyvek segíthetnek!

Gyógyulni szeretnél? A könyvek segíthetnek!

0

Írta:

Simon Singh-Edzard Ernst: Trükk vagy terápia – Kereszttűzben az alternatív gyógyászat Napjainkban a hivatalos gyógyító eljárásokkal szemben egyre inkább teret hódítanak az ún. alternatív terápiák (pl. homeopátia, akupunktúra, aromaterápia, reflexológia). Ám e téren nagy a zűrzavar és a tanácstalanság. Mi hatásos és mi nem? Mi ártalmatlan, és mi veszélyes? Kiben bízhatunk, és ki az, aki […]

gyogy2.jpg ()Simon Singh-Edzard Ernst: Trükk vagy terápia – Kereszttűzben az alternatív gyógyászat

Napjainkban a hivatalos gyógyító eljárásokkal szemben egyre inkább teret hódítanak az ún. alternatív terápiák (pl. homeopátia, akupunktúra, aromaterápia, reflexológia). Ám e téren nagy a zűrzavar és a tanácstalanság. Mi hatásos és mi nem? Mi ártalmatlan, és mi veszélyes? Kiben bízhatunk, és ki az, aki csak meg akar gazdagodni rajtunk?
A tisztánlátáshoz és a helyes döntéshez nyújt segítséget Edzard Ernstnek, a komplementer orvostudomány professzorának Simon Singh fizikussal közösen írt könyve, mely szigorúan tudományos szempontok alapján vesz sorra több mint 30 alternatív gyógymódot. Olvashatunk többek közt George Washingtonról és az érvágásról, a csontrakók ősi mesterségéről, az „imaterápiáról” és megtudhatjuk, mi a neurokalométer vagy a fájdalomhúzó. A szerzők éles kritikával illetik a tévhitek terjesztésében oroszlánrészt vállaló „tíz bűnös csoportot is”, így szólnak a média, a hírességek, az alternatív guruk káros szerepéről, a kormányok és az Egészségügyi Világszervezet mulasztásairól. Könyvüket, mely az alternatív gyógyászat híveinek és ellenzőinek egyaránt szól, a tájékozódni kívánó széles nagyközönség is haszonnal forgathatja.

Park Kiadó
3900 Ft / 408 o.

gyogy3.jpg ()David Servan-Schreiber: A rák ellen – Egy új életmód

A szerző tehetséges és ígéretes agykutatónak indult, 31 éves korában azonban kiderült, hogy agydaganata van. Személyes hangvételű, mélyen megindító könyvében nem csupán a rákkal vívott küzdelmét kísérhetjük végig, de tanúi lehetünk annak a gyökeres átalakulásnak is, ahogyan a hagyományos orvostudomány kizárólagos hívéből az embert testi-lelki egységében szemlélő orvossá vált, aki felismerte: testünk természetes védekező rendszereinek sokoldalú mozgósításával igenis leküzdhető (sőt megelőzhető) a rák.

Könyvéből többek között megtudhatjuk:

• hogyan ötvözhetők a hagyományos orvosi kezelések az alternatív gyógyító eljárásokkal
• hogyan állítsuk össze étrendünket úgy, hogy kerüljük a rákkeltő ételeket, ugyanakkor növeljük a rák ellen ható, az immunrendszert erősítő élelmiszerek mennyiségét
• hogyan szűrjük ki környezetünkből a veszélyes anyagokat: rákkeltő háztartási szerek és helyettesítőik
• miképpen küzdhetjük le a rákkal szembeni tehetetlenség érzését, serkenthetjük pszichésen immunrendszerünk erőit, szerezhetjük vissza testi-lelki egyensúlyunkat
• milyen nagy szerepe van a rák elleni védekezésben a testmozgásnak, a jógának és a meditációnak

A szerző magyarázatai világosak és közérthetőek, érveléseit a legfrissebb tudományos adatokkal támasztja alá. Könyve egyszerre személyes hangvételű memoár, nívós ismeretterjesztő munka és önsegítő irodalom.

Park Kiadó
3500 Ft / 356 o.

gyogy4.jpg ()D.O. Mathúna – W. Larimore: Alternatív medicina

Az ír-amerikai szerzőpáros kézikönyve átfogó és tárgyilagos képet nyújt az alternatív gyógymódok, gyógynövények, vitaminok és táplálékkiegészítők eléggé kaotikusnak tűnő világában. A keresztény szerzők a vizsgált gyógymódokat mind a bizonyítékokon alapuló orvoslás, mind pedig az esetleges (bevallott vagy titkolt) spirituális háttér szempontjából is értékelik. E kettős mérce alapján gyakorlatias ismeretekkel látják el az olvasót A kézikönyv három nagy egységből épül fel: – a természetgyógyászat értékelése – az alternatív gyógymódok bemutatása és értékelése – gyógynövények, vitaminok és táplálékkiegészítők.

Harmat Kiadó
4500 Ft / 558 o.

 

 

gyogy5.jpg ()Prochaska – Norcross – DiClemente: Valódi újrakezdés

Dohányzás, alkohol, súlyfelesleg, érzelmi hullámvasút, munkamánia… Miért olyan nehéz megszabadulni káros szenvedélyeinktől és rossz szokásainktól? Miért fullad kudarcba már menet közben annyi leszokási kísérlet? Hogyan lehet a visszaesést elkerülni és valóban új életet kezdeni?
A kötet szerzői több ezer olyan ember történetét dolgozták fel, akik tartós sikert értek el ezen a téren, mégpedig többnyire szakember segítsége nélkül. Elemzéseik során felismerték, hogy a dolog nem elsősorban az akaraterőn vagy éppen a szerencsén múlik, hanem egy folyamatról van szó, amelynek jól elkülöníthető szakaszai vannak, és az adott szakaszban hasznosnak bizonyuló eszközök alkalmazásával ugrásszerűen megnövelhető a siker esélye.
A könyv részletesen és sok személyes történettel illusztrálva mutatja be ezeket a szakaszokat és a hozzájuk kapcsolódó változási történéseket, például helyzetünk tudatosítását, önmagunk újraértékelését, az érzelmi ráhangolódást a változásra, segítők keresését, a változás folyamatához és fenntarthatóságához megfelelő környezet kialakítását. Részletesen elemzi a dohányzásról és az alkoholról való leszokás, valamint a lelki szenvedések megszüntetésének útját, de bőven tartalmaz olyan tanácsokat is, melyek megkönnyítik más ártalmas szokások és szenvedélyek magunk mögött hagyását.

Ursus Libris Kiadó
3900 Ft / 332 o.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X