Főoldal > EGÉSZSÉG > Kezdd a fogyást karácsony előtt: 8 tuti karcsúsító tipp!

Kezdd a fogyást karácsony előtt: 8 tuti karcsúsító tipp!

0

Írta:

Először is, mielőtt begubóznál és megadnád magad a korai sötétedésnek, a hajnali fagyoknak és a télen felrakodó zsírrétegnek, hozd meg a döntést, miszerint idén igenis formában fogsz maradni! – javasolja Bakos Zsuzsi életmód tanácsadó, aki hatékony tippekkel szolgál a súlyod kordában tartásához. 1. Vesd be a melegítő étkeket! Télen általában sok déligyümölcsöt fogyasztunk. Ezek valóban […]

Először is, mielőtt begubóznál és megadnád magad a korai sötétedésnek, a hajnali fagyoknak és a télen felrakodó zsírrétegnek, hozd meg a döntést, miszerint idén igenis formában fogsz maradni! – javasolja Bakos Zsuzsi életmód tanácsadó, aki hatékony tippekkel szolgál a súlyod kordában tartásához.

1. Vesd be a melegítő étkeket!

Télen általában sok déligyümölcsöt fogyasztunk. Ezek valóban roppant egészségesek, C-vitaminban gazdagok, ám a narancs, a kivi és az ananász belülről hűtik a testünket, amelynek így több energiára van szüksége a szervezet hőháztartásának egyensúlyban tartásához. Ezért a nagy hidegben iktasd be inkább étrendedbe a sütőtököt, a káposztát és az édesköményt, mert ezek melegítenek belülről, akár csak a búzacsíra vagy a búzacsíraolaj. Egyszerűen keverj egy teáskanálnyit a reggeli müzlidhez vagy a joghurtodba. Napközben pedig nassolj mogyorót – persze csak mértékkel!

2. Tedd boldoggá a tested!

Decemberben és januárban mindössze nyolc órán át van világos, vagyis fele annyi időn át, mint nyáron. A tartós sötétség miatt szervezetünk több melatonint termel (amely fáradttá tesz) és kevesebb szerotonint (ami nem kedvez a hangulatunknak). A szerotoninhiány az oka annak is, hogy időnként őrülten kívánod az édességet, hiszen a szervezeted egy kis boldogságot követel magának. A csoki finom, azonban nyomot hagy az alakodon (főleg ha sokszor nyúlsz e boldogságszer után), ezért inkább váltsd ki egy pohár zsírszegény tejjel vagy egy banánnal, esetleg a kettő kombinációjából készült turmixszal!

shutterstock_65593492.jpg ()3. Hangsúlyozd az alakod!

Telente általában bő pulcsik, hatalmas dzsekik és laza nadrágok alá rejted az alakodat? A hideg persze arra késztet, hogy rétegesen öltözködjünk, ám a sok ruha alatt joggal gondoljuk úgy, hogy nem látszik meg az az 1-2 pluszkiló. Hogy ne érjen csalódás tavasszal, hordj minél gyakrabban az alakodat kiemelő ruhákat: csőfarmert, feszes toppot, karcsúsított kardigánt. Azonnal észre fogod venni, ha felszaladt egy kis felesleg!

4. Igyál annyit, mintha kánikula lenne!

A hideg hónapokban kevésbé vagyunk szomjasak, pedig szervezetünk a fűtés okozta száraz levegő miatt ugyanannyi folyadékot kíván, mint nyáron. Ne várd meg, amíg majd szétvet a szomjúság, hanem bizonyos időközönként kortyolj el egy pohár ásványvizet, gyógyteát vagy gyümölcslevet (hozzáadott cukor nélkül!). A túl alacsony folyadékfogyasztás az anyagcserédnek sem kedvez, míg ha eleget iszol, az éhségérzet is később jelentkezik. A mi tippünk: rooibos tea – melegít, és megszünteti az édesség utáni vágyad!

5. Ünnepelj jóllakottan!

A december a bulik és a nagy evések időszaka, ráadásul mindezek egymásba érnek, így január elején aztán keserűen szembesülünk az eredménnyel. Ügyelj arra, hogy a bőséges választék ellenére ne fogyassz el nagyobb mennyiségeket, mint a hétköznapokban. Jó taktika lehet az is, ha már jóllakottan érkezel az ünnepségekre. A karácsonyi bevásárlás közben is figyelj arra, hogy ne csábulj el a jó illatoktól. A hizlaló finomságokkal szemben részesítsd előnyben a sült gesztenyét és a sült almát, és persze időnként belefér egy pohár nem túl édes forraltbor is!

6. Tréningezz a tévé előtt!

Mióta mínuszok vannak, eszed ágában sincs szabadtéren mozogni? Semmi gond, sportolj kedvenc sorozatod nézése közben a jó meleg szobában! Így legalább összekötheted a kellemest a hasznossal. Szedj le a netről néhány hasznos gyakorlatot (4×8 ismétlés!), vagy szerezz be egy szobabiciklit, vagy taposógépet! Heti háromszor veselkedj neki, meglásd, előbb-utóbb már várni fogod ezeket az alkalmakat!

7. Adj engedményeket magadnak!

Az ősidőkben életmentőek voltak az őszi tartalékolások, hogy elődeink valahogy átvészelhessék a telet, hiszen ekkortájt jóval kevesebb volt az ennivaló. Ezek a minták belénk vannak kódolva – ennek tudható be, hogy télen jobban tartalékol a szervezetünk. Ha azonban folyamatos tiltások között élünk, és mindig arra gondolunk, mi mindent nem szabad, nehezebb lesz kordában tartani az étvágyunkat. Éppen ezért a tudatos táplálkozás mellett is adj olykor engedményeket magadnak! Például egy-két szelet bejgli belefér ebéd után, csak aztán sétálj egy nagyot, vagy este már csak mértékkel csipegess! Egy remek pszicho-trükk: jelölj ki egy időpontot (mondjuk délután 3 óra), amikor engedélyezel magadnak valami kis finomságot. Mondjuk két mézes puszedlit, egy marok mandulát, egy kis kockányi sütit vagy egy sor csokoládét. Így nem érzed majd drákói szabályok közé szorítva magad.

8. Készülj fel testben és lélekben!

Elhatároztad, hogy jövőre tényleg leadsz néhány kilót? Kezdd a felkészülést a Jade Jóga és Életmód Stúdió Karcsúsító napján, ahol hasznos tippeket kaphatsz a megtartható fogyáshoz, mozoghatsz egy jót, és az életmódváltást segítő ajándékokkal távozhatsz, ha szerencséd lesz!

Részletes program: www.jadejoga.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X