Főoldal > EGÉSZSÉG > A napfényvédő termékek ijesztő összetevői

A napfényvédő termékek ijesztő összetevői

napfénynaptejnapvédő krémrák
0

Írta: and

Amikor a strandolás előtt lelkesen kenegeted magad a kedvenc napfényvédőddel, jusson eszedbe, hogy a termék néhány összetevője káros hatásokat válthat ki a bőrödön. Nem viccelünk: allergiás reakciót, hormonzavart, a bőr korai öregedését, sőt, akár a rák kockázatát is növeli. Szerencsére nem minden napvédő káros, nézz utána, hogy a tiéd milyen összetevőket tartalmaz! Oxybenzon Ez egy […]

Amikor a strandolás előtt lelkesen kenegeted magad a kedvenc napfényvédőddel, jusson eszedbe, hogy a termék néhány összetevője káros hatásokat válthat ki a bőrödön. Nem viccelünk: allergiás reakciót, hormonzavart, a bőr korai öregedését, sőt, akár a rák kockázatát is növeli. Szerencsére nem minden napvédő káros, nézz utána, hogy a tiéd milyen összetevőket tartalmaz!

Oxybenzon

Ez egy olyan anyag, amely az UV sugarak hatására kémiai reakcióba léphet más vegyületekkel. Amikor az oxybenzon felszívódik a bőrödön keresztül, ekcémaszerű allergiás reakciót okozhat, amely nagy területre kiterjedhet. Nehezen múlik el, mert sokáig kering a véráramban, így nem könnyű megszabadulni tőle. A szakértők szerint a hormonrendszert is megzavarja.

Oktinoxát

A fényvédők egyik leggyakoribb összetevője, könnyen felszívódik a bőrbe és segíti ebben a többi összetevőt is. Míg az allergiás reakció nem gyakori az oktinoxát esetében, a hormonrendszert megzavarhatja, mert ivóvízbe kerülve az ösztrogénhez hasonló hatása van: káros lehet az emberekre és a vadon élő állatokra is, ha a szervezetükbe kerül a vegyszer. Mellékhatása még, hogy szárítja a bőrt, túlzott mértékben használva pedig felelős a bőrsejtek korai öregedéséért is.

suncream2.jpg ()A-vitamin palmitát

Úgy, mint az A-vitamin, amit megeszünk, az A-vitamin palmitát is egy antioxidáns. A fényvédő termékek összetevőjeként az a feladata, hogy javítsa az adott krém, tej vagy olaj teljesítményét az UV-sugárzás hatására. Okot adhat az aggodalomra, ha trópusi növényből (kókuszból vagy pálmából) vonják ki a hatóanyagot, ugyanis ezek napfény hatására olyan vegyületeket termelnek, amelyek mérgezőek a sejtekre, károsítják a DNS-t és rákot okozhatnak.

Homosalate

UV-elnyelő hatása van, ezért használják örömmel a napfényvédők összetevőjeként. Ha az összetevő felszívódott, testünk lassan tud megszabadulni tőle, s ha felgyülemlik a szervezetünkben (azaz nagy mennyiségben, rendszeresen használjuk), mérgezővé válik, és gátolja a hormonokat a megfelelő működésben.

Octocrylene

Amikor ez a kémiai anyag elnyeli az UV sugarakat, oxigén gyököket gyárt, amelyek károsíthatják a sejteket és különböző mutációkat okozhatnak. Könnyen felszívódik a bőrön és mérhető mennyiségben halmozódhat fel a szervezetben. Plusz a környezetre is mérgező lehet.

Parabének

Akut és krónikus mellékhatásai is lehetnek: allergiás reakció, hormonzavar, fejlődési rendellenesség. Míg az állatkísérletek során kiderült, hogy patkányok és egerek esetében nem okoz kárt, a vegyszer hónaljon való gyakori használata hozzájárulhat a növekvő emlőrák előfordulásához.

Bármilyen hatással is lehet rád egy adott összetevő, azért ne ess pánikba, mert még mindig a nap jelenti a legnagyobb kockázatot! Hiszen senkinél sem bizonyítottak még fényvédő által okozott rákos megbetegedést, de a napsugárzásnak tudományosan elismert rákkeltő hatása van.

Hidratálás belülről: A gyönyörű és egészséges bőr egyik titka

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X