Főoldal > EGÉSZSÉG > Bőrrákot okozhat a tévé?

Bőrrákot okozhat a tévé?

betegségegészségszolárium
0

Írta: and

A valóságshow nézési szokásaid szoláriumfüggővé változtathatnak. Ez első hallásra

A valóságshow nézési szokásaid szoláriumfüggővé változtathatnak. Ez első hallásra ugyan furán hangzik, pedig lehet benne igazság, legalábbis egy új kutatás szerint.

A kutatók a Brooklyn Egyetem több mint 600 fiatal felnőttjének szokásait vizsgálták. Azt találták, hogy azok közül, akik nézték a különböző szépség valóságshow-kat, mint amilyen az Amerika következő Top Modellje és az Apró Szépségek című amerikai sorozatok, azok mintegy 13 százaléka vált a műsor hatására egészségtelenül gyakori szolárium-használóvá. A megkérdezettek csupán 4 százaléka nem lett a műsor hatására sem mesterséges napfürdő-függő.   

„Nem tudjuk biztosan, hogy arról van-e szó, hogy a szépség reality show-k nézése ösztönzi a nézők többségét arra, hogy minél többet barnuljanak a szoláriumokban, vagy  eleve azok kezdik nézni ezeket a műsorokat, akik barnulás-mániások, pont az eléjük táruló, számukra gyönyörű látvány miatt” magyarázza a tanulmányvezető, Dr. Joshua Fogel professzor, a Brooklin Egyetem viselkedéstudományi kutatója. 

solarium2.jpg ()Az esztelen szoláriumozás mostanában annak ellenére hódít az amerikai nők bizonyos körében, hogy azzal valószínűleg már rengetegen tisztában vannak közülük is, hogy ez a fajta beltéri barnulás rengeteg súlyos egészségügyi kockázattal jár. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség ugyanis már többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a mesterséges barnító ágy használata közben sok rákkeltő, káros sugár éri a szervezetet. Nem beszélve arról, hogy a bőrgyógyász-allergológusok általános véleménye is az, hogy a szoláriumozás hasonlóan káros az emberekre nézve, mint a dohányzás.

Szerencsére ma már felmérhető a bőrt érő emelkedő rákkockázat és léteznek más alternatívák is a bőrt károsító mesterséges napfényfürdőzés kiváltására. Egy jó választás lehet ezek közül például az ajánlják a szakemberek –, ha olyan krémet vásárolsz, melyet naponta magadra kenve, könnyű napbarnított bőrhatást varázsolsz bőrödre anélkül, hogy barnítókrém szagot árasztanál magad körül. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

francia nők

Ez az oka, amiért a francia nők tovább élnek

Írta:
0

Vajon mit tanulhatunk a francia nőktől a hosszú élet kapcsán? A valaha élt legidősebb nő, a francia származású Jeanne Calment 122 évesen halt meg. Jean-Marie Robin társadalomtudós az egészség és hosszú élet kapcsolatát tanulmányozza, amihez Jeane Calment-t is meginterjúvolta halála előtt

Kövess Facebook-on!
X