Főoldal > EGÉSZSÉG > Népbetegség az időjárás-érzékenység – vegyük komolyan (X)

Népbetegség az időjárás-érzékenység – vegyük komolyan (X)

0

Írta:

Sok a szkeptikus vélemény, miszerint az időjárás-érzékegység csak újabb kitalált dolog

Sok a szkeptikus vélemény, miszerint az időjárás-érzékegység csak újabb kitalált dolog arra, hogy rémisztgessék az embereket. Persze korábban hasonló kép alakult ki a pollenallergiával és a klímaváltozással kapcsolatban is.
A Meteo Klinika  kutatói több éve vizsgálják, hogyan hat szervezetünkre az időjárás, illetve tágabb értelemben a komplex légköri környezet.  Az eredmény sokkoló: a kutatás szerint a magyar emberek több mint háromnegyede érzi meg a hatásokat, közel harmada pedig kifejezetten, visszatérően szenved tőle. Valójában tehát egy népbetegséggel állunk szemben.

Miért is lenne ez meglepő, ha alaposan belegondolunk: a levegő nem csak tiszta gázokból áll, bizonyos légköri helyzetekben feldúsul annak pollen-, ózon, nitrogén-oxid vagy szálló portartalma. Ilyen esetekben testmozgás közben nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, a városi embernek tehát gondosan kell megválasztania, milyen helyszínt választ az edzéshez, sportoláshoz.
Bizonyos időjárási helyzetekben ugrásszerűen megnő az infarktusok és az agyi katasztrófák veszélye, beindulnak a szülések és megugrik a súlyos balesetek száma. Persze az is előfordul, hogy ”csupán” nyugtalanság, ingerlékenység, koncentrálási zavar jelentkezik, az élettani folyamatokra a légkör azonban vitathatatlanul komoly hatással van, ami akkor is jelentkezik, ha zárt térben tartózkodunk.

Nem egyformán vagyunk érzékenyek az időjárásra, ez nagyon egyénfüggő, kor és nem szerint változik. Fontos tisztában lennünk: érzékenyek vagy esetleg veszélyeztetettek vagyunk-e, és ha igen, mennyire és mit tehetünk ellene.

A Meteo Klinika Európai Uniós támogatású kutatási programjában kifejlesztette a megfelelő diagnosztikai és terápiás eljárásokat, melyek ma már mindenki számára elérhetőek . Nincs tehát okunk arra, hogy feleslegesen szenvedjünk ettől a népbetegségtől.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X