A natúr joghurt számos egészségügyi előnnyel bír, és tápanyagtartalma miatt kiváló választás lehet az étrendünkben.
A natúr joghurt tápanyagtartalma valóban figyelemre méltó. Egy 200 g-os adag energiatartalma 143 kcal, 12 g fehérjével és 40%-os napi kalciumszükséglettel bír. Emellett a natúr joghurt 16 g természetes cukrot tartalmaz, amely a csokoládé vagy üdítőkben található cukrokhoz képest másképp hasznosul.
A joghurt nemcsak fehérjetartalma miatt egészséges, hanem jótékony baktériumai miatt is, amelyek támogatják az emésztést és az immunrendszert, sőt, hozzájárulnak a depresszió elkerüléséhez. Egy 2012-es tanulmány 120.000 résztvevőt bevonva kimutatta, hogy a joghurt fogyasztása hatékonyan védi a testsúlyt.
A görög joghurt szuperélelmiszernek számít, hiszen közel kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a natúr változat, miközben kevesebb szénhidrátot és cukrot is. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a gyártási folyamat során a kalcium egy része elvész, így sok esetben pótolják azt.
A zsírtartalom tekintetében a táplálkozási szakértők az alacsony zsírtartalmú joghurtot ajánlják, mivel a zsíros tejtermékek fogyasztása mértékkel javasolt, mivel ezekben magas a telített zsírsavak aránya.
Összegzésül, a joghurt gazdag probiotikumokban, kalciumban és fehérjében, ezért nem érdemes kihagyni az étrendünkből. A legjobb, ha natúr, alacsony zsírtartalmú változatokat választunk, napi egy doboz fogyasztása ajánlott a jótékony baktériumok bevitele érdekében.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |