Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a gyümölcs jobban megdobja a koleszterint, mint a zsíros ételek – vigyázz vele!

Ez a gyümölcs jobban megdobja a koleszterint, mint a zsíros ételek – vigyázz vele!

gyümölcskoleszterint
0

Írta:

Sokan azt hiszik, a gyümölcs mindig egészséges. Van azonban egy, ami túlzásba fogyasztva komoly koleszterin-problémát okozhat!

A gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és rosttal, de nem mindegy, mennyit és melyiket fogyasztjuk. A kókusz például igazi szuperélelmiszernek tűnik, mégis magas telített zsírsavtartalma miatt megemelheti a koleszterinszintet. Bár növényi eredetű, hatása hasonló lehet a zsíros húsokéhoz, ha túl sokat fogyasztasz.

Miért veszélyes túlzásban?

A kókusz és a kókuszolaj telített zsírsavakban gazdag, ami növeli az LDL („rossz”) koleszterint. Ez hosszú távon szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Mennyi az ideális mennyiség? Hetente 1-2 alkalommal kis adag kókusz vagy kókusztej még belefér, de kerüld a napi rendszerességet, főleg, ha magas a koleszterinszinted.
Ha egzotikus ízekre vágysz, válaszd inkább az avokádót vagy a mangót – ezek egészségesebb zsírokat tartalmaznak. Mindig olvasd el a címkéket, mert sok „egészséges” snack tele van kókuszzsírral, ami hosszú távon nem tesz jót a szívnek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X