Főoldal > DIÉTA > Megfelelő étrend szoptatás alatt

Megfelelő étrend szoptatás alatt

0

Írta: and

A hiányállapotok, a hibás étrend az idegrendszer normális fejlődését gátolja, így a tanulásra, mozgások elsajátítására, testi fejlődésre is nagy kihatása lehet. A terhesség és szoptatás idején tehát hibás és felelőtlen hozzáállás, ha mindenáron törekszünk karcsúságunk megőrzésére vagy visszaszerzésére. Ha mégis ez a szándékunk, helyesebb, ha ezt szakember segítségével, jól összeállított étrenddel segítjük elő. A szoptatás […]

A hiányállapotok, a hibás étrend az idegrendszer normális fejlődését gátolja, így a tanulásra, mozgások elsajátítására, testi fejlődésre is nagy kihatása lehet. A terhesség és szoptatás idején tehát hibás és felelőtlen hozzáállás, ha mindenáron törekszünk karcsúságunk megőrzésére vagy visszaszerzésére. Ha mégis ez a szándékunk, helyesebb, ha ezt szakember segítségével, jól összeállított étrenddel segítjük elő. A szoptatás időszaka ebből a szempontból kifejezetten a kezünkre játszik, hiszen a terhesség alatt (ha helyesen étkeztünk) felszedett 3-4 kg felesleg leadása ilyenkor könnyedén, mintegy magától bekövetkezik, amit a 2-3-4 hónappal szülés után elkezdhető és orvos által engedélyezett sporttevékenység is elősegíthet.

 

mell2.JPG ()Változatos táplálkozás

A szoptatós étrend az egészséges táplálkozás alapelveire épül, vagyis a változatos, vegyes táplálkozásra, a minél kevésbé feldolgozott formában lévő élelmiszerek fogyasztására, valamint a gyakori – naponta 5-6 –, kis étkezésekre. Az energiaszükséglet a normál szükségletünkhöz (terhesség, szoptatás előtti) képest 500 kcal mennyiséggel nő. Nő még a vasszükséglet, emelkedik a tiamin, riboflavin, piridoxin, B12-vitamin, C-vitamin és sok más tápanyag igénye is, ezeket változatos étrenddel viheted be szervezetedbe.

Törekedj a természetes ízekre! Kerüld a túlzott sózást, de használhatsz számodra panaszokat nem okozó és a baba által sem elutasított fűszereket (a fokhagyma, bors, csípős paprika például olykor gondot okozhat), melyek között találsz enyhén vízhajtó, az anyagcserét gyorsító gyógynövényeket is. Az étrend legyen rostokban gazdag. A rostok bizonyos mértékig gátolják a hízást, és megakadályozzák az energiát adó tápanyagok gyors felszívódását. Igazán egészségesen akkor táplálkozol, ha asztalodra naponta többször is kerül friss zöldség és gyümölcs, lehetőleg minél kevésbé feldolgozott formában. A teljes kiőrlésű lisztből készült vagy koprás, barna, félbarna kenyér és tészta gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, érdemes tehát főleg ilyet fogyasztanod. A tejtermékek – amennyiben ennek ellenjavallata nincs – szinte elengedhetetlenek: naponta fogyassz sovány tejet és lehetőleg élőflórás tejtermékeket, ez a bélflóra egészsége és a kielégítő kalcium-, illetve D-vitaminbevitel érdekében is fontos. A kalcium bevitelét összefüggésbe hozzák a normál testsúly fenntartásával és a zsírvesztés elősegítésével, így egy újabb lehetséges és teljesen természetes eszközt kapunk testtömegünk kontrollálásához. A tejfogyasztás a tejtermelést nem segíti közvetlenül elő (ahogyan általában a gyógyteák és más népi javaslatok sem, míg a helyes szoptatás gyakorlata és a gyors baba-mama találkozás viszont igen), de a fokozott (plusz 300-400 mg) kalciumigény kielégítésében támogathat minket. Javasolt az étrend követésekor az omega-3 zsírsavakban gazdagabb olajok, így kevert olajok, hidegen sajtolt magolajok, kender-, lenmagolaj használata, de extra szűz olívaolaj is felhasználható például saláták készítésénél – az esszenciális zsírsavak bevitelét oldhatod így meg, ezekre napi plusz 3-4 g mennyiségben van szükség a szoptatás első 3 hónapjában.

 

A fehérje és az esszenciális zsírsavak fontossága

A megfelelő fehérjebevitel a saját és a baba egészségének megőrzéséhez is nélkülözhetetlen. A fehérjeszükséglet körülbelül napi 20 grammal emelkedik, ezt napi plusz fél szelet hús és 2-3 dl tej vagy fél liter tej, esetleg joghurt, egy szelet 100 grammos csirkemell is fedezheti, sőt, mivel a kenyér és más élelmiszereink is tartalmaznak fehérjét, így az állati eredetű fehérjeforrásokból a felsoroltnál kisebb mennyiségek is bőségesen fedezhetik igényeidet. Továbbra sem indokolt tehát két ember helyett enni! A sovány húsok és a halak az egészséges, vegyes étrendnek szerves részét képezik. Segítenek a fehérje-, vas- és B12-vitaminszükséglet kielégítésében, a halak ráadásul az esszenciális zsírsavaknak is jó forrásai: jó, ha hetente többször is megtalálhatóak a menüben. Ez azért is indokolt, mert a kutatások egyre inkább amellett szólnak, hogy a fogyókúrában mind nagyobb szerepet fognak játszani bizonyos halakban megtalálható esszenciális zsírsavak. A felvágottak, húskészítmények közül válaszd a zsírszegényebb és minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó termékeket, így például a különböző baromfisonkákat!

 

Nélkülözhetetlen folyadékpótlás

Az ajánlott folyadékfogyasztás egészséges emberek számára körülbelül napi 2 liter, amit növel a tejtermelés plusz 8-10 dl mennyiséggel, és ezt a szoptatás későbbi időszakában tovább növelheti a testmozgás folyadékvesztesége is. A bőséges folyadékfogyasztás követelménye természetesen nem azt jelenti, hogy mindenféle folyadékot mértéktelenül ihatsz. Az alkohol esetében különösen óvatosnak kell lenni, mivel megnehezíti a fogyást, és ami még sokkal fontosabb, az anyatejbe átkerülve a csecsemő idegrendszerét súlyosan károsítja. A sör nem fokozza a tejképzést, ahogyan a bor vagy a tömény italok sem. Az elfogyasztott alkohol 0,25%-a kerül át az anyatejbe. Heti 1-2 dl bor elfogyasztása férhet bele az étrendbe, de ezt nyugodtan ki is hagyhatod.

 

Mit ne fogyassz?

Lehetőség szerint mellőzd a fehér lisztet és az ebből készült ételeket, kerüld a zsíros húsokat, a vajat és a zsírt, az alkoholos italokat, a kávét, a csokoládét és az energiaitalokat. Napi egy-egy kávé általában probléma nélkül iható, nem okoz gondot a babának. A cukor fogyasztását mérsékelt mennyiségű barna cukorral vagy ellenőrzött helyről származó mézzel helyettesítsd. A betarthatóság érdekében időnként, hetente egyszer-kétszer édességek is kerülhetnek az asztalodra. A dohányzás rontja a tejtermelést, a nikotin pedig fokozottan, magas koncentrációt elérve átjut az anyatejbe, ezzel mérgezi a csecsemőt. Napi 20 db-nál több szál cigaretta a babánál hasmenést is eredményezhet. Gyógyszereket hasonló okok miatt csak orvosi utasításra, illetve az orvossal egyeztetve szedj, tilos egyeztetés nélkül még az Aszpirin is! Ugyanez igaz a gyógynövényekre, melyek könnyedén megmérgezhetik a babát, ugyanazon vagy ártalmasabb vegyületeket pontosan beállított hatóanyag-tartalom nélkül tartalmazva, mint a gyógyszerek! Néhány élelmiszer összetevőire érzékeny lehet a baba, illetve előfordulhat, hogy fogyasztásuk után nem ízlik neki az anyatej. Az ilyen ételt 10-15 napra kiiktathatod az étrendedből, és a tapasztalat szerint dönthetsz tartós elhagyásáról vagy újbóli fogyasztásáról. Ha a közvetlen rokonságban allergiás betegség előfordul, vagy a szoptatott csecsemő allergiás tüneteket mutat, indokolt az ok megkeresése, illetve a tej, tejtermékek, tojás és más, gyakran allergizáló élelmiszerek elhagyása. Erről orvosoddal és dietetikusoddal konzultálj. Hiba a tartós tilalom valós, igazolt okok nélkül! A vegetáriánus étrend szigorú változatai is komoly odafigyelést igényelnek terhesség és szoptatás ideje alatt.

 

Mire figyelj?

•          Minden étkezéshez igyál meg 3 dl vizet vagy gyümölcslevet!

•          Sose mulaszd el a reggelit, és mindig válassz rostokban, szénhidrátokban gazdag ételeket!

•          Mérd fel, hogy hol találhatóak a közeledben egészséges alapanyagokat forgalmazó boltok, piacok!

•          A mesterséges édesítőszerrel készült “light” édességek helyett válaszd az aszalt gyümölcsöket, biosütiket, de alkalmanként és kis mennyiségben akár cukorral készült édességeket is megengedhetsz magadnak!

•          Próbálj meg változatosan, naponta 5-6 alkalommal kis mennyiségeket enni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X