Főoldal > AKTUÁLIS > A magzatot is megfertőzheti az anyai baktérium

A magzatot is megfertőzheti az anyai baktérium

0

Írta:

A fertőződés módjairól, az esetlegesen fellépő tünetekről és a kezelés lehetőségeiről dr. Komlódi Júlia, az Oxygen Medical STD (szexuális úton terjedő betegségek) szakértője beszélt. Különleges baktériumok A Mycoplasma és az Ureaplasma baktériumok a legkisebb önálló életre és szaporodásra képes, mesterséges táptalajon tenyészethető mikroorganizmusok. A többi baktériumtól jelentősen megkülönbözteti őket, hogy nincs sejtfaluk. A Mycoplasma elsősorban […]

A fertőződés módjairól, az esetlegesen fellépő tünetekről és a kezelés lehetőségeiről dr. Komlódi Júlia, az Oxygen Medical STD (szexuális úton terjedő betegségek) szakértője beszélt.

Különleges baktériumok

A Mycoplasma és az Ureaplasma baktériumok a legkisebb önálló életre és szaporodásra képes, mesterséges táptalajon tenyészethető mikroorganizmusok. A többi baktériumtól jelentősen megkülönbözteti őket, hogy nincs sejtfaluk.

A Mycoplasma elsősorban a húgy- és ivarszervek, ill. a légutak hámfelszínén élősködik, elpusztítja a légutak és a húgyivarszervek csillós hámsejtjeit, így okoz tüdőgyulladást és húgyivarszervi fertőzéseket. Ráadásul miután lezajlik a betegség akut szakasza, sokáig fáradtság, levertség marad vissza, és ízületi-, idegrendszeri- vagy vérképzőszervi szövődmények is jelentkezhetnek. Amennyiben a nemi rész fertőződött, nőknél és férfiaknál is akár terméketlenséget is okozhat.

Az Ureaplasma elsősorban a serdülőkorban, fiatal felnőtt korban, a párkeresés időszakában „összeszedhető” fertőzés, amely jellemzően fájdalmas vizeléssel és fehérfolyással járó húgycsőgyulladást okoz mindkét nemnél, nőknél hüvelyi folyást, bár a kórokozó gyakran a tünetek jelentkezése nélkül is kimutatható.

shutterstock_49830298.jpg ()A gyakori partnerváltás rizikófaktor

A két baktérium okozta fertőzés nemi úton terjed, így nyilvánvalóan a gyakori partnercsere erősen növeli a betegségek kialakulásának kockázatát. Szexuálisan aktív életkorban az ún. nem gonococcus okozta húgycsőgyulladás (NGU) jelentős részében Chlamydia trachomatis, Mycoplasma és Ureaplasma törzsek állnak a panaszok hátterében. A szexuálisan aktív korosztály 20-80 százaléka érintett. A már említett tüneteken kívül a húgycső gyulladását a férfiaknál a pénisz nyílásának vöröses elszíneződése kísérheti, míg a nőknél az égő érzéssel kísért vizelés mellett az alhasi fájdalom is figyelemfelkeltő lehet. A gyulladás megjelenhet a hüvelyben és a méhnyakban is, és az olyan komplikációk, mint például a petevezetékek gyulladása, vérzészavart, méhen kívüli terhességet, vagy akár meddőséget is okozhatnak. Az orális és az anális érintkezés következtében a végbélben és a garatban is tapasztalhatnak a fertőzöttek fájdalmat és váladékozást. 

A fertőzés koraszülést is okozhat

Ha a fertőzött és nem kezelt nő teherbe esik, a méhen belüli fertőzés koraszüléshez, súlyos esetben akár halvaszüléshez is vezethet. Ugyanakkor a magzat is megfertőződhet a hüvelyflórából feljutó fertőzés miatt, illetve szüléskor a szülőcsatornán való áthaladáskor.
A fertőzés okozta problémák leginkább attól függenek, mikor találkozott a baktériummal a magzat. A koraszülötteknél jellemző lehet a súlyos légzészavarral járó ún. respirációs distressz szindróma, illetve egy, szintén a tüdő érintettségével járó szövődmény. Ezen kívül az agyhártyagyulladás, és egyes izom- és idegrendszeri eltérések hátterében is ez állhat.

A partnert is kezelni kell

A diagnózis állomásai a reggeli első vizelet, illetve nőknél a húgycső-, a hüvely- és méhnyak-váladék mintavétele és laboratóriumi vizsgálata. Férfiaknál szóba jöhet a húgycsőváladék, az ejakulátum vagy a prosztatamasszázs utáni ejakulátum elemzése. A kórokozó az esetek egy részében kimutatható az újszülött orr- és torokváladékából, illetve egyes esetekben a kislányok vizeletből is kitenyészthető.
A kezelés gyógyszeresen, antibiotikummal történik, de csak akkor jelenthet biztonságos és szövődményektől mentes megoldást, ha mindkét szexuális partnert kezelik. Különösen fontos a tervezett fogantatás előtti kivizsgálás, és szükség esetén kezelés.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Töltsd ki kvízünket, és tudd meg, melyik nő-típusba tartozol!

Kezeld korszerűen a nyári sebeket: tudd meg, hogyan érdemes!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X