Főoldal > AKTUÁLIS > Növeli az agytérfogatot a fogamzásgátló tabletta

Növeli az agytérfogatot a fogamzásgátló tabletta

0

Írta:

A Salzburgi Egyetem kutatói nagy felbontású mágneses rezonancia (MRI) felvételeket készítettek férfiak és fogamzásgátlót szedő, illetve nem szedő nők agyáról. Az utóbbiakat többször is vizsgálták, hogy kiküszöböljék a havi szintű hormonális ingadozásból eredő eltéréseket.    A tablettát szedő nők agyának számos területe nagyobbnak bizonyult, mint a fogamzásgátlót nem alkalmazó nőké. Az érintett agyterületek olyan “feminin” készségekért […]

A Salzburgi Egyetem kutatói nagy felbontású mágneses rezonancia (MRI) felvételeket készítettek férfiak és fogamzásgátlót szedő, illetve nem szedő nők agyáról. Az utóbbiakat többször is vizsgálták, hogy kiküszöböljék a havi szintű hormonális ingadozásból eredő eltéréseket.   

A tablettát szedő nők agyának számos területe nagyobbnak bizonyult, mint a fogamzásgátlót nem alkalmazó nőké. Az érintett agyterületek olyan “feminin” készségekért felelősek, mint az emlékezet és a társalgás.
   
Egy bizonyos agyterület nagyobb térfogata az általa irányított funkciók javulásához is vezethet – magyarázta Belinda Pletzer, a kutatás résztvevője a The Daily Telegraph internetes kiadása szerint. A fogamzásgátló által előidézett viselkedésbeli változások valószínűleg olyan képességekre vannak hatással, amelyek eleve jobban fejlettek a nőknél, mint a férfiaknál – ilyen például az emlékezet.
   
Az agy térfogata összességében azonban nem változott – derült ki a kutatásból. Azt nem lehet tudni, hogy a tabletta elhagyását követően az érintett agyterületek mérete visszaállt-e az eredetire.
   
Magyarországon a nők mintegy harminc százaléka választja ezt a fogamzásgátló módszert.

Forrás: MTI

Töltsd ki kvízünket, és tudd meg, melyik nő-típusba tartozol!

Kezeld korszerűen a nyári sebeket: tudd meg, hogyan érdemes!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X