Főoldal > AKTUÁLIS > A fájdalomcsillapítók összefügghetnek a termékenységi zavarokkal

A fájdalomcsillapítók összefügghetnek a termékenységi zavarokkal

0

Írta:

A Human Reproduction című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában ismertetett tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a várandósságuk alatt többféle, enyhe fájdalomcsillapítót szedő nőknél nagyobb a kockázata, hogy a születendő fiúgyerek heréi nem szállnak le.    A rejtettheréjűség az egyik kockázati tényezője a sperma rossz minőségének, és a későbbi életben a hererák kialakulásának is. A kutatók további […]

A Human Reproduction című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában ismertetett tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a várandósságuk alatt többféle, enyhe fájdalomcsillapítót szedő nőknél nagyobb a kockázata, hogy a születendő fiúgyerek heréi nem szállnak le.
   
A rejtettheréjűség az egyik kockázati tényezője a sperma rossz minőségének, és a későbbi életben a hererák kialakulásának is. A kutatók további vizsgálatokat sürgetnek a témában, és a terhes nők megfelelő tanácsokkal való ellátását a fájdalomcsillapítók használatáról.
   
Henrik Leffers kutatásvezető szerint a nyugati országokban élő állapotos nők több mint fele szed enyhe fájdalomcsillapítókat. Az orvosok általában nem javasolják a gyógyszerszedést várandósság alatt, de bizonyos esetekben biztonságosnak tartják a paracetamol, az ibuprofen vagy az aszpirin alkalmazását.
   
A tanulmányban 834 dán és 1463 finn nőt kérdeztek ki róla, hogy milyen gyógyszereket szedtek terhességük alatt. Megszületett fiaiknál pedig azt vizsgálták, milyen mértékben szálltak le heréik. A rejtettheréjűség gyakorisága a skandináv országokban 2 és 9 százalék között van átlagosan. A felmérés azt mutatta, hogy azoknál a nőknél, akik többféle enyhe fájdalomcsillapítót szedtek egyidejűleg terhességük alatt, hétszer nagyobb volt a valószínűsége, hogy a megszületett fiúnál probléma adódik a herék leszállásával. A legérzékenyebb időszaknak a várandósság második trimesztere bizonyult, az ekkor szedett gyógyszerek 16-szorosára növelték a rejtettheréjűség kockázatát.
   
A tanulmány másik részét állatkísérletek tették ki, amelyekben azt vizsgálták, milyen hatással van a patkányok hím utódaira, ha a kihordás ideje alatt fájdalomcsillapítót kapnak az anyaállatok. Kiderült, hogy éppen a hím nemi szervek kialakulásának idején csökken a gyógyszerek következtében a tesztoszteron szintje a patkányokban.

Forrás: MTI

Játssz velünk, és nyerj páros belépőt a Borjour Gálára!

Erősítsük az immunrendszerünket!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X