Főoldal > AKTUÁLIS > A nők vércsoportjától is függhet termékenységük

A nők vércsoportjától is függhet termékenységük

0

Írta:

A reproduktív orvoslás amerikai társaságának (ASRM) éves találkozóján, Denverben kedden ismertetett tanulmány szerint a termékenységi kezelésért forduló nők közül a 0-ás (nullás) vércsoportúaknak kevesebb és rosszabb minőségű petesejtje volt, mint a többieknek, ugyanakkor az A vércsoportú nőknek az átlagosnál több és jobb minőségű petesejtje. A tanulmányba 560 nőt vontak be, akik átlagéletkora 35 év volt. […]

A reproduktív orvoslás amerikai társaságának (ASRM) éves találkozóján, Denverben kedden ismertetett tanulmány szerint a termékenységi kezelésért forduló nők közül a 0-ás (nullás) vércsoportúaknak kevesebb és rosszabb minőségű petesejtje volt, mint a többieknek, ugyanakkor az A vércsoportú nőknek az átlagosnál több és jobb minőségű petesejtje.

A tanulmányba 560 nőt vontak be, akik átlagéletkora 35 év volt. Az elvégzett vérvizsgálatokból az derült ki, hogy a nullás vércsoportúaknál átlagosan magasabb volt a follikuluszstimuláló (tüszőserkentő, FSH) hormon szintje, mint az A vércsoportú nőknél. Szakértők szerint az FSH magas szintje azzal járhat, hogy a nő petesejtkészlete hamarabb kimerül.

A vizsgálatban résztvevők közül a nullás vércsoportúaknál kétszer nagyobb eséllyel volt 10-es érték fölött az FSH-szintje, mint más vércsoportú nőtársaiknál. Edward Nejat kutatásvezető, a New York-i Albert Einstein Orvosegyetem munkatársa elmondta, tanulmányuk az első, amely lehetséges kapcsolatot azonosított a vércsoport és a termékenység között. Szakemberek szerint további, nagyobb tanulmányokra van szükség az összefüggés alátámasztására ahhoz, hogy a nőknek vércsoportjuk alapján javasolják a gyerekvállalás időpontjának előbbre hozatalát.

Forrás: MTI

Ismerd meg hazánk gyógynövénykincseit!

Élj hosszabb életet a szójától!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X