Főoldal > AKTUÁLIS > Az otthonszülés kockázatosabb, mint eddig feltételezték

Az otthonszülés kockázatosabb, mint eddig feltételezték

0

Írta:

A Hollandiában népszerű otthonszülés sokkal kockázatosabb, mint azt eddig feltételezték: a csak szülész segítségével világra jött csecsemők halandósága jóval magasabb, mint az orvosi felügyelet melett született gyermekeké. Holland kutatók csaknem negyvenezer kórházi és otthoni szülést követtek figyelemmel és eredményeiket a British Medical Journal szerdai számában tették közzé. A következtetés sokkoló hatású, hiszen Hollandiában igen népszerű […]

A Hollandiában népszerű otthonszülés sokkal kockázatosabb, mint azt eddig feltételezték: a csak szülész segítségével világra jött csecsemők halandósága jóval magasabb, mint az orvosi felügyelet melett született gyermekeké.

Holland kutatók csaknem negyvenezer kórházi és otthoni szülést követtek figyelemmel és eredményeiket a British Medical Journal szerdai számában tették közzé. A következtetés sokkoló hatású, hiszen Hollandiában igen népszerű az otthonszülés. A kutatásból az derül ki, hogy azoknak a nőknek, akik otthon kezdik meg a szülést, de komplikáció miatt kórházba kényszerülnek, négyszer nagyobb az esélyük arra, hogy csecsemőjük meghal, mint azoknak, akik eleve kórházban szülnek orvosi felügyelettel.

A komor kép azért is megrázó, mert az első gyermeküket otthon szülő holland anyák fele végül különböző okokból kórházban köt ki.

Azoknak a nőknek, akik – akár otthon, akár kórházban – szülésznő mellett szülnek, két és félszer nagyobb esélyük van arra, hogy csecsemőjük meghal, mint akik nőgyógyász felügyeletével szülnek.

Ez az első alkalom, hogy egy nagyszabású tanulmányból az derül ki, hogy a Hollandiában nagy hagyományú otthonszülés nagy kockázatokkal jár. Az eredmény azért is érdekes, mert éppen azok a nők, akik nőgyógyász jelenlétében szülnek, komplikációval járó terhességük miatt választják a kórházat, és körükben lehetne nagyobb százalékban számítani a csecsemő elhalálozására – amire tehát a kutatás rácáfol.

A kórházban orvos mellett szülő anyák nagyobb figyelmet kapnak. A komplikáció nélkül otthon szülő nők viszont, akik mégis kórházba kényszerülnek, egyáltalán nem vagy későn kerülnek a “kockáztatott” kategóriába. “Az ő esetükben a kórházak visszafogottabban döntenek beavatkozás mellett” – magyarázza a kutatás vezetője, Anneke Kwee, az Utrechti Egyetemi Orvosi Központ nőgyógyásza.

A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szülésznővel kórházban szülők biztonságosabb helyzetben lennének, mint az otthon szülők. Vagyis – állapítják meg – maga a szülésznői ellátás az, ami különbözik az orvosi ellátástól.

“Nem arról van szó, hogy otthon hiba történik, de maga az ellátási lánc vezet késedelemhez” – mondja Kwee. Kollégája, Hens Brouwers szerint “a kórházi orvosok kevésbé hajlanak arra, hogy ezeknél a nőknél megállapítsák a kockázati tényezőket”. A kutatók mindezek alapján a szülészeti rendszer alapos felülvizsgálatát javasolják.

Az európai országok közül Hollandia azok egyike, ahol a legmagasabb a csecsemőhalandóság. Egy tavalyi vizsgálat még arra a következtetésre jutott, hogy a negatív eredménynek nincs köze az otthonszüléshez.

Forrás: MTI

Ismerd meg hazánk gyógynövénykincseit!

Élj hosszabb életet a szójától!


További cikkeink a témában

levegő

Tisztább levegő otthon és a bolygón! (x)

Írta:
0

Mostanság egyre nagyobb hangsúly helyeződik a környezetvédelem fontosságára, hiszen mindennapi szokásainkkal – ha nem is vagyunk tudatában – befolyásolhatjuk Földünk sorsát. De miért ne döntenénk tudatosan? Miért ne választanánk olyan termékeket, amikről tudjuk, hogy jótékony hatással vannak környezetünkre? Az Aromax-szal most nem csak saját otthondról gondoskodhatsz, de a bolygó jövőjéről is.

Kövess Facebook-on!
X