Főoldal > AKTUÁLIS > Elavult a házasság intézménye?

Elavult a házasság intézménye?

0

Írta:

A kutatók szerint visszaszorulóban van az a családkép, amelynek a házasság képezi az alapját. Csak egy papír lenne? A Time Magazin és a Pew Research Center közös felmérése szerint ma a 18 év alatti amerikai gyerekek 29 százaléka olyan családban él, ahol a szülők külön váltak, vagy nem is házasodtak össze. Ez az arány ötszöröse […]

A kutatók szerint visszaszorulóban van az a családkép, amelynek a házasság képezi az alapját.

Csak egy papír lenne?

A Time Magazin és a Pew Research Center közös felmérése szerint ma a 18 év alatti amerikai gyerekek 29 százaléka olyan családban él, ahol a szülők külön váltak, vagy nem is házasodtak össze. Ez az arány ötszöröse az ötven évvel ezelőtti számoknak. Ma a gyerekek 15 százalékának szülei elváltak vagy külön élnek, 14 százalékuk esetében nem is voltak házasok. Összesen 6 százalék azok fiatalok aránya, akiknek szülei nem is tervezték, hogy házasságban nevelik fel gyerekeiket.

A kutatás szerint ma az amerikaiak 39 százaléka gondolja úgy, hogy a házasság intézménye elavult. Ezt a nézetet támaszthatja alá, hogy az amerikai statisztikai hivatal adatai szerint ez év szeptemberében a 18 év feletti lakosságnak „csak” 52 százaléka élt házasságban. Igaz, a felmérés során megkérdezett nem házas felnőttek 46 százaléka mondta, hogy szeretne majd megházasodni. Ez az arány a párkapcsolatban élők esetében 64 százalék volt.

shutterstock_17215600.jpg ()Kikből áll a család?

A felmérés során megkérdezettek egyetértettek abban, hogy a házas szülők gyerekekkel megfelelő definíció a család fogalmára, ellenben ötből négyen úgy látják, együtt élő, eltérő nemű párok gyerekeikkel, avagy egy egyedülálló szülő a gyermekével, gyermekeivel is családot alkot. Ötből hárman emellett úgy látják, a gyermeket nevelő azonos nemű párokat is családnak kell tekinteni. A családok összetételének differenciálódása az amerikaiak 34 százaléka szerint hasznos a társadalomnak, 32 százaléka szerint semmilyen hatása sincs a jelenségnek, 29 százaléka szerint viszont inkább negatív folyamatnak kell tekinteni.

A szakértők szerint a családról alkotott elképzelés változásának fő mozgatórugóját azon 18 és 29 év közötti fiatalok adják, akik között minden más idősebb generáció tagjainál többen vannak az elvált vagy nem házas szülők gyermekei. A fiatal felnőttek emellett egyértelműen liberálisabb elveket vallanak az együttélés, házasság, családalapítás fogalmairól.

Változik a statisztikai definíció is

Az amerikai Statisztikai Hivatal (US Census Bureau) bejelentése szerint a jövő évtől kiadott, szegénységre vonatkozó adatgyűjtése során már nem a klasszikus – férj, feleség, gyerekek alkotta – családdefiníciót fogja alkalmazni. Ehelyett családként rögzíti azon háztartások adatait is, ahol nem házas férfi és nő, továbbá azonos nemű pár él együtt, illetve ahol a szülőkkel mostohagyerek (nem vérszerinti, de nem is adoptált) is lakik.

Forrás: ELTE TÁTK

Erősítsük az immunrendszerünket!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X