Főoldal > AKTUÁLIS > A diabétesz már nem akadály a kismamák számára

A diabétesz már nem akadály a kismamák számára

cukorbetegségdiabéteszfelkészülésgondozáskismama
0

Írta:

Erős Antónia jelszavai: egyensúly és odafigyelés

Tény, hogy a cukorbetegség komoly kockázati tényezőt jelent a gyermekre vágyó nők számára, de a megfelelő lépésekkel és a vércukorszint napi többszöri ellenőrzésével tartósan biztosítható a normál anyagcsere-állapot és ezzel a baba és a mama egészsége is.

Az utóbbi egy-két évtizedben folyamatosan emelkedik azoknak a fiatal nőknek a száma, akiknél cukorbetegséget állapítanak meg: a fogamzóképes korú nők mintegy 0,3 százaléka cukorbeteg. Elsősorban a 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált fiatal nők száma emelkedik, azonban – mivel e betegségtípus aránylag lassan fejlődik ki és panaszt általában nem okoz – az anya a várandósság előtt még nem tud cukorbetegségéről, és az esetek jelentős részében csak később derül fény a problémára. A diabétesz időben történő felismerése azért is fontos, mert a megfelelő előkészületekkel csökkenthetők a magzatot és a kismamát fenyegető veszélyek.

shutterstock_64209040.jpg ()A tervezett várandósságra való felkészülést hónapokkal korábban ajánlott elkezdeni, hogy a fogamzás idejére a leendő kismama már a lehető legjobb egészségi állapotban legyen és vércukorértékei is a normális érték-tartományba kerüljenek. A teendők közé tartozik a diéta és a testmozgás személyre szabott kialakítása, a gyakori vércukormérés (naponta akár 5-10 alkalommal), a rendszeres szemészeti és szülészeti kontroll, valamint az igen gyakori – akár hetenkénti – diabetológiai ellenőrzés is.

 „Természetesen már évekkel a gyermekvállalás előtt sokszor gondolkoztam azon, hogy a cukorbetegségemet képes leszek-e annyira egyensúlyban tartani, hogy biztonsággal vállalhassak babát. Ma már egy cukorbeteg nő is egészséges gyermeket szülhet akkor, ha a betegségét teljesen kontrollálni tudja. Ezt az ideális állapotot nekem is el kellett érnem, naponta akár tizenötször is ellenőriztem a vércukorszintemet”- emlékszik vissza Erős Antónia, aki 1-es típusú cukorbeteg 15 éve.

A cukorbeteg kismamák felkészítése és gondozása a kezelőorvosoktól is fokozottabb odafigyelést igényel. Ennek kulcspontja a különböző területeken tevékenykedő szakorvosok közötti együttműködés. A terhesség során a szülész-nőgyógyász, a belgyógyász-diabetológus, a szemész, a nefrológus és a családorvos kölcsönös közreműködése szükséges. A cukorbeteg nők terhesség alatti gondozása csak erre felkészült, többszakmás háttérrel és kellő tapasztalattal rendelkező diabetológiai szakellátóhelyeken, „centrumokban” történjék. A legfontosabb az, hogy a vércukorértékek normális tartományban – lehetőleg 4-7 mmol/l között – legyenek és a napi vércukor átlag ne emelkedjen 6 mmol/l fölé, ezért igen lényeges a gyakori mérés” – hangsúlyozza dr. Baranyi Éva.

Az oldalhoz a következő linken lehet csatlakozni: www.facebook.com/TartsdaSzintet

Forrás: hirlabor.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X