Főoldal > AKTUÁLIS > Mennyire biztonságos a Facebook profilod?

Mennyire biztonságos a Facebook profilod?

adatlapadatvédelembiztonságfacebookprofil
0

Írta: and

Miért érdemes odafigyelni a személyes beállításokra? A Facebook egy olyan virtuális háló, melynek barátaidon és ismerőseiden kívül rengeteg tagja van. Előfordulhat, hogy egy ismerős ismerőse böngészi a profilodat, vagy számodra ismeretlenek olvassák a hozzászólásodat, amelyet egy barátod megjegyzéséhez fűztél hozzá. Kezeld hát tudatosan ezt a felületet, és legyél tisztában a veszélyeivel! Ugye te sem szeretnéd, […]

Miért érdemes odafigyelni a személyes beállításokra?

A Facebook egy olyan virtuális háló, melynek barátaidon és ismerőseiden kívül rengeteg tagja van. Előfordulhat, hogy egy ismerős ismerőse böngészi a profilodat, vagy számodra ismeretlenek olvassák a hozzászólásodat, amelyet egy barátod megjegyzéséhez fűztél hozzá. Kezeld hát tudatosan ezt a felületet, és legyél tisztában a veszélyeivel! Ugye te sem szeretnéd, hogy egy állásinterjú előtt a HR-esek az előző főnöködre tett gúnyos megjegyzéseket olvassák, vagy a nagymamád nézegesse a szombati bulin készült részeg fényképeidet? Szerencsére kis odafigyeléssel ezek a problémák elkerülhetőek.

Milyen adatokat osztasz meg?

Az adatlapodon a legalapvetőbb információkon (nemed, korod, lakóhelyed) kívül számos más infót is megadhatsz, mint a szexuális beállítottságodat, munkahelyedet, elvégzett iskoláidat, vallásodat, politikai álláspontodat, vagy épp a telefonszámodat és a pontos címedet. Gondold végig, hogy melyek azok az adatok, amelyeket tényleg fontos megosztanod. Lehet, hogy érdemes például megadnod az általad beszélt nyelveket, ha épp munkát keresel, de semmi szükség arra, hogy a telefonszámod is szerepeljen az adataid között, hiszen aki akar, el tud érni az e-maileden is. Ha megadod a lakcímedet, aztán boldogan kiírod a nyaralás előtt, hogy elutazol két hétre, könnyen lehet, hogy egy kirabolt lakásba érsz haza. Csak azokat az információkat hagyd fenn, amik okkal vannak ott, és amikről azt gondolod, hogy tényleg szeretnéd, ha mások is tudnának.

shutterstock_1878829.jpg ()Hozz létre csoportokat!

Először azt kell eldöntened, mi az, amit minden Facebook-felhasználó, azaz idegenek is láthatnak, és mi az, amit csak az ismerőseiddel szeretnél megosztani. Elfordulhat, hogy bizonyos barátaiddal megosztanál valamit, de nem szeretnéd, ha azt minden ismerősöd látná. Erre is van megosztás a személyes beállításoknál, ugyanis létrehozhatsz csoportokat a kiemelt emberek menüpontban. Besorolhatod családodat, barátaidat, munkatársaidat, így ha szeretnél posztolni valamit, de nem akarod, hogy a munkatársaid lássák, egyszerűen a barátaidnak tudod címezni. Ugyanezt megteheted a fényképalbumaiddal is, így ha betegszabira mentél, nem ér majd kínosan a kérdés, hogy mit keresnek azok az új síelős fotók a profilodon. Beállíthatod azt is, hogy ki láthatja azokat fotókat, amiket nem te töltesz fel, de megjelölnek rajta. Ezzel elkerülheted, hogy egy kínos fénykép, amit később veszel csak észre, mindenkihez eljusson, és a nagymamád sem fog szörnyülködni, hogy miniszoknyában, részegen táncolsz a bárpulton. A chat funkciónál is létrehozhatsz csoportokat, így megszűrheted, hogy ki láthassa, hogy online vagy, és ki nem.

Használd az adatvédelmi beállításokat!

A csoportok létrehozásán kívül is többféleképpen védheted az adataidat. Minden személyes adatnál beállíthatod, hogy azt mindenki lássa, vagy csak az ismerősök és ismerőseik, vagy esetleg csak az ismerősök. Ha vannak olyan személyek, akiket valamiért nem szeretnél eltüntetni az ismerőseid közül, de nem akarod, hogy lássák az adataidat, őket külön le tudod tiltani. Így például elkerülheted, hogy a volt pasidnak végig kelljen néznie az új fiúddal készült nyaralós fotóidat, vagy, hogy a főnököd elolvassa a hozzászólásaidat. Mielőtt kommenteled valakinek a bejegyzését, az alatta megjelenő kis lakattal egyenként is beállíthatod, hogy melyik hozzászólásodat kivel osztanád meg.

Ha iPhone-ról használod a Facebookot…

Külön figyelj oda, hogy ha csak egyszer is szinkronizáltad az iPhoneodat a Facebookkal, a telefonon található összes e-mailt feltöltötted a Facebookra. Ez a funkció automatikus, de utólag ezeket is törölheted a rendszerből.

Némi időráfordítással tehát elkerülheted a Facebook veszélyeit, és talán sok kínos pillanattól kímélheted meg magad.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X