Főoldal > AKTUÁLIS > Így kommunikálj a közösségi oldalakon

Így kommunikálj a közösségi oldalakon

chatfacebookGmailinternetjelszókapcsolatkommunikációközösségi oldalposzt
0

Írta:

Nem mindegy, hogyan posztolsz és válaszolsz a népszerű oldalakon. Könnyű beleesni az általános csapdákba, de ezeket kis tudatossággal elkerülheted.

Sokan szinte függenek tőle, mások fel sem iratkoznak. Lehet jól használni, de lehet értelmetlenül is. Fordítsd az előnyödre a közösségi oldalakat, így nem veszik át a hatalmat az életed felett, és téged sem fognak törölni az ismerősök a bejegyzéseid és kommentjeid miatt.

Megosztó személyiségek

A szó kétértelmű, itt biztosan érzed, melyikről van szó. Azokról, akik naponta többször posztolnak, megosztanak, sokszor mások számára jelentéktelen életképeket. Mert érdekelheti az ismerőseidet, ha közzé teszel néhány fontos gondolatot, felismerést. Ha elújságolod, hogy megtaláltad a párod, hogy gyermeked született. Vagy olyan információkat közölsz, melyekkel jobbá teheted az ő életüket is.

Azonban még ha neked fontos is, hogy finom volt a reggeli, hogy lekésted a buszt, vagy szálka szaladt a körmöd alá, nem valószínű, hogy ezzel bárkinek felcsigázod az érdeklődését. Az állandó közlésvágy hátterében húzódhat, ha úgy érzed, nem figyelnek rád a többiek. Talán gyerekkorodban sem kaptál elegendő figyelmet. Erre inkább az a helyes megoldás, ha te magad szentelsz több odafigyelést másoknak, így ők is szívesebben fordulnak feléd.

A másik megosztás-probléma a végtelen sok szelfi. Lehet, hogy úgy érzed, így majd felfigyel rád az Igazi, könnyebben találsz párt. De a módszer ellened fordul, mert nárcisztikus személyiségnek gondolnak, holott lehet, hogy csak az önbizalmad kevés.

Maci, kutya, kisróka

Ismerős jelképek, szívesen teszel egy írásos komment helyett egy cuki állatkát a poszt alá. Mert egyszerű, mert aranyos, és könnyen el van intézve a hozzászólás. Olykor lehet létjogosultsága, amikor csak az örömödet, együttérzésedet próbálod kifejezni. Ám ne élj vele, ha többet érdemel az ismerősöd! Sokkal személyesebb egy rövid, akár csak három szavas mondat – ez róla és rólad szól. Látja, hogy veszed a fáradságot, hogy odafordulj hozzá.

Hasonló kérdés a névnapok jókívánsága. Semmilyen személyre szóló üzenet nincs abban, ha az automatikus funkciót használva közzéteszed, hogy boldog névnapot kívánok minden Ágnes nevű ismerősömnek! És az oldal még oda is biggyeszti a neveket. Te szeretnél ilyen üzenetet kapni, vagy inkább annak örülnél, ha az illető a névnapodon egy mondattal megszólítana, éreztetve, hogy eszébe jutottál? Ha az utóbbira szavazol, te is így tegyél másokkal.

London, United Kingdom - September 24, 2014: Facebook homepage on computer screen teenage girl typing on laptop keyboard logging onto famous social network Facebook home page and signing up

Chat reggeltől reggelig?

Praktikus funkció, mégis megkeserítheti akár a saját, akár az ismerőseid életét. Éppen azért, mert gyors, és nem kell háromszor meggondolnod, hogy írj-e másoknak üzenetet.

Ha neked írnak, soha ne hagyd válasz nélkül az illetőt! Ha éppen nem érsz rá, akkor is megérdemel egy rövid választ, hogy majd később folytatjátok. Persze vannak idegesítő üzenetek, de ezeket rövid úton lezárhatod, hogy sajnos nem vagy érdekelt sem az MLM hálózatban, sem a lánclevelek továbbküldésében.

Te se fáraszd naphosszat az ismerőseidet a chateléssel! Egy ideig talán örülnek, hogy megkeresed őket, de igencsak idegőrlő, ha unos-untalan felvillan az üzeneted náluk. Legyél képes lezárni a beszélgetést, és észrevenni azt, ha a másik búcsúzni szeretne. Egy szmájli után nem kell még további három.

Nem lehet elítélni ezeket az oldalakat azzal a jelszóval, hogy gátolják a személyes kommunikációt. Sok esetben éppen ezt segítik, hiszen itt könnyebben megbeszélhettek találkozókat, eseményeket. A közösségi oldalak látogatása nem cél, hanem eszköz!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X