Főoldal > AKTUÁLIS > Díszítsd vidám tavaszi virágokkal az ablakod!

Díszítsd vidám tavaszi virágokkal az ablakod!

ablakdekorációerkélynövényvirág
0

Írta: and

Most, hogy beköszöntött a jó idő, ideje kigondolnod, hogyan teheted szebbé az üres ablakpárkányt vagy az erkélyt. Most bemutatunk néhány lehetőséget, hogy ne kelljen az unalmas muskátlik között válogatnod. Ha árnyékkedvelőt keresel… Ausztrál százszorszép Rendkívül hálás növény. Apró virágai sűrűn nőnek, finom illatúak, és csodásan mutatnak a sötétzöld lombozatban. Legelterjedtebb az ibolyaszínű változat, belseje feketés, […]

Most, hogy beköszöntött a jó idő, ideje kigondolnod, hogyan teheted szebbé az üres ablakpárkányt vagy az erkélyt. Most bemutatunk néhány lehetőséget, hogy ne kelljen az unalmas muskátlik között válogatnod.

Ha árnyékkedvelőt keresel…

Ausztrál százszorszép

Rendkívül hálás növény. Apró virágai sűrűn nőnek, finom illatúak, és csodásan mutatnak a sötétzöld lombozatban. Legelterjedtebb az ibolyaszínű változat, belseje feketés, sárga peremmel, de ezen kívül előfordul belőle fehér vagy rózsaszín változat is. Jól mutat magában, vagy más növényekkel vegyítve, esetleg magasabb virágok aljnövényzeteként is. Ha mindent megadsz neki, csodás zuhatagként fogja díszíteni az ablakod vagy az erkély korlátját.
Inkább a félárnyékot kedveli, ahol néha rásüt a nap, de árnyékban is jól elvan. Tartsd állandóan enyhén nedvesen a földjét, és hetente adj neki tápoldatot is! Az elvirágzott részeket távolítsd el róla.

Törpe nebáncsvirág

Régebben csak szobanövényként tartották, de az utóbbi időben egyre kedveltebb növénye a balkonládáknak is. Számtalan színben kapható a kertészetekben. Lapos kis virágai nagyon szépen mutatnak a sötét, hegyes levelek közül kibújva. Mivel nem túl magas, 20-30 centiméter, az ablakban is nagyon jó helyen lesz. Legszebb, ha különböző színeket vegyesen ültetsz egy ládában.

Az árnyékos, félárnyékos helyeket szereti. Nagy melegben ajánlatos naponta öntözni, azonban hűvösebb időben, vagy esőben óvatosabban locsold, és hetente adj neki tápoldatot!

Futó lobélia

Csodaszép, apró virágú, dús futónövény. Három színben kapható: különleges kék színben, rózsaszínben és fehérben. Önmagában is igazán fantasztikus dísze lehet az ablaknak, de más növények mellé ültetve sokkal dúsabbnak hat majd a virágláda. Nem túl magas, 8-10 centiméter, lelógó hajtásai pedig általában 15-20 centiméter hosszúak, így adja a növény rendkívüli dússágát.

viragokcikk.jpg ()Szereti a nedves, jó minőségű talajt. Az első virágzás után vágd vissza a hajtásokat, így sokkal szebb lesz az új virágzás.

Napot kedvelők…

Csüngő jázmin

Ha igazán erős illatú virágokra vágysz, ami beteríti a lakást, akkor válaszd a csüngő jázmint! Nagyon gyorsan növő örökzöld növény. Csodaszép fehér virágai májustól októberig folyamatosan ontják üde illatukat. Ablakba ültetve hagyhatod lelógni a hajtásait, erkélyen pedig futtathatod korlátra, vagy támasztékra is.

A napos helyeket szereti. Inkább mérsékelt öntözésre van szüksége, de nem árt kissé segíteni a növekedését egy kevés csüngő növényeknek való táppal.

Legyezővirág

Igazán feltűnő jelenség, bárhova ülteted. Hatalmas virágai bokorszerűen nőnek élénkzöld levelek mellett. Legtöbbször rózsaszínben és fehérben kapható, de ma már egyre több különleges szín is létezik belőle, mint a napsárga. Hosszú ideig adja csodás virágait, egész nyáron, sőt még ősszel is pompázik. Egyaránt jól mutat balkonládában és cserépben felakasztva is, de mindenképpen legyen helye, hogy igazán dúsra nőhessen.

Szereti a napfényt, vízigénye közepes. Nagyon jó kezdő kiskertészeknek, mert semmilyen különleges igénye nincs.

Eper a gyümölcsimádóknak

Biztosan neked is megfordult már a fejedben, hogy milyen jó lenne egy saját gyümölcsöskert, de hely hiányában sosem valósult meg. Nos, az eper talán az egyetlen olyan gyümölcs, ami nem igényel különösebben nagy helyet, szóval egy nagyobb cserépben is eléldegél, ha megfelelően gondoskodsz róla. A lehetséges változatok a földi-, a csüngő- és a kúszó eper. Ezek mindegyike ültethető cserépbe, csak megfelelő helyet kell neki biztosítanod, vagyis elengedhetetlen a napfény. A föld legyen tápanyagban gazdag, és állandóan nedves.

Wellness Cafe tipp: Cserepeket és ládákat nagy választékban vásárolhatsz barkácsáruházakban, jó minőségű palántákért azonban érdemes inkább kertészeteket felkeresni.

Fotók: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X