Főoldal > AKTUÁLIS > A sebesült katonákat Harry herceg is elkíséri az expedícióra

A sebesült katonákat Harry herceg is elkíséri az expedícióra

Északi-sarkexpedíciógyalogtúrakatonasebesült
0

Írta:

Céljuk, az emberek figyelmének felhívása arra, hogy a sérült katonák is tudnak szinte teljes értékű életet élni, sőt akaraterejükkel még az egészséges társaikat is felülmúlják. A Séta a Sebesültekkel (Walking with the Wounded) expedíció keretében négy volt brit katona próbál eljutni a földrajzi Északi-sarkra. Egyiküknek, a 29 éves Martin Hewitt kapitánynak lebénult a teljes jobb […]

Céljuk, az emberek figyelmének felhívása arra, hogy a sérült katonák is tudnak szinte teljes értékű életet élni, sőt akaraterejükkel még az egészséges társaikat is felülmúlják.

A Séta a Sebesültekkel (Walking with the Wounded) expedíció keretében négy volt brit katona próbál eljutni a földrajzi Északi-sarkra. Egyiküknek, a 29 éves Martin Hewitt kapitánynak lebénult a teljes jobb karja, a 28 éves Guy Disney kapitány térdtől lefelé elvesztette az egyik lábát, így ő műlábbal indul útnak, Jaco Van Gass közlegénynek könyöktől lefelé szakította le a bal karját egy rakéta találat, Steve Young őrmester pedig gerinccsigolya törést szenvedett. Az út teljesítése, amennyiben sikerül, nem csak egyéni siker lesz, de ezzel egy új világrekordot is felállítanak.

fiukcikk.jpg ()A háromhetes expedíció résztvevői mintegy 400 km-t gyalogolnak, végig az Északi-tenger jegén. Az út során a Földön föllelhető legextrémebb körülmények között, gyakran -50°C-os hőmérsékleten kell majd helytállniuk. Az alacsony hőmérsékletet a levegő rendkívül magas páratartalma teszi még elviselhetetlenebbé. A kihűlés és a fagyásos sérülések ezért nagyon is valódi veszélyt jelentenek még egy edzett, egészséges embernek is. A csapatot ezért speciális Helly Hansen ruházat segíti majd. A rendkívüli hidegben ugyanis folyamatosan tetőtől-talpig be lesznek öltözve, ugyanakkor kemény fizikai munkát kell végezniük, amiben nem gátolhatja őket a felszerelés.

Az Északi-sarkra vezető út nem csak a hideg miatt körülményes. A csapatnak nyílt hasadékokon, jégtorlódásokon és mozgó jégtáblákon kell átjutniuk, ráadásul a sarkkörön túl élő jegesmedvék is agresszívak lehetnek. Így minden lépésüket veszély kíséri majd. A természeti körülményeket tovább nehezíti, hogy minden résztvevő, a négy volt katona, a két túravezető és a két alapító tag is szánon húzza maga után a teljes felszerelését, egy fejenként mintegy 100 kg-os csomagot.

Az expedíció fővédnöke, Harry herceg szintén részt vesz a gyalogtúra első napjain. A herceg március 29-én az alaptábornál Longyearbyen-ben, Észak-Norvégiában csatlakozott a csapathoz, ahol három napos felkészülést tartottak. Ezt követően indul maga az expedíció, jóval a sarkkörön túl. A herceg április 5-én, ötnapi utat követően hagyja majd el a jeget, hogy visszatérjen az Egyesült Királyságba és folytassa katonai kiképzését.

A csapat tagjai:

Az alapítók:
Simon Daglish, Edward Parker

Az expedíció vezetője:
Inge Solheim

Logisztika és felkészülés:
Henry Cookson

És a sérült katonák:

Martin Hewitt (kapitány)
29 éves. Az ejtőernyős egységnél szolgált. Afganisztánban váll-lövést kapott, amitől teljesen lebénult a jobb karja.

Guy Disney (kapitány)
28 éves. A könnyűlovasságnál szolgált. 2009-ben Afganisztánban sebesült meg egy a lábán átfúródott rakétagránáttól.

Jaco Van Gass (közlegény)
24 éves. Az ejtőernyős egységnél szolgált. 2009-ben sérült meg Afganisztánban. Egy RPG (kézi páncéltörő gránátvető) találta el, és könyékig leszakította a bal karját.

Steve Young (őrmester)
28 éves. A walesi gárdában szolgált. Afganisztánban egy házi készítésű pokolgéptől sérült meg, gerinccsigolya törést szenvedett. Sokáig az sem volt biztos, hogy képes lesz-e újra járni.

Forrás: Helly Hansen


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X