Főoldal > MOZGÁS > 4 kihagyhatatlan hazai úti cél – sportimádóknak

4 kihagyhatatlan hazai úti cél – sportimádóknak

gyalogtúrakerékpártúranyaralássportsziklamászásvízitúra
0

Írta:

Kajakozni, kerékpározni, túrázni szeretnél, esetleg ki szeretnéd próbálni a sziklamászást? Ehhez nem kell külföldre utaznod – az országhatáron belül is rengeteg érdekes programot szervezhetsz. Ehhez adunk most néhány tippet! 1. Kerékpártúra a Fertő-tó körül Gyönyörű települések, különleges állat- és növényvilág, és persze kellemes strandok – itt az ideje, hogy megismerd a Fertő tó környékét, hiszen […]

Kajakozni, kerékpározni, túrázni szeretnél, esetleg ki szeretnéd próbálni a sziklamászást? Ehhez nem kell külföldre utaznod – az országhatáron belül is rengeteg érdekes programot szervezhetsz. Ehhez adunk most néhány tippet!

1. Kerékpártúra a Fertő-tó körül

Gyönyörű települések, különleges állat- és növényvilág, és persze kellemes strandok – itt az ideje, hogy megismerd a Fertő tó környékét, hiszen 2001 óta a világörökség része! Az osztrák-magyar határon fekvő tavat legkönnyebben kerékpárral járhatod körbe, ugyanis ma már szinte végig ki van építve a bicikliút, csupán Fertőhomok és Balf között kell az országúton pedáloznod! Összesen tizenegy különböző túraútvonal közül választhatsz: van, ahol a különleges madárfajokat figyelheted meg útközben, máshol pedig sekély vizű strandok várnak!
Tipp: A Fertő-tó vidéke bővelkedik látnivalókban – anélkül semmiképpen se menj haza, hogy meg ne csodáltad volna a nagycenki Széchenyi- és a fertődi Esterházy-kastélyt, a fertőrákosi kőfejtőt és Sopron belvárosát!

0020275_1.jpg ()

2. Kajak- és kenutúra a Tiszán

Ha szeretnéd kipróbálni a kajakozást vagy a kenuzást, irány a Tisza – ennél jobb úticélt keresve sem találhatsz, ha vízi sportoknak szeretnél hódolni! Válaszd a Felső-Tisza vidékét: az egyik legszebb útvonal a Tiszabecs és Tokaj közötti szakasz, ahol tiszta és gyors folyású a víz, ráadásul sok helyen érintetlen a partvidék. A körülbelül kétszáz kilométeres szakaszt erőnlétedtől függően akár négy-öt nap alatt is megteheted, de ha nem vagy csúcsformában, szánj rá legalább egy hetet! Útközben mindenképpen nézd meg Móricz Zsigmond szülőfaluját, Tiszacsécset, és persze a túra végén kóstold meg a legfinomabb tokaji borokat!
Tipp: Ha a vadvízi evezést is szeretnéd kipróbálni, érdemes a Tisza ukrán szakaszához utaznod – a forrásvidéken sziklás, vad folyószakaszokat találsz! Ha kezdő vagy, tapasztalt túravezető nélkül ne indulj útnak!

3. Gyalogtúra az Őrségben

Aki járt már az Őrségben, visszavágyik oda! Fedezd fel te is az apró falvakkal és hatalmas erdőkkel teli Őrséget és Vend-vidéket – gyalog! A 105 kilométer hosszú piros túravonalon Zalalövőtől egészen Horvátnádaljáig juthatsz el, az útvonal az Őrségi Tájvédelmi körzet legszebb részein halad át: Felsőszölnök például az ország legnyugatabbra fekvő települése, ahonnan egy óra sétával elérheted az osztrák-magyar-szlovén hármashatárt, és gyönyörködhetsz az osztrák és a szlovén hegyek látványában!
Tipp: Ha rövidebb túrán szeretnél részt venni, válaszd a Szentgyörgyvölgy-Őriszentpéter útvonalat, amely csupán 31 kilométer. Útközben megnézheted a veleméri XIII. századi templomot, a gödörházai fa haranglábat és Őriszentpéter műemlékeit is!

4. Sziklamászás a Vértesben

Mindig is érdekelt a sziklamászás, ezért idén végre szeretnéd kipróbálni ezt a különleges sportágat? Szerencsére ehhez nem kell messzire utaznod! A Vértes hegységben lévő várgesztesi Zsigmond-kő igazi élményeket tartogat a számodra! Nem véletlen, hogy ez a hazai sziklamászók egyik kedvenc célpontja: több mészkőfal közül is választhatsz, szerencsére kezdőknek ajánlott, tizenöt méteres falat is találsz, amelyen tapasztalt edző irányításával elsajátíthatod a sziklamászás alapjait.
Tipp: Más hazai úticélt is választhatsz a sziklamászáshoz! Oszolyban (Pilis), a Kecske-hegyen (Buda), Hámorban (Bükk) és Csókakőn (Mátra) is gyönyörű sziklafalakat találsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X