Főoldal > AKTUÁLIS > A kutyák is éppúgy öregszenek, mint mi

A kutyák is éppúgy öregszenek, mint mi

gondoskodáshétkorkutyaöregedés
0

Írta:

Mindez az ELTE Etológia Tanszék és a Purina Pro Plan nemzetközi tapasztalatokon alapuló online kutatásából derült ki. A hiánypótló felmérésből kitűnik, átlagosan két évvel késünk az öregedés kezdetének meghatározásával. Pedig a négylábúak figyelme a hetedik év után felére, aktivitásuk pedig harmadára csökken. Ha felelősségteljes és gondos kutyatartóként időben felismerjük az öregedés jeleit, helyes táplálással és […]

Mindez az ELTE Etológia Tanszék és a Purina Pro Plan nemzetközi tapasztalatokon alapuló online kutatásából derült ki. A hiánypótló felmérésből kitűnik, átlagosan két évvel késünk az öregedés kezdetének meghatározásával. Pedig a négylábúak figyelme a hetedik év után felére, aktivitásuk pedig harmadára csökken. Ha felelősségteljes és gondos kutyatartóként időben felismerjük az öregedés jeleit, helyes táplálással és gondozással a kutyák szellemi, szociális és fizikai egészsége megőrizhető. Ha pedig ezáltal aktív időszakuk is meghosszabbítható, akkor sokáig maradhatnak a család kedvencei, vagy igaz segítőtársai.

A kritikus hetedik év

Megbolygattuk a természet rendjét azzal, hogy háziasítottuk a kutyát sok ezer évvel ezelőtt. Majd pedig – nem is olyan régen – beengedtük az otthonunkba. Kedvenceink ma már jóval hosszabb kort érnek meg, mint vadon élő társaik, ezzel párhuzamosan azonban az öregedés jelei, a testi és lelki leépülés is problémaként jelent meg.

A kutyák felnőttkorának végét jelentő 7 éves korban az öregedési index – amely az aktivitást, a koncentrációt, a tanulási készséget és az önkontroll romlását méri – ugrásszerűen emelkedni kezd – derült ki a nemzetközi mintán alapuló kérdőívet kitöltő közel 900 gazda válaszaiból. „A megkérdezettek kedvencei fele-fele arányban voltak 7 év alatti és feletti kutyák, így az eredmények tisztán mutatatják az idősebb korosztály körében bekövetkezett negatív szellemi és fizikai változásokat” – mondta el Miklósi Ádám, az ELTE Etológia tanszék vezetője.

dogcikk.jpg ()Elfogult vagy tudatlan gazdák?

A felmérés szerint a válaszadók a fent említett változásokat általában 9-10 éves kor körül kezdik fokozottabban megfigyelni. Ez voltaképpen két évvel magasabb életkor, mint ahogyan az öregségre utaló viselkedési változások elkezdődnek.  A gazdák – talán érzelmi elfogultságból is – hajlamosak fiatalabbnak látni kedvencüket, ezzel viszont elmulasztják a lehetőséget, hogy az öregedés tüneteit időben megfékezzék, kezeljék és a kutyák aktív életszakaszát meghosszabbítsák. A nem kellően tudatos, felelősségteljes gazdák 2-4 évvel is megrövidíthetik a kedvenceikkel együtt töltött aktív időszakot.

A lustaság látszata

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is három fő területen figyelhetőek meg az öregedéssel együtt járó változások: fizikai, szellemi és szociális síkon.
A korcsoportokat összehasonlítva látszik, hogy a kutyának a gazdával és a többi emberrel való kapcsolatában szinte alig figyelhető meg változás az életkor előrehaladtával. Ezzel szemben az önkontroll hiánya (például a szobatisztaság elvesztése), a figyelmi és tanulási képesség, valamint az aktivitási szint egyre gyorsuló hanyatlást mutat a korcsoportok mentén. Ez különösen szembetűnő az aktivitás szint és a figyelmi/tanulási képességek esetében.

Az időskorba lépő ebek már nem érdeklődnek a környezetük iránt és nem reagálnák az ingerekre úgy, mint fiatalabb korukban. A kutyák éppúgy bezárkóznak, mint mi, emberek, ha nem kapják meg ebben az időszakban a megfelelő gondoskodást. A hét évnél fiatalabb és a hét évnél idősebb kutyákat összehasonlítva kiderül, hogy a szellemi képességek terén az idős kutyák kétszeres, az aktivitást illetően pedig háromszoros romlást mutatnak.

Min múlik a boldog és egészséges öregkor?

A mozgás és odafigyelés, a kutyával való aktív foglalkozás mellett természetesen fontos az idős kutya táplálása is. Az ízületek védelmére a porcvédő anyagok bevitele, az elhízás megelőzésére pedig a korosztály számára javasolt alacsonyabb energiatartalmú ételek jelentik a megoldást. Az agy karbantartása is alapvető feladata a kutyatartóknak, hiszen idővel az agyműködés fokozatosan lassul, akárcsak az embereknél. „Az agysejtek öregedésének egyik oka, hogy az eddig energiaforrásként használt vércukrot nehezebben hasznosítják így az agy nem jut elegendő energiához” – magyarázza Dr. Bánfi András állatorvos. A korosodó kutyák számára szerencsére már létezik és Magyarországon is kapható olyan eledel, mely glükóz mellett alternatív energiaforrással, azaz többletenergiával látja el az agyat, így, egyéb alkotóival együtt nem csak a kutya fizikai erőnlétét segíti, de szellemi képességeit is karbantartja.

Forrás: ELTE Etológia Tanszék


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X