Főoldal > AKTUÁLIS > Miért ne dőljünk be a csodadiétáknak?

Miért ne dőljünk be a csodadiétáknak?

átveréscsodadiétaegészségveszély
0

Írta:

Ezek a diéták, szuper-kúrák azonban nem csak gyors visszahízást eredményezhetnek, de az egészséget is megviselik. A hosszú távú, egészséges megoldásról dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa beszélt. Vész-üzemmódban a szervezet Testünk egy jól programozott szerkezet. Ha úgy érzi, éhezés miatt nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, lelassítja az anyagcserét, hogy a koplalásos időszak alatt […]

Ezek a diéták, szuper-kúrák azonban nem csak gyors visszahízást eredményezhetnek, de az egészséget is megviselik. A hosszú távú, egészséges megoldásról dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa beszélt.

Vész-üzemmódban a szervezet

Testünk egy jól programozott szerkezet. Ha úgy érzi, éhezés miatt nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, lelassítja az anyagcserét, hogy a koplalásos időszak alatt minden energiát a létfontosságú szervek (szív, agy stb.) működésének fenntartására fordíthasson – vagyis vész-üzemmódba kapcsol. A fogyás természetesen beindul, hiszen az elraktározott zsírt fogja a szervezet üzemanyagként elégetni. Azonban a zsír mellett az izomzatot is felhasználja, ami így még inkább lassítja az anyagcserét.

Tehát a csodadiétákkal, amelyek napi  500-600-700-800 kalóriát engedélyeznek rövid távon viszonylag gyorsan meg lehet szabadulni a feles kilóktól, hosszabb távon ezért keményen megfizethetünk. A koplalás hatására ugyanis lelassul az anyagcsere, elkezdődik a zsírégetés, amit azonban az izomzat lebontása követ. A kevesebb izom pedig kevesebb energiát használ fel. A szervezet is alkalmazkodik a csekély tápanyagbevitelhez, és a további fogyáshoz még kevesebbet kellene enni. Ekkor azonban már erőtlenné, fáradttá válunk, kevesebbet mozgunk, ami tovább lassítja az anyagcserét.

dietas2.jpg ()Ilyenkor sokan feladják és elkezdenek falni, de legalábbis többet enni, mint a koplalás alatt. Ekkor viszont a szervezet azonnali raktározásba kezd, ami az éhező üzemmód legnagyobb veszélye! Ugyanis hiába próbáljuk visszafogni magunkat, hirtelen visszaszedjük a korábban leadott kilókat, sőt a tapasztalatok alapján még többet, mint amennyivel belevágtunk a diétába!

Hosszú távú, súlyos következmények

Ha hosszú és komoly megszorításokkal járó diétát folytatunk, az energia-, a fehérje-, a vitamin és ásványi-anyag hiányos táplálkozásnak rendkívül sokféle súlyos következménye alakulhat ki, amely szinte minden szervet, életfunkciót érinthet. Jelentkezhet elhúzódó seb- és csonttörés-gyógyulás, csökkent immunvédekezés, zavart véralvadás és rendellenes anyagcsere folyamatok.

A szív működésében is zavar támad, amelynek eredményeként a szervekhez, szövetekhez, sejtekhez kevesebb oxigén kerül. A légzésfunkció is romlik, így a vér oxigéntartalma csökken. Mivel csökken a belek mozgékonysága is, ezért a táplálékok emésztése és feldolgozása sem zavartalan. Azonban a testi következmények mellett lelki és szellemi elváltozások is jelentkezhetnek, mint például a csökkent memória, lehangoltság és depresszió.

Az elérhető megoldás

– Kizárólag egy megfelelően kialakított, nem szélsőséges táplálkozási rendszer és egy személyre szabott mozgásprogram hozhat egészséges, biztonságos és hosszú távú megoldást. – hangsúlyozza dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical életmód felmérésének és programjainak egyik kidolgozója.  
Ráadásul az egyéni életmód-programoknak figyelembe kell venniük a meglévő betegségeket – legyenek azok akár bármilyen jellegűek – hiszen a megalapozatlan változtatások veszélyesek lehetnek többek közt a magas vérnyomással élőknek, a cukorbetegeknek, a szív- és érrendszeri-, vagy mozgásszervi problémákkal küzdőknek. Vagyis a tartós, egészséges fogyás alapja egy megreformált és megfelelően beállított és követhető életmód.

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X