Főoldal > AKTUÁLIS > Milyen érzés megszületni?

Milyen érzés megszületni?

édesanyagélgyermeknőgyógyászszületésterhesség
0

Írta:

Az édesanyák néhány éve részt vehetnek a szülés körülményeinek kialakításában; magukkal vihetik kedvenc zenéiket, egyes helyeken megválaszthatják a számukra legkényelmesebb szülési pozíciót, sőt, akár a közeget is (vízben szülés), ahová a baba érkezni fog – de mi a helyzet a csöppséggel? Vajon ő mit érez, miközben világra jön? Bár nem tudja elmondani, mi segítené leginkább […]

Az édesanyák néhány éve részt vehetnek a szülés körülményeinek kialakításában; magukkal vihetik kedvenc zenéiket, egyes helyeken megválaszthatják a számukra legkényelmesebb szülési pozíciót, sőt, akár a közeget is (vízben szülés), ahová a baba érkezni fog – de mi a helyzet a csöppséggel? Vajon ő mit érez, miközben világra jön? Bár nem tudja elmondani, mi segítené leginkább azon az úton, mely a méhből édesanyja karjai közé vezet, neki sem mindegy, mi zajlik a külvilágban.

Képzeljük el, hogy egy finom, meleg kuckóban lakunk hónapokon keresztül, távol mindentől, ami harsány. A fények, a hangok szelídek, a környezet hőmérséklete állandó és nem érnek bennünket intenzív fizikai hatások. Egy napon aztán valami, pontosabban szinte minden megváltozik: kényelmes, puha odúnktól meg kell válnunk, át kell préselnünk magunkat egy rendkívül keskeny folyosón, s annak viszonylag merev, csontos kijáratán. Mindeközben egyre erősödnek a külső zajok – már nemcsak jól megszokott, hanem idegen hangokat is hallunk, olyanokat, amelyeket azelőtt soha. Nem csoda, ha megijedünk. Ráadásul nagyon kimerítő a haladás, rettentően szűk a hely.

pregnantcikk1.jpg ()Amint kijutunk, éles fény fogad – félhomályhoz szokott szemünk számára csöppet sem kellemes érzés. A hangok most még erősebbek, és a hőmérséklet is hűvösebb, mint odabent. Fázunk. A békés állandóságból egy vadidegen, nyüzsgő környezetbe érkezünk – valami ehhez hasonlót él át kisbabád, amikor világra jön, s akkor még szót sem ejtettünk arról, milyen megrázkódtatást jelent, hogy a köldökzsinór segítségével történő lélegzésről percek alatt át kell váltania tüdeje használatára. Ha túl hamar vágják el a köldökzsinórt – még mielőtt az abbahagyja a pulzálást -, azon keresztül már nem, a tüdőn keresztül pedig még nem érkezik oxigén, tehát rövid ideig oxigénhiányos állapotba kerül a pici, az első lélegzetvételek során a tüdőbe áramló levegő pedig fájdalmat okoz – ezért sírnak fel a kisbabák.

Mivel segíthetsz gyermekednek?

Egyrészt hétköznapi dolgokkal; ha lehetséges, óvd meg őt a hangos zajoktól és figyelj oda a fényviszonyokra – mindez neked is jóleshet, hiszen halványabb fényben, csöndesebb környezetben könnyebb ellazulni. Ezen kívül, svájci nőgyógyászok alapos munkájának köszönhetően, szó szerint gördülékenyebbé teheted a pici útját. Amikor babád kifelé igyekszik, a hüvely fala és a fejecskéje között intenzív, nagy erejű súrlódás lép fel, amit a magzatvíz sok esetben nem képes megfelelő mértékben csökkenteni, ezért lassúbb, nehézkesebb, fájdalmasabb lehet a szülés. Azon kívül, hogy ez mindkettőtök számára kellemetlen, ha a folyamat túlságosan elhúzódik, a baba teljesen kimerül, s ha elfogy az energiája, még mielőtt elérné a külvilágot, számos komplikáció adódhat, veszélybe sodorva az Ő egészségét és a Te épségedet is. Ráadásul, az erőteljes súrlódás következtében a hüvely falát ért sérülések regenerációja felépülésed idejét is meghosszabbíthatja.

pregnantcikk2.jpg ()Mindezt elkerülendő, svájci szakemberek néhány évvel ezelőtt kifejlesztettek egy természetes alapanyagú speciális gélt, amely kíméletesen, pusztán a baba és a hüvelyfal közötti súrlódás csökkentésén keresztül fejti ki jótékony hatását: a speciális szülészeti gél használatával a szülés időtartama átlagosan 30%-kal csökken, tehát jó eséllyel elkerülheted az elhúzódó szülés esetleges komplikációit, és rövidebb ideig kell elviselnetek a szülés, illetve születés fájdalmait. A gél alkalmazásának további előnye, hogy csökkenti a gátrepedés előfordulását, a gátmetszés szükségességét, s ezzel a gátsérülések következtében olykor fellépő, akár súlyos egészségügyi problémák (pl.: inkontinencia, fájdalmas szexuális életet) kialakulásának esélyét. Láthatod; tudatos tervezéssel és egy kis odafigyeléssel sokat tehetsz azért, hogy babád érkezése Mindkettőtök számára biztonságosabb, könnyebb legyen!

Forrás: Originconsulting.hu

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X