A Beneforte névre keresztelt zöldség titka, hogy két-háromszor több glucoraphanint tartalmaz, mint a hagyományos brokkolik, ezáltal védelmet nyújt a szívroham és a rák bizonyos típusaival szemben. A szerves vegyület a bélben sulphoraphane-ná alakul, amely bizonyítottan csökkenti a krónikus gyulladást, kontrollálja a sejtosztódást, és feltölti a testet antioxidánsokkal. A brokkoliról egyébként már jó ideje úgy tartják, […]
A Beneforte névre keresztelt zöldség titka, hogy két-háromszor több glucoraphanint tartalmaz, mint a hagyományos brokkolik, ezáltal védelmet nyújt a szívroham és a rák bizonyos típusaival szemben. A szerves vegyület a bélben sulphoraphane-ná alakul, amely bizonyítottan csökkenti a krónikus gyulladást, kontrollálja a sejtosztódást, és feltölti a testet antioxidánsokkal. A brokkoliról egyébként már jó ideje úgy tartják, hogy fogyasztása nemcsak a rák bizonyos fajtáival – a prosztata-, ill. bélrák – szemben nyújt védelmet, hanem a szívroham és a stroke megelőzésében is hatásos, mivel elősegíti a vér szabad áramlását az artériákban.
Brokkoli-történelem
A szuperzöldséget brit kutatók fejlesztették ki a norwichi táplálkozástudományi intézetben, a feltételezésekkel ellentétben azonban nem géntechnológiai módszerekkel, hanem hagyományos növénynemesítési eljárással, amely közel húsz évet vett igénybe. A társainál jóval egészségesebb brokkoli gondolata még a ’80-as évek elején keltette fel a tudósok érdeklődését, miután 1983-ban a brokkolik egy olyan fajtáját fedezték fel a természetben, amelynek eleve magasabb volt a glucoraphanin tartalma, mint az átlag brokkolinak. A Guardian tudósítója szerint a zöldség pont ugyanúgy néz ki, mint bármilyen más brokkoli, ízéről egyelőre semmit sem tudni. Az újdonság egyelőre csak Nagy-Britanniában kapható, – méghozzá csak és kizárólag a Marks&Spencer üzleteiben -, de 2012-től már több szupermarketben is árusítani fogják.
„A kutatás által bepillantást nyertünk abba, hogy a brokkoli illetve más hasonló zöldségek milyen szerepet játszhatnak az egészségben, és ez a tudás új távlatokat nyit a sokkal táplálóbb zöldségek megalkotásában” – mondta Richard Mithen professzor.