Főoldal > AKTUÁLIS > Vár a Börzsönyi Hegyi Félmaraton és Családi Sportnap!

Vár a Börzsönyi Hegyi Félmaraton és Családi Sportnap!

családi sportnaperdőfutáshegyi félmaratonterepfutás
0

Írta:

Az eseménynek és a három távon induló verseny startjának az uniós támogatásból elkészült, és a nagyközönségnek most átadandó Diósjenői Erdei Szabadidőpark ad otthon október 15-én. A Budapesttől bő félórás autóútra lévő, de vonattal is kényelmesen elérhető Diósjenőn ötödik alkalommal rendezik meg a Börzsönyi Hegyi Félmaratont. A versenyzők három távra nevezhetnek: a 21097 méteres félmaratonra, a […]

Az eseménynek és a három távon induló verseny startjának az uniós támogatásból elkészült, és a nagyközönségnek most átadandó Diósjenői Erdei Szabadidőpark ad otthon október 15-én.

A Budapesttől bő félórás autóútra lévő, de vonattal is kényelmesen elérhető Diósjenőn ötödik alkalommal rendezik meg a Börzsönyi Hegyi Félmaratont. A versenyzők három távra nevezhetnek: a 21097 méteres félmaratonra, a 7 kilométeres kismaratonra és a gyerekeknek szánt, 3100 méteres maratonkára. A futók a Börzsöny lábánál, a Kemence-völgy bejáránál lévő egykori erdőgondnoki ház körül kialakított Diósjenői Erdei Szabadidőparkból vághatnak neki a távnak délelőtt 11 órától.

erdo2.jpg ()– Hagyomány, hogy ezt a népszerű, hegyi erőpróbát családi sportnappal is egybekötjük, hiszen sok versenyző kísérőkkel, gyerekekkel érkezik – mondta el Zanati László, a szervező Diósjenői Erdészet vezetője. – Idén először azonban már különleges környezetben rendezhetjük a startot, illetve fogadhatjuk a kísérőket, hiszen az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásának köszönhetően, az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) révén elkészült a Diósjenői Erdei Szabadidőpark. Ez a hely ideális célpont lehet osztálykirándulásokhoz, csoportos, családi rendezvényekhez, de kiváló indulási vagy érkezési állomása lehet a Börzsönyt meghódítani akaróknak is. A négy hektáron elkészült turisztikai attrakciók kiváló programot biztosítanak majd azoknak is, akik a mostani futóverseny résztvevőit kísérik vagy figyelik.

A Börzsöny keleti bejáratát vigyázó diósjenői erdőgondnoki ház körüli, 4 hektáros területen létrejött Diósjenői Erdei Szabadidőpark annak az uniós forrásból megvalósuló ökoturisztikai fejlesztésnek a része, amit az Ipoly Erdő Zrt. tavaly kezdett el. A projekt részeként Hollókőn tanösvény, Balassagyarmat-Nyírjesen füvészkert és vadaspark jött létre, a közeli Szendehely határában pedig megnyílt a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola.

Az ÉMOP projekt részeként Diósjenőn parkerdei környezetben, a Börzsöny erdeinek sokszínűségét idéző, tájékoztatótáblákkal jól ellátott sétaút épült, amely egy különleges fahídon is átvezet. Az út mentén pihenőhelyek, játszóterek, sportpályák, állatsimogató és minigolf pálya várja a kirándulókat. A csoportosan érkezőket fedett rendezvénytér, a piknikezni vágyókat szabadtéri tűzrakóhelyek fogadják. A látogatók kényelmét a Börzsönyről tájékoztató információs pult, erdei teázó, a környék termékeit kínáló ajándékbolt, és kulturált mosdók szolgálják.

– Október második hétvégéjén a nagyközönség is birtokba veheti, kipróbálhatja és felavathatja a szabadidőparkot. Amit egyébként azoknak is szeretnénk a figyelmébe ajánlani, akik komolyabb túrázási szándék nélkül akarnak kimozdulni a természetbe – tette hozzá Zanati László.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X