Főoldal > AKTUÁLIS > A nők nagy része rendszeresen megvizsgáltatja melleit

A nők nagy része rendszeresen megvizsgáltatja melleit

mellorvosszűrés
0

Írta:

A magyar nők 87 százaléka – saját bevallása szerint – szokta vizsgálni melleit egészségügyi szűrési céllal – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából. A fiatalabb korosztály körében kevéssé ismert a mammográfia A vizsgálat eredményei alapján a nők 8 százaléka azért hanyagolja el a vizsgálatot, mert nem érzi szükségesnek azt. Arányuk az életkor emelkedésével jelentősen […]

A magyar nők 87 százaléka – saját bevallása szerint – szokta vizsgálni melleit egészségügyi szűrési céllal – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.

A fiatalabb korosztály körében kevéssé ismert a mammográfia

A vizsgálat eredményei alapján a nők 8 százaléka azért hanyagolja el a vizsgálatot, mert nem érzi szükségesnek azt. Arányuk az életkor emelkedésével jelentősen csökken, viszont fontos kiemelni, hogy a 18-35 év közöttiek 13-14 százaléka vélekedik így. Viszonylag alacsony (5%), aki nem tudja mi a teendő a mellek vizsgálata kapcsán, ők elsősorban 18-25 év közötti fiatalok (13%).

A legtöbben, a nők 43 százaléka magának figyeli, tapintásos módszerrel emlőit, arányuk elsősorban a középkorú-idősebb hölgyek és a magasabb végzettségűek esetében magasabb.

A nők közel 20 százaléka orvosi segítséget vesz igénybe. A nőgyógyász által végzett tapintásos mellvizsgálat aránya a 18-25 év közöttiek körében kiemelkedősen magas (34%) más korcsoportokhoz képest.

A válaszadók 26 százaléka műszeres vizsgálattal ellenőrizteti melleit, és arányuk a 46 év felettiek körében ugrik meg jelentősen: ennél fiatalabb korban ugyanis 10 százalék körül vagy attól jóval elmarad, 45 év felett viszont 40-45 százalék a mammográfiát említők aránya.

Szokta-e Ön, és ha igen, hogyan szokta vizsgálni melleit egészségügyi szűrési céllal?

Sehogy sem szoktam, mert nekem ez még nem szükséges: 8 %

Sehogy sem szoktam, mert nem tudom, hogyan kell: 5 %

Magamnak szoktam, tapintásos mellvizsgálattal: 43 %

Nőgyógyászom szokta, tapintásos mellvizsgálattal: 17 %

Műszeres vizsgálat (mammográfia) segítségével: 26 %

Egyéb módon szoktam: 5 %

A mellrákkal kapcsolatos statisztikák ismeretében némiképpen fenntartásokkal fogadhatók a fenti eredmények. Fontos megjegyezni, hogy a kutatás célja, annak vizsgálta volt, mennyire van jelen a mell vizsgálata a magyar nők egészségtudatosságában, gondolkodásában, nem vizsgálta ugyanakkor az ellenőrzések gyakoriságát vagy a saját részre végzett tapintásos vizsgálat helyességét. Hangsúlyozni kell, hogy nem elég a szűrés szükségességéről tudni, annak hatékonysága érdekében megfelelő eljárással és rendszerességgel kell azt végezni.

mellrak2.jpg ()Mammográfiával a mellrák korai stádiumban is kimutatható

A felmérésből kiderül, hogy csak az idősebb korosztály veszi számításba a mammográfia lehetőségét.

 „A mammográfiával már korai stádiumban lényegesen jobban felismerhetőek a kóros elváltozások, és a rákmegelőző állapotok. Tudományosan bizonyított, hogy a 40 év feletti korosztályban a mammográfia jelenleg az egyetlen olyan módszer, amely alkalmas az emlődaganatok korai felfedezésére, a szűrésre. Ezt még a hagyományos mammográfiás technika alkalmazásával érték el. Az utóbbi 2 évtizedben tökéletesített digitális technikával készített vizsgálatok ugyanolyan- bizonyos tekintetben például a meszesedések diagnosztikájában, valamint a denz, kötőszövet dús emlőkben jobb eredményeket mutatnak. Emellett nem elhanyagolható az a tény, hogy a digitális mammográfia alkalmazása során közel 25%-kal kisebb sugárterhelés éri az emlőt, valamint az esetleges expozíciós hibák ismétlés nélkül javíthatók.”– hangsúlyozza dr. Ormándi Katalin, Magyar Radiológusok Társasága (MRT) Emlődiagnosztikai szekciójának elnöke.

„A berendezés az orvos-szakmai szempontból is további jelentős előnyökkel jár, hiszen a felvételek elkészítése egyszerűbb, gyorsabb, lehetőség nyílik a távleletezésre, valamint a szakmai és szakmaközi konzultáció is könnyebben biztosítható.” – teszi hozzá a doktornő.

A fenti szakmai ismeretek valamint a lakossági igények eredményeként az Euromedic Diagnosztika 2011. november 22-től két új, digitális mammográfiai berendezés működtetését kezdte meg, amelyek a Szegedi Tudományegyetem Rendelőintézetben és a Pathologiai Intézetben lévő részlegein érhetők el.

A kutatásról:

A Szinapszis Kft. 2011 novemberében telefonos, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a kérdést. A válaszadó hölgyek száma összesen 550 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív.

Forrás: www.szinapszis.hu

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X