Főoldal > AKTUÁLIS > Ezért cseréltesd ki az amalgám töméseidet!

Ezért cseréltesd ki az amalgám töméseidet!

amalgámfogorvostömés
0

Írta:

Tény, hogy az amalgám megjelenése óta sem készült még egy ilyen tartós anyag, amely ilyen hosszú távon jelent megoldást a lyukas fogak kezelésére. A tényekről és tévhitekről dr. Strémen Zsófia, fogszakorvos, esztétikai fogászati specialista beszélt.  Mi is az az amalgám? A fogászati amalgám összetétele a Fogorvos Világszövetség leírása szerint a következő: 50 százalék folyékony higany […]

Tény, hogy az amalgám megjelenése óta sem készült még egy ilyen tartós anyag, amely ilyen hosszú távon jelent megoldást a lyukas fogak kezelésére. A tényekről és tévhitekről dr. Strémen Zsófia, fogszakorvos, esztétikai fogászati specialista beszélt. 

Mi is az az amalgám?

A fogászati amalgám összetétele a Fogorvos Világszövetség leírása szerint a következő:
50 százalék folyékony higany és 50 százalék fémpor, mely legalább 65% ezüstöt, legfeljebb 29% ónt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket és legfeljebb 3% higanyt tartalmaz. A félelmeket és vitákat természetesen a higany alkalmazása váltotta és váltja ki a mai napig. Sokan úgy vélik, hogy a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, ezért a higanymérgezés tünetei akár évekkel később is jelentkezhetnek. Más szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy a higany csupán a tömés készítését követő percekben oldódik, az amalgám megszilárdulását követően semmilyen problémát nem okoz. Ez utóbbit látszik megerősíteni a Fogorvosok Világszövetsége és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1997-ben kiadott állásfoglalása, mely szerint egyetlen vizsgálat sem bizonyította egyértelműen az amalgám káros voltát, eltekintve a ritka esetektől és a helyi allergiás reakcióktól.

amalgam2.jpg ()Az allergiás reakció tünetei

A vezető allergológusok szerint valóban higany-felszabadulással jár egy-egy amalgám tömés beillesztése, de ez csak a közvetlenül a tömést követő időszakban és cserekor fordul elő. Ugyanakkor egyetlen fogtömés nem tartalmaz olyan mennyiségű higanyt, amely mérgezést okozhatna, viszont allergizálhat. Ennek jellegzetes tünete a fehér színű nyálkahártya elváltozás a szájüregben – úgynevezett lichenoid reakció -, amely közvetlenül a tömés közelében fejlődik ki, és annak eltávolítása után megszűnik.

A csere természetesen abban az esetben lehet indokolt, ha panaszokat észlelünk, ha a szájüregben más allergiás tünetek jelentkeznek: égő érzés vagy fekélyek a szájban, fémes íz érzés, gyulladás vagy fogínyvérzés. Ritkábban, de előfordulhat, hogy az arcon, fejen lévő bőrkiütések hátterében is allergia állhat. Fontos, hogy a felsorolt panaszok kezelésében az első lépés mindig az amalgám és/vagy higany allergia kimutatása kell, hogy legyen. Ugyanis az allergiát nem csak a higany okozhatja, de fogászati tömések esetén gyakori a nikkelszulfát, a kobalt vegyületek, a króm, és a vas okozta túlérzékenységi reakció. Vagyis a kellemetlen szájüregi tünetek okozója tehát nem csak az amalgám lehet. Ugyanakkor a legmodernebb eszközök, a fogászatban használt anyagok és implantátumok jóval kisebb arányban okozhatnak allergiás reakciót, ám ha mégis ilyet tapasztalunk, a legfontosabb minden esetben a kiváltó okok tisztázása, majd ezután kezdhetjük meg azok kezelését – hangsúlyozza dr. Strémen Zsófia, fogszakorvos, esztétikai fogászati specialista.

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X