Főoldal > AKTUÁLIS > A jóga a várandósságban és a szülésnél is segít

A jóga a várandósságban és a szülésnél is segít

jógakismamanőgyógyászatszülszülészetterhes
0

Írta:

A testi-lelki felkészülést segítheti a kismama jóga, amely a magzatfejlődését is segíti. Dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász a jóga testi vonatkozásairól, Tóth Eszter, kismamajóga oktató a lelki töltődésről beszélt. Mire készít fel a kismamajóga testileg? A kismama jóga végigkísérheti a kismamákat a babaváráson, bár a kezdéssel érdemes megvárni a 14 hetet. Önmagában már a nyugodt légkör, […]

A testi-lelki felkészülést segítheti a kismama jóga, amely a magzatfejlődését is segíti. Dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász a jóga testi vonatkozásairól, Tóth Eszter, kismamajóga oktató a lelki töltődésről beszélt.

Mire készít fel a kismamajóga testileg?

A kismama jóga végigkísérheti a kismamákat a babaváráson, bár a kezdéssel érdemes megvárni a 14 hetet. Önmagában már a nyugodt légkör, a harmonikus mozgás ás az ösztönösen választott testhelyzetek is pozitív hatással vannak a várandós nőkre, de a testi hatások is lényegesek. A gyakorolt ászanák (testhelyzetek) serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és házizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat és komolyan hozzájárulnak a medencealapi izmok erejének fejlesztéséhez.

– Már az is hasznos, hogy a kismamák tudatosan koncentrálnak ezekre az izmokra, érzékelik és megtanulják befolyásolni a testük, az izmaik működését. A kismamajóga nagy előnye, hogy magában foglal egyfajta intimtornát, ami nem csak a szülésnél jelent segítséget, de megelőzheti a később jelentkező inkontinenciát is. Mert bár kétségtelen, hogy a vizelettartási problémák egyik legnagyobb rizikótényezője a szülés, a gát izmainak megerősítésével ez a gond megelőzhető vagy később a panaszok enyhíthetők. A speciális tréning a szülésnél hozzájárulhat a könnyebb táguláshoz, így csökkenthető a gátmetszés szükségességének esélye is. Fontos lehet a szülésnél az a légzéstechnika is, amelyet a kismamák elsajátítanak a jógán. A megfelelően alkalmazott jógalégzés ugyanis nem csak több oxigénhez juttatja a mamát és a babát, de a stresszt is csökkenti, sőt a fájdalommal való megküzdésben is segít – ismerteti dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász.

kismamajoga2.jpg ()Lelki egymásra hangolódás

– A kismamajóga egyik legnagyobb előnye, hogy a segít a várandós nőknek relaxálni, szembenézni, megküzdeni az esetleges félelmeikkel, illetve kapcsolatot teremteni a babájukkal. Az anyuka megtapasztalhatja, hogy az ő hangulata – amit a jógával pozitívan tud befolyásolni – a magzatra is hat, és szinte tapinthatóan jobban érzi magát. – hangsúlyozza Tóth Eszter, kismamajóga oktató, aki maga is fiatal anyuka, ám amint a babája engedi, továbbra is lelkesen vezeti a várandósokat a jógafoglalkozásokon. – A kismamajógában fontos a jóga nidra, ami egy mély relaxációs állapot, teljesen ellazult testtel, kisimult elmével. Ebben az állapotban lehet „programozni” azokat a pozitív célokat, amelyeket szeretnénk elérni a várandósággal, a szüléssel, a babával való kommunikációval kapcsolatban.  

A rendszeres jógagyakorlás lecsendesíti az elmét, segít megteremteni azt a koncentrált befelé figyelést, ami segíti a jobb agyfélteke intuitív működését. Ez később a szülésnél is előhozható állapot. A relaxáció, a légzőgyakorlatok és a meditáció mind arra irányulnak, hogy nagyobb önbizalommal és kiegyensúlyozottan éljük át a várandósságot és a szülést. A bennünk lévő ösztönös tudást és belső erőt aztán remekül hasznosíthatjuk a regenerálódás időszakában és könnyen továbbvihetjük a baba-mama jóga gyakorlásában is. 

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X