Főoldal > AKTUÁLIS > Így reggelizik Európa!

Így reggelizik Európa!

Európareggeli
0

Írta:

Miért a reggeli a nap legfontosabb étkezése? Azok, akik reggelivel kezdik a napot, kevesebb stresszt és gondolkodási nehézséget, fizikális és munkahelyi sérülést szenvednek el, mint azok, akik kihagyják az első étkezést – derül ki egy 800 ápolón végzett friss tanulmányból. Bár a szakemberek régóta hangsúlyozzák, hogy a glükóz hatással van az agyi folyamatokra, a gondolkodásra […]

Miért a reggeli a nap legfontosabb étkezése?

Azok, akik reggelivel kezdik a napot, kevesebb stresszt és gondolkodási nehézséget, fizikális és munkahelyi sérülést szenvednek el, mint azok, akik kihagyják az első étkezést – derül ki egy 800 ápolón végzett friss tanulmányból. Bár a szakemberek régóta hangsúlyozzák, hogy a glükóz hatással van az agyi folyamatokra, a gondolkodásra és a teljesítményre. Ezért is fontos többek között, hogy a napi teljesítményhez szükséges glükóz egy részét már az első étkezés során biztosítsuk.

„Ennek a hátterét könnyen átláthatjuk, ha belegondolunk, hogy a vacsorától számítva akár 12 óra is eltelhet a következő étkezésig” – magyarázza Szűcs Zsuzsanna, dietetikus. „Ennyi idő alatt jelentősen csökken a szervezetünk energiaszintje, ezért is rendkívül fontos, hogy a reggeli tápláló és a kiegyensúlyozott étrend kívánalmainak megfelelő legyen” – hangsúlyozza a szakember. A hétköznapi reggeli sietségben érdemes olyan reggelit választani, amelynek elkészítése és elfogyasztása nem jár sok idővel. Praktikus, kényelmes és finom megoldás lehet, ha olyan tápláló étel kerül az asztalra, mint a teljes értékű gabonával, hozzáadott vitaminokkal és ásványi anyagokkal készült gabonapehely.

A teljes értékű gabonaszem kincsei

Korpa(védelemben első):
rostok,
B-vitaminok,
ásványi anyagok,
fitokemikáliák

Csíra (táplálékot ad):
B- és E-vitaminok,
ásványi anyagok,
fitokemikáliák,
antioxidánsok,
telítetlen zsírok

Aleuron (másodsorból teljesít):
fehérje,
enzimek,
rostok,
fitokemikáliák

Magbelső(energiát biztosít):
szénhidrát,
fehérje,
egyes B-vitaminok

reggeli2.jpg ()A gabonaszem belső és egyben legnagyobb része igazi energiaforrás, hiszen túlnyomórészt szénhidrátokat – főként keményítőt – tartalmaz, ráadásul fehérjék és B-vitaminok is megtalálhatók benne. A korpa rostokban gazdag, emellett B-vitaminokat (tiamin, niacin, riboflavin és pantoténsav) is találhatunk benne. A csíra a telítetlen zsírsavak miatt rendkívül fontos, főként, hogy néhány olyan esszenciális zsírsav is megtalálható benne, mint a linolsav.

Így reggelizik Európa!

Bár a táplálkozástudományi szakértők szerint az ideális reggelinek kiegyensúlyozottnak kell lennie, Európa számos országában semmibe veszik ezeket a kívánalmakat. Körképünkben virtuális utazást teszünk a kontinensen, hogy kiderüljön: melyik nemzet mit fogyaszt reggelire.

Svédország:
Péksütemény margarinnal, sajttal, füstölt sonkával
Joghurt müzlivel/gabonapehellyel és banánnal

Oroszország:
Forró tea, szendvics sonkával és sajttal

Anglia:
Zsemle vagy croissant sajttal, vajjal, sonkával
Müzli, gabonapehely vagy zabkása, gyümölcs
Kolbász, bacon, rántotta/omlett sült paradicsommal
és babbal

Belgium:
Péksütemény, kávé/tea, gyümölcslé, gabonapehely
Lágy tojás

Svájc:
Vékony szelet felvágott, sajttal, joghurttal, gyümölcs
Croissant, kenyér vajjal

Lengyelország:
Szendvics felvágottal, sajttal, szeletelt uborkával és paradicsommal
Tojásrántotta kolbásszal vagy szalonnával

Hollandia:
Sonkás tojás sajttal sült pirítóssal, vajas kenyérrel

Németország:
Zsemle vagy pirítós vajjal, mézzel, lekvárral
Sonka vagy kolbász
Lágy tojás, kávé

Franciaország:
Tejeskávé vagy forró csokoládé lekváros bagettel
Croissant
Gombás, paradicsomos, uborkás tojásrántotta

Magyarország:
Zsemle, kifli vajjal és felvágottal, sajt
Tojásrántotta

Románia:
Kenyér fetasajttal, felvágottal, uborkával
és paradicsommal, erős kávé

Spanyolország:
Forró csokoládé és churros (sült mártogatnivaló tészta)

Olaszország:
Péksütemény cappuccinóval

Görögország:
Kenyér, sajt, friss gyümölcs, kávé

A dietetikusok szerint a reggelinek tartalmaznia kell teljes értékű gabonával készült élelmiszert (például gabonapelyhet vagy pékárut), valamilyen teljes értékű fehérjeforrást (például tejet, esetleg más tejterméket), nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve valamilyen innivalót. „Ezzel szemben Európa reggeli-térképét megnézve kiderül, hogy a kontinensen a franciákat, a svájciakat, a görögöket, a románokat és a svédeket leszámítva alig kerül a tányérra zöldség vagy gyümölcs. A teljes értékű gabona pedig ugyanúgy hiányzik a terített asztalról, nem különben az ezzel készült gabonapehely. Ezen a téren szinte csak az angolok és a svédek teljesítenek jól” – mondja Szűcs Zsuzsanna, dietetikus. A reggeli egyik főszereplőjének a teljes értékű gabonával készült élelmiszereket ajánlják a táplálkozástudományi szakértők.

Magyarországon a megkérdezett anyák 65%-a úgy gondolja, hogy a kenyérféleség elengedhetetlen az ideális reggelihez, de a teljes értékű gabonáról csak 7% tudja, hogy táplálóbb, és 35% tartja egészségesebb összetételűnek a finomlisztnél. Azt már csak kevesen tudják, hogy a rosttartalom és az ezen alapuló emésztőrendszerre gyakorolt
kedvező hatás az egyik legfontosabb előnye a teljes értékű gabonával készült gabonapelyheknek, a dúsítás útján belekerült vitamin- és ásványi anyag tartalom mellett. „Összehasonlításként, míg az angolok évente 6kg gabonapelyhet fogyasztanak személyenként, addig Magyarországban mindösszesen 0,9 kg pehely kerül a tálba” – mutat rá Szűcs Zsuzsanna, dietetikus szakértő.

Az európai gyerekeknél gyakran kimarad a reggeli

Az angol, francia, olasz és svéd felnőttek az esetek 82%-ában kezdik reggelivel a napot, a gyermekek közül pedig 85% reggelizik rendszeresen – derül ki egy friss felmérésből. „Úgy tűnik, hogy ez az arány nem minden európai országban ilyen jó” –
mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus. – Angliában például, ahol hagyománya van a reggelizésnek, a 12-13 éves gyerekek 20-30%-a kihagyja a reggelit. Franciaországban a 3-11 évesek 8%-a hetente legalább egyszer nem eszik a reggeli órákban, a tinédzsereknél ez az arány már 38%, a 18-24 év közötti fiatal felnőtteknél pedig 42%.”

Forrás: Nestlé Életmód Iránytű


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X