Főoldal > AKTUÁLIS > Így vedd fel a harcot a tavaszi fáradtsággal!

Így vedd fel a harcot a tavaszi fáradtsággal!

fáradtságtavaszivíz
0

Írta:

Bár a tavasz közeledte mindannyiunkat jókedvre derít, szerveztünk mégsem ragyog annyira, mint amennyire lelkünk szeretné. Ennek oka pedig nem más, mint a tavaszi fáradtság. Egyszerűen belefáradtunk a hosszú téli hónapokba, vitamin és ásványianyag-tartalékaink elfogytak, szervezetünk lemerült. A tavasz azonban beköszöntött. Itt az ideje hát, hogy feltöltekezzünk! Erre számos lehetőség kínálkozik, a vitaminkészítményektől kezdve egészen a […]

Bár a tavasz közeledte mindannyiunkat jókedvre derít, szerveztünk mégsem ragyog annyira, mint amennyire lelkünk szeretné. Ennek oka pedig nem más, mint a tavaszi fáradtság. Egyszerűen belefáradtunk a hosszú téli hónapokba, vitamin és ásványianyag-tartalékaink elfogytak, szervezetünk lemerült. A tavasz azonban beköszöntött. Itt az ideje hát, hogy feltöltekezzünk!

Erre számos lehetőség kínálkozik, a vitaminkészítményektől kezdve egészen a különféle kúrákig. A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldásra azonban sokan nem is gondolnak. A kulcs pedig nem másban, mint a vízben rejlik! A rendszeres folyadékbevitel életünk elengedhetetlen része, fontosabb, mint az élelem. Naponta minimum 12 pohár, azaz 2-2,5 liter víz szükséges ahhoz, hogy szervezetünk megfelelő hidratáltságát biztosítani tudjuk. Ez pedig már önmagában hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat bőrünkben.

Okosan tesszük, ha a mennyiség mellett a minőségre is ügyelünk. Kellő odafigyeléssel, tudatos választással ugyanis a palackozott ásványvizekből kiválóan pótolni tudjuk testünk ásványianyag-szükségletének nagy részét is. Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek szervezetünk megfelelő működéséhez, ugyanakkor nem tudjuk előállítani ezeket az anyagokat, ezért táplálkozás útján kell gondoskodni bevitelükről. Az ásványi anyagokat legjobban oldott formában képes hasznosítani szervezetünk, így az ásványvíz az egyik legjobb formája a pótlásnak. Minden palackozott vízen feltüntetik, hogy literenként mennyi és milyen ásványi anyag található benne. Az 1000 mg/liter feletti oldott ásványianyag-tartalommal rendelkező vizek ásványianyag-tartalma magas, éppen ezért a legalkalmasabbak szervezetünk ásványianyag-raktárainak feltöltésére.
A hiedelemmel ellentétben nem kell aggódnunk amiatt, hogy a magas ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztásával az ásványi anyagokat esetleg túladagolhatjuk szervezetünkben. Ha az ajánlott napi beviteli értéket (RDA) nézzük, akkor naponta több tíz liter vizet kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy ezeket az értékeket elérjük, vagy esetleg átlépjük.  

vizes2.jpg ()Válasszunk tehát olyan vizet, amely elősegíti szervezetünk ásványi anyag raktárainak feltöltését és ezzel együtt egészséges működését! A hidrogén-karbonát segít a szervezet sav-lúg egyensúlyát fenntartani. Ezzel elkerülhetjük a túlsavasodás kellemetlen velejáróit, mint a migrénes fejfájás, depresszió, ízületi fájdalmak, bőrproblémák, amelyek egyúttal a tavaszi fáradtság következményei is. Fontos a magnézium és a kalcium megfelelő szintje is. Míg előbbi természetes nyugtató hatásáról híres, addig a kalcium a csontok épségéért felel, együtt pedig az izom- és idegsejtek működésében töltenek be fontos szerepet. Emellett növelik a koncentrációs képességet, amely a tavaszi kimerültség elűzése esetén ugyancsak fontos lehet.

A kálium szerepét igazolja, hogy növeli a szervezet teljesítőképességét, szerepet játszik a sejtek energiával való ellátásában, valamint energiát szabadít fel a fehérjékből és zsírokból. Segíti az agy munkáját, a méregtelenítést és csökkenti a szívroham kockázatát. Erre pedig fokozott szükségünk van szervezetünk feltöltésekor. A szulfáttartalom testünk belső hidratáltságáról gondoskodik, amely szintén nem elhanyagolható, ha szeretnénk jól érezni magunkat a bőrünkben – a szó szoros értelmében. Előbbi ugyanis a bőr, a köröm és a haj egészségéért felelős.

Egy jól megválasztott, magas oldott ásványianyag-tartalommal rendelkező víz kúraszerű fogyasztása tehát valódi feltöltődést jelent a szervezetnek. Jó hír az is, hogy ezek a vizek a kedélyállapot javítása és az energiaszint növelése mellett sok egyéb területen is hasznosan hatnak a szervezetre. Nem csupán közérzetünk lesz jobb, külsőnk is kivirul. A szép bőr, az egészséges köröm és az ápolt haj megnöveli önbizalmunkat, amitől már eleve jobb lesz a kedvünk. Ha tehát nem szeretnénk a téli hónapokat követő levert, fáradt hangulattól szenvedni, kezdjük az alapoktól: figyeljünk oda vízfogyasztásunkra, és máris jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben! Ennyit igazán megtehetünk a jó közérzetért!

Forrás: www.well.hu

Íme 2012 legszuperebb futócipője!

Kalandra vágysz? A Duna Plazában megtalálod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X