Főoldal > AKTUÁLIS > Füzessy Balázs: „Nem lehet egy kaptafára táplálkozási tanácsokat osztani”

Füzessy Balázs: „Nem lehet egy kaptafára táplálkozási tanácsokat osztani”

edzésfekvőtámaszmozgásnivea
0

Írta: and

Többféle definíciót is hallottunk már a foglalkozásodról: aerobikelőadó, -tréner, -oktató… Melyik vagy pontosan? Füzessy Balázs: Én is mindig bajban vagyok, mikor megkérdezik tőlem, hogy mivel foglalkozom. Az elmúlt 10 évben szinte minden hétvégét és sok hétköznapot is aerobik rendezvényeken töltöttem, meghívott előadóként órát tartottam a színpadon a Nivea Tourhoz hasonló eseményeken. Hogyan tudod emellett beiktatni […]

Többféle definíciót is hallottunk már a foglalkozásodról: aerobikelőadó, -tréner, -oktató… Melyik vagy pontosan?

Füzessy Balázs: Én is mindig bajban vagyok, mikor megkérdezik tőlem, hogy mivel foglalkozom. Az elmúlt 10 évben szinte minden hétvégét és sok hétköznapot is aerobik rendezvényeken töltöttem, meghívott előadóként órát tartottam a színpadon a Nivea Tourhoz hasonló eseményeken.

Hogyan tudod emellett beiktatni az edzést a mindennapjaidba?

F.B.: Mivel a táncos, koreografált órákkal kerestek meg, így ebből a mozgásformából a rendezvényeken megvan az elegendő mennyiség. A saját edzésem ebből kifolyólag egészen más típusú, inkább az izmokat tartja karban. Például saját testsúlyos csoportos edzésen; ez egy funkcionális edzés, amely gyakorlatilag minden eszköz nélkül a leghatékonyabb módon tartja karban a testet, de ugyanígy súlyzós, illetve elektrostimulációs edzéseket is be szoktam iktatni.

Mit jelent az elektrostimulációs edzés?

F.B.: Az EMS technológia intenzív izommunkára ösztönzi a testet. Egy súlyzós edzésre hasonlít, de annál rövidebb idő alatt, ízületi terhelés nélkül, a felszíni és mélyizomzat egyidejű stimulálásával dolgoztatja meg az izmokat. A mai világban az emberek nagyobb százaléka valamilyen okból nem tudja (időhiány, sérülés) vagy nem is akarja az izmait úgy megedzeni, ahogyan szüksége lenne rá. Ez egy nagyon hatékony alternatíva azoknak az embereknek, akik a napjaikat az íróasztal mellett töltik. Fantasztikus eredményeink vannak. Azt gondolom, hogy ez a technológia a következő évtizedekben egyre nagyobb szerepet fog kapni.

füzessy2.jpg ()Ezt ajánlod a dolgozó nőknek is, akik napi 8 órát eltöltenek az irodában?

F.B.: Abszolút. 6-8 hét alatt az izomsejtek ténylegesen növekedéssel reagálnak, ami a fogyni vágyó hölgyek számára ijesztő lehet, de pontosan ez a fajta izomsejt-növekedés garantálja, hogy ezek a nagyobb sejtek sokkal több energiát igényelnek. Ha csak ugyanannyit eszünk, mint előtte, akkor eltűnnek a kilók, mivel az izomsejtek energiaigénye gyakorlatilag eltünteti a zsírszövetet. A heti kétszer vagy háromszor húszperces edzés az izomzatra és a feszességre nagyon jótékony hatással van. Ki lehet egészíteni hétvégi biciklizéssel, túrázással, úszással.

Persze ez még nem elég, a megfelelő táplálkozás is fontos. Ez nálad, hogy működik?

F.B.: Kerestem olyan nemzetközi koncepciókat, amelyekből aztán vállalkozást építettem. A gyökere egy több mint 30 éve létező amerikai táplálkozási irányzat, a Metabolic Typing, amely az anyagcsere-tipizálásra épül. Van egy Németországban kifejlesztett gép, amely képes meghatározni az anyagcsere-típusokat. Maga a koncepció a legmodernebb táplálkozástudományi ismeretekkel van kiegészítve. A lényege az, hogy nem vagyunk egyformák, nem lehet egy kaptafára táplálkozási tanácsokat osztani. Hiába mondom el, hogy számomra mi a jó, mitől kerülök formába, nem biztos, hogy másnál működni fog. Vannak az anyagcserének bizonyos meghatározó faktorai: idegrendszer, szénhidrátok lebontási sebessége, hormonális rendszer és a vércsoport. Elsősorban ezek határozzák meg azokat a tulajdonságokat, amely alapján meg lehet mondani, hogy kinek mit ajánlott fogyasztani. Én 100%-ig eszerint élek. A táplálkozási típusom nagyobb fehérjeigényű, az egészséges zsírokat is fogyaszthatom moderált mennyiségben, de a szénhidrátokra oda kell figyelnem és a cukrosabb ételekre is.

Vannak azért általános dolgok is, amire mindenkinek oda kell(ene) figyelnie és inkább kerülni őket?

F.B.: Igen: alkohol, cukros üdítők, feldolgozott húsipari, malomipari, fehérlisztből készült termékek. Annak ellenére, hogy ezt mindenki tudja, mégis a legtöbben fogyasztjuk őket. De ezek után még a végletekig különbözőek vagyunk. Van, akinek extrém módon kell figyelni, például egy fél szelet kenyértől is hízik, mások még ezt (is) következmények nélkül megengedhetik maguknak.

Füzessy Balázs joker edzéstippje a négyütemű fekvőtámasz, amit mindenki ismeri már a gyerekkorából. Ha 4 percig csinálod reggelenként, minden alkalommal adsz egy olyan anyagcsere-fokozást a szervezetednek, amivel jól indíthatod a napodat.

A következő NIVEA Tour helyszín és időpont: Barátság Sportpark, ápr. 29.

Fotó: NIVEA Tour, Nike Women


További cikkeink a témában

bikini

Fürdőruha-kisokos: így legyél trendi a strandon!

Írta:
0

A megfelelő fürdőruha kiválasztása komoly kihívást jelent a nők körében, hiszen az sem mindegy, milyen strandtevékenységhez keressük a megfelelő darabot. Úszáshoz, strandjátékokhoz, napozáshoz keresel valami kényelmes, trendi és szexi darabot? A következő tippek segítenek megtalálni a tökéletes fürdőruhát!

Kövess Facebook-on!
X