Főoldal > AKTUÁLIS > Az ínycsiklandó étkek hazája

Az ínycsiklandó étkek hazája

0

Írta:

Gasztronómiai kultúránk évszázadokra nyúlik vissza. Sok külső hatás érte, de sokat adott a világnak is. Ma már a zserbó, a hortobágyi palacsinta, a gulyás, a Pick szalámi és társaik mind közismert, jól csengő nevek országhatárainkon túl is. Nekünk pedig kötelességünk mind megőrizni, mind népszerűsíteni ezen ízeket. Ám nem csak más országok lakóival kell megismertetnünk a […]

Gasztronómiai kultúránk évszázadokra nyúlik vissza. Sok külső hatás érte, de sokat adott a világnak is. Ma már a zserbó, a hortobágyi palacsinta, a gulyás, a Pick szalámi és társaik mind közismert, jól csengő nevek országhatárainkon túl is. Nekünk pedig kötelességünk mind megőrizni, mind népszerűsíteni ezen ízeket.

Ám nem csak más országok lakóival kell megismertetnünk a magyar szakácsok és konyhák remekeit, hanem elsősorban gyermekeinknek kell megmutatnunk, hogy mire is képesek a magyar hozzávalók, ízek és receptek. Erre pedig kiválóak az olyan hatalmas gasztronómiai fesztiválok, melyek bemutatják és kóstoltatják az ország minden tájáról összegyűlő szakácsokat, termelőket, kézműves alapanyag előállítókat.

Évente, országszerte több regionális fesztivál megrendezésére is sor kerül. Ezek általában kötődnek évszakokhoz, gasztronómiai időszakokhoz egyaránt. Ilyen fesztiválok Szegeden, Debrecenben, Kecskeméten és a legtöbb nagyvárosban megszervezésre kerülnek. Ám van egy olyan, mely mind méretében, mind kínálatában felülmúlja az összeset.

Megnéznéd a híres, szegedi borfesztivált május 18-27 között?

borozgatas.jpg ()Idén ismét megrendezik majd a Gourmet Fesztivált Budapesten, a Millenáris parkban. Michelin csillagos éttermek, gasztro egyesületek, nemzetközileg elismert borászok és kevésbé ismert termesztők, illetve más alapanyag előállítók mutathatják be, hogy mitől is olyan különlegesek a magyar gasztronómiában.

Kíváncsi vagy egy igazi cseresznye fesztiválra? Szomolyán idén 11. alkalommal fogják megrendezni júniusban. Szállást a közeli Bogácson találsz szép számmal.

Kultúránk szerves részét képezi az, hogy mit és milyen minőségben eszünk. Hogy vajon a minőséget vagy a mennyiséget választjuk a pénzünkért. Most pedig alkalmunk adódik, hogy úgy tegyük próbára ezeket a mestereket, hogy nem áldozzuk fel a teljes fizetésünket egy vacsora kedvéért, mégis garantáltan maradandó élményben lesz részesülünk. Hiszen a Millenáris park, helyéből fakadóan egyszerre biztosít városias légkört és csendes elvonulási lehetőséget. Könnyen megközelíthető, de a város zaja, már nem hatol el az asztalunkig, melynél akár a Costes étterem fogásait is kipróbálhatjuk majd.

Rétest nyújtani nem könnyű. Kipróbálnád? A III. Rétes és Lakodalmas napokon megteheted Révfülöpön.

A június 7-10 közötti fesztiválnak nem csak a sokszínű résztvevők jelentik majd a különlegességét, hanem a látogatókat váró pluszprogramok is. Délután a kis ínyenceket várják szórakoztató programokkal, míg az este már inkább a szülőké lesz. Emellett idén is több szakmai előadással készülnek az érdeklődők számára.

Különleges újításként, idén a rendezvény minden egyes étterem mellé egy borászatot párosít majd. Felkínálva a lehetőséget, hogy az étterem kínálta étkekhez legalkalmasabb bort választhassák majd a kilátogató ínyencek.

Bátran mondhatjuk, hogy aki ebben a néhány napban ellátogat a Millenárisra, az úgy érzi majd, hogy “beleharaphatott” egész Magyarországba. Így kicsiknek és nagyoknak sem szabad otthon maradnia. Sőt, akár látogassunk ki minden este  erre a rendezvényre és apránként, falatonként élvezzük ki minden ízét, amíg csak lehet.

De ha már egy gasztronómiai kirándulást tervezünk a fővárosba, akkor próbáljuk ki a teljes kínálatot. Az országban szinte egyedülálló módon csak Budapesten van lehetőségünk arra, hogy a legkülönbözőbb főzőtafolyamokon vegyünk részt a legnevesebb séfek kezei alatt.

Szeretnétek megtudni, hogy miként kell autentikus sushit készíteni? Készítenétek néhány pikáns, csokoládés ételt? Esetleg szívesen tanulnátok meg, hogy miként kell professzionálisan forgatni a szeletelő kést? Nos, mindezekre lehetőség van Pest legjobb főzőtanfolyamain, melyek betekintést engednek a gasztronómia egy másik titokzatos világába. Ráadásul, ha egy ilyenen párotokkal vesztek részt, akkor ezt az izgalmas randevút még garantáltan sokáig emlegetni fogjátok.

De, ha jobban szeretjük a kanalat és villát a szánkhoz emelgetni, mint a tűzhely mögött állni, akkor nagyszerű kikapcsolódási lehetőség lehet egy hétvégén, ha kipróbáljuk Budapest különlegesebb éttermeit. Ha felmegyünk a Várba, nem csak mesés kilátásban lesz részünk, de lépten-nyomon finom falatokat kóstolhatunk. A siker titka, hogy nem feltétlenül szükséges mindenhol teljes menüt fogyasztanunk. Az egyik étteremben elég, ha csak az előétel kínálatból válogatunk, míg másnap, egy másik étteremben kipróbálhatjuk, hogy milyenek a desszertek. Így sok új élménnyel gazdagodhatunk, miközben pénztárcánk sem fog vészesen veszteni a súlyából.

A jó ételek mellé pedig finom bor is dukál. De, ha alkalmanként csak egy kellemes pohár bort próbálnátok ki, akkor Budapest erre is számos lehetőséget biztosít. A városban több bor bár is kínálja szolgáltatásait a borhoz értőknek. Ám, ha autentikusabb kiszolgálásra és hangulatra vágyunk, akkor vonattal akár leugorhatunk a Balatonra is az egyik hétvégén, hogy megkóstoljuk a Balaton-környéki pincészetek legfrissebb kínálatát.

Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor csak gondoljunk bele, hogy milyen kellemes élmény egy finom ebédet, vacsorát elkölteni, majd a Duna partján, fagylaltozva a sürgölődő járókelőket figyelni, miközben úgy érezzük néhány rövid órára, hogy kerekebb a világ már nem is lehetne.

És ne feledjük, hogy ha elmúlik majd a nyár és ismét beköszönt az ősz, országszerte számtalan szüreti mulatság és fesztivál várja majd ismét az ínyencségekre éhező szájakat. Akkor is nézzetek majd el felénk, mert biztosan szolgálunk majd ínycsiklandó ajánlatokkal.

Megérkeztek a NIVEA Q10PLUS arcápoló termékcsalád legújabb tagjai!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X