Főoldal > AKTUÁLIS > Kullancsriadó – Nem megijedni kell, hanem megelőzni!

Kullancsriadó – Nem megijedni kell, hanem megelőzni!

fertőzéskullancsorvos
0

Írta:

A klímaváltozás sajnos a kullancsok terjedését és számuk növekedését is eredményezi. Ahogy azonban mondani szokták, nem megijedni kell, hanem megelőzni, ez különösen igaz a kullancscsípéssel kapcsolatban. Sok általa okozott kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Hogy mivel és miként? Dr. Pintér Zsolt gyermekorvos, vezető szakorvosa látott el bennünket hasznos tanácsokkal. Állandó lesben áll, légy résen! Azok a […]

A klímaváltozás sajnos a kullancsok terjedését és számuk növekedését is eredményezi. Ahogy azonban mondani szokták, nem megijedni kell, hanem megelőzni, ez különösen igaz a kullancscsípéssel kapcsolatban. Sok általa okozott kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Hogy mivel és miként? Dr. Pintér Zsolt gyermekorvos, vezető szakorvosa látott el bennünket hasznos tanácsokkal.

Állandó lesben áll, légy résen!

Azok a kullancsok, melyek vírusos agyvelőgyulladást vagy Lyme- kórt terjeszthetnek, megtalálhatóak Közép- Európa összes országában, sőt még Franciaország keleti részén is. Magyarországon inkább az észak- nyugati régióban találkozhatunk velük, s jellemzően nem kirándulás alatt árnyas erdőben járva – mert akkor odafigyelünk -, hanem városi környezetben, otthon a kertben vagy akár játszótéren szedjük össze az apró vérszívókat. Manapság szinte mindenütt ott lapulnak és lesben állnak, a kiskertektől a közparkokig.

Tartós és praktikus

A problémára tartós megoldást jelenthet a kullancs elleni védőoltás: kétféle KE- vakcina kapható Európában, az FSME- Immun, valamint az Encepur felnőtt és Junior oltás (0., 1-3., 9-12. oltási időközökkel, az első két adag beadását követő 14 nap után /az első oltáshoz képest 42 nap/ az oltottak 90-95%- a teljes védettséget kap 1 év alatt), felnőtteknek gyorsított oltási sor is adható (0., 7., 21. nap, 1 év, ebben az esetben az első két adag beadását követő 14 nap után /az első oltáshoz képest 28 nap/ az oltottak 90-95%- a válik védetté).

kullancs2.jpg ()Kullancs elleni szerek (olajok, krémek), természetes védekezés

A kullancs irtása a legtöbb országban ismeretlen, és hazánkban is mindezidáig csak szűk területeken történt, ráadásul az ellenük otthon bevethető permetszert az EU betiltotta. Ezért a kullancsok szemben a legfontosabb az egyéni védekezés. Ha kullancsszezonban a szabadban járunk, a védőoltáson túl kiegészítésként használjunk kullancsriasztó szereket is. Még mielőtt azonban kemény vegyszerekkel mérgeznénk magunkat, nézzük, milyen szelídebb módszerek vannak a pókszerű rovarok távoltartására. A kirándulások alkalmával lehetőleg hosszú nadrágot viseljünk, esetleg a szárát tűrjük be a zokninkba, és persze gyakran ellenőrizzük, hogy nem került- e ránk kullancs. Mivel sokszor hosszasan keres magának megfelelő helyet a bőrünkön, még azelőtt elkaphatjuk, hogy belénk fúrná magát. Azt is fontos megjegyezni, hogy kullancsok a napsütötte, rövidre vágott gyepes területen ritkábban tartózkodnak, így ha rendszeresen vágjuk a kertünkben a füvet, ezáltal is csökken a kullancsveszély. Ha kullancsriasztó szerek mellett döntünk, használjunk inkább DEET-, (ezzel óvatosan bánjunk az irritációs hatásai miatt) illetve pikaridin-tartalmú szereket.

Kullancscsípés – a tett helye…

A csípés nem fájdalmas, idegentest jellegű (olyan, mint a szálka) és csak napok múlva alakul ki enyhe bőrpír. Ez akkor fordul elő, ha nem megfelelően távolítottuk el, és bizonyos testrészek a bőrben maradnak. A Lyme- kórnál jellegzetes vándorló bőrpír a kullancs eltávolítása után 1- 4 héttel alakul ki, és koncentrikusan nő („vándorol”) – magyarázza a szakorvos.

A kullancsot amint észrevesszük, azonnal távolítsuk el – speciális kanállal vagy egy kis csipesszel. Lényeges, hogy ne csavarjuk, csak húzzuk! Minél előbb eltávolításra kerül a vérszívó, annál kisebb a fertőzés veszélye.

Alattomos kullancs- kórok és azok tünetei

A kullancsok többfajta betegséget is terjesztenek: jellemzően vírusos agyvelő-, illetve agyhártyagyulladást okozó vírust (kullancsencephalitist) – az ÁNTSZ adatai szerint a  legfertőzöttebb (dél-)nyugati és északi országrészben minden ezredik kullancs hordozza a megbetegítő vírust. A kevésbé fertőzött területeken pedig minden 5-10.000-ből egy fertőző -, Tibolát, továbbá a hazai kullancsok egyötöde Lyme-kórt is terjeszt.

A Lyme kór Magyarországon kiemelt közegészségügyi probléma, sajnos évről- évre sokan fertőződnek meg. A rettegett kór legjellemzőbb korai tünete a bőrön fellépő elváltozás, az ún. vándorló bőrpír, később pedig idegrendszeri, ízületi gyulladások léphetnek fel. Antibiotikummal kezelhető.

Az ún. kullancsencephalitis esetében a kezdeti influenzaszerű tüneteket követően ismételten magas láz, majd idegrendszeri tünetek (görcsök, bénulások) következhetnek.

Végül a Tibola egy igen ritka, bakteriális fertőzés, mely helyi gyulladással, lázzal, nyirokcsomó- megnagyobbodással jár. Antibiotikummal gyógyítható.

Nagyon fontos tehát az időben történő védekezés, a fő kullancsszezon előtti oltatás, ugyanis a vírusos agyvelő-, és agyhártyagyulladás FSME védőoltás- sorozattal megelőzhető. Ha pedig már áldozatul estünk egy kullancsnak, úgy 4 héttel a kullancscsípést követően olthatunk először – tudhattuk meg Pintér doktortól.

Forrás: Dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház gyermekorvosa, az intézmény oltóközpontjának vezető szakorvosa, www.drrose.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X