Főoldal > AKTUÁLIS > Férfi volt a sportolónő! Hatalmas botrány az olimpián

Férfi volt a sportolónő! Hatalmas botrány az olimpián

drogférfinemolimpia
0

Írta: and

Talán te is olvastál már korábban olyan botrányokról, melyek során egy-egy olimpikon hölgyről

Talán te is olvastál már korábban olyan botrányokról, melyek során egy-egy olimpikon hölgyről kiderült, hogy igazából korántsem hölgy. Ennek hátterében a szimpla megtévesztő szándék mellett ritka kromoszóma-rendellenesség is állhat, de olykor teljesítménynövelő szerek is kiválthatják az „elférfiasodást”. A Wellness Cafe most olyan női olimpikonok eseteit gyűjtötte össze, akikről kiderült, hogy valójában férfiak.

1. Dora Ratjen

A sporotlónő története az 1930-as évekig nyúlik vissza, amikor Adolf Hitler bármire képes lett volna, hogy az árja faj felsőbbrendűségét bizonyítsa – az olimpián is. 1936-ban Dora Ratjen képviselte hazáját a berlini játékokon női magasugrásban. Sokaknak már az gyanús volt, hogy nem akarta a közös női zuhanyzót használni, valamint testfelépítése és hangja is csalást sejttetett. Végül egy orvosi vizsgálat buktatta le a berlini olimpián negyedik helyezést elért sportolót, és 1938-ban végleg eltiltották a további versenyektől.

2. Edinanci Silva

A brazil judós egy ritka születési rendellenességben szenvedett: férfi és női nemi szervei is voltak, és a kilencvenes évek közepén vállalkozott arra az operációra, ami után nőként folytathatta a versenyzést – többek közt három olimpián, 1996-ban Atlantában, 2000-ben Sydney-ben és 2004-ben Athénban szerepelt versenyeken.

edinancisilva.jpeg ()

 

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

3. Stella Walsh

A lengyel-amerikai rövidtávfutó 1932-ben aranyérmet, 1936-ban pedig ezüstöt nyert az olimpián, nevéhez pedig több mint száz hazai- és világrekord fűződik. Bár számos pletyka keringett arról, hogy Stella igazából férfi, végül különös körülmények között bukott le: 1980-ban egy ohiói fegyveres rablás során véletlenül lelőtték. Ezt követően derült fény arra, hogy férfi nemi szerve, illetve férfi- és női kromoszómái is vannak.

4. Sin Kim Dan

Bár a számos rekordot beállító rövidtávfutóról egyértelműen sosem bizonyosodott be, hogy igazából férfi, Sin Kim Dan az 1966-ban bevezetett nemvizsgálat után többé nem indult olimpiai játékokon.

5. Santhi Soundarajan

Az indiai középtávfutó 2006-ban ezüstérmet nyert az ázsiai kontinensviadalon, ám öröme nem tarthatott sokáig: megfosztották helyezésétől, miután a versenyt követő kontroll vizsgálatokat nem sikerült teljesítenie.  

6. Ewa Klobukowska

Az 1964-es tokiói olimpia egyik csillaga 1967-ben elsőként bukott le a sportolók nemének vizsgálata során. A hivatalos indoklás szerint kromoszóma-rendellenesség miatt zárták ki és tiltották el a további versenyzéstől.

7. Mary Edith Louise Weston

A britek bajnoka mindenkit maga mögé utasított a pályán: 1924-től 1930-ig nem talált legyőzőre súlylökésben, gerelyhajításban pedig 1927-ben bizonyult a legjobbnak. Az 1930-as évek közepén viszont sokak meglepetésére Mark Westonra módosíttatta a nevét.

8. Heidi Krieger

A sportolónő esetére sokan még nagyon is jól emlékeznek, hiszen esete hatalmas vihart kavart világszerte. Heidit 16 éves korától kezdve tömte az edzője szteroidokkal és teljesítménynövelő szerekkel, a minél jobb eredmények elérése érdekében. 1986-ban, 20 évesen súlylökésben Európa-bajnok lett, és olimpiai aranyat is szerzett, de az évek alatt kapott szerektől hormonháztartása felborult, és testfelépítésében is sokkal inkább lett férfi, mint nő. A kilencvenes években átoperáltatta magát, napjainkban Andreas Kriegerként él. 

9. Tamara és Irina Press

Az egykori Szovjetunió büszkeségei az 1960-as években számos olimpiai aranyat szereztek és 26 világrekordot állítottak be hazájuk dicsőségére. Majd, Sin Kim Danhoz hasonlóan 1966 után eltűntek az olimpiákról és világversenyekről. Ennek sokak szerint az volt az oka, hogy mindketten férfiak, illetve hermafroditák voltak, ezért a nemvizsgálatot nem merték volna vállalni.

10. Iolanda Balas

A román magasugró szintén 1966-ban tűnt el a világversenyek nevezőinek névsorából, és bár hazájának hivatalos álláspontja szerint ínsorvadásban szenvedett, sokáig azt beszélték róla, hogy nem kockáztatja a nemvizsgálatot, hiszen igazából soha nem is volt nő. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X