Főoldal > AKTUÁLIS > Nem csökkenti az étvágyat az alacsony glikémiás indexű diéta

Nem csökkenti az étvágyat az alacsony glikémiás indexű diéta

diétaétvágyglikémiás index
0

Írta:

Friss kutatások szerint ha csökkentjük az étrendünk glikémiás indexét, valamint szénhidr&

Friss kutatások szerint ha csökkentjük az étrendünk glikémiás indexét, valamint szénhidrát-tartalmát, anélkül csökken a vér glükóz- és inzulinszintje, hogy az bármilyen befolyással lenne jóllakottság-érzetünkre.

Amint arról dr. Frank L Greenway, a Louisiana Állami Egyetem munkatársa a Diabetes Care című online lapban beszámolt, az eddigi kutatók többnyire egy-egy adott étel glikémiás indexével kapcsolatban végeztek vizsgálatokat, ezért egyesekben felmerült, hogy a különféle ételek együttes fogyasztásakor nem ugyanaz a hatás érhető el. A mostani tanulmány arra mutat rá, hogy a glikémiás index csökkentésével a glükóz- és inzulinszint abban az esetben is kedvező módon befolyásolható, ha egy átlagos étrendet veszünk figyelembe, nem csupán elkülönített ételeket.

A vizsgálat során dr. Greenway és munkatársai 26 túlsúlyos, ám egyébként egészséges felnőtt étkezés utáni glükóz- és inzulinreakcióját, továbbá éhség- és jóllakottság-érzését figyelték meg. Minden résztvevő négyféle étrendet kapott:  magas glikémiás indexű és magas szénhidráttartalmút, magas glikémiás indexű és alacsony szénhidráttartalmút, alacsony glikémiás indexű és magas szénhidráttartalmút, valamint alacsony glikémiás indexű és alacsony szénhidráttartalmút , melyek háromnapos szünetek beiktatásával követték egymást véletlenszerű sorrendben.

gi2.jpg ()A megfigyelésekből kiderült, hogy a glükóz- és inzulinértékek a magas glikémiás indexű, magas szénhidráttartalmú étrend esetében voltak a legmagasabbak, és a legnagyobb kontraszt az alacsony glikémiás indexű, alacsony szénhidráttartalmú étrend esetében mutatkozott. Emellett azonban az éhség- vagy a telítettségérzet terén nem mutatkozott szignifikáns különbség a négyféle étrend esetében. Az energiaszintet és kedélyállapotot tekintve a résztvevők az alacsony glikémiás indexű, alacsony szénhidráttartalmú étrend során érezték magukat a legrosszabbul, legnyugodtabbak az alacsony glikémiás index és magas szénhidráttartalom, legszomorúbbak pedig a magas glikémiás index és alacsony szénhidráttartalom hatására voltak.

Amint azt dr. Greenway kifejtette, megfigyeléseik nem támasztják alá azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint az ételek glikémiás indexének csökkentésével a cukorbetegség kezelése mellett fogyás is elérhető, hiszen világosan kiderült, hogy az étrend megváltoztatása nem volt befolyással a kísérleti alanyok éhségérzetére, így véleményük szerint ettől a diétától súlycsökkenés nem várható.

Forrás: medipress.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X