Főoldal > AKTUÁLIS > Védd a szemed a nyári napsugaraktól!

Védd a szemed a nyári napsugaraktól!

napsugárzásszem
0

Írta: and

Bizonyára tisztában vagy a bőröd nyári fényvédelmének fontosságával. Szinte mindenütt hallani az egészségünket óvó figyelmeztetésekről, a melanóma pusztító erejéről. Azonban nemcsak a bőrünknek van szüksége a melegebb hónapokban a hatékony védelemre, hanem szemünknek is, mivel a káros UV-sugárzások ezt a szervünket sem kímélik. Nem a divat a legfontosabb Sajnos sokan a napszemüveg vásárlásakor az aktuális […]

Bizonyára tisztában vagy a bőröd nyári fényvédelmének fontosságával. Szinte mindenütt hallani az egészségünket óvó figyelmeztetésekről, a melanóma pusztító erejéről. Azonban nemcsak a bőrünknek van szüksége a melegebb hónapokban a hatékony védelemre, hanem szemünknek is, mivel a káros UV-sugárzások ezt a szervünket sem kímélik.

Nem a divat a legfontosabb

Sajnos sokan a napszemüveg vásárlásakor az aktuális divatot veszik figyelembe, pedig amennyiben csupán egy szimpla üveggel rendelkezik a választott darab, azon ugyanúgy keresztüljutnak a káros UVA és infravörös sugarak, mintha semmit sem viselnénk. Minél nagyobbak a lencsék, annál jobban védenek, ezért kerüljük a szemet alig takaró darabokat – bár hozzá kell tenni, az idei trend továbbra is az óriási napszemüvegeket részesíti előnyben!

Érdemes inkább optikai szaküzletben megvásárolni a nekünk tetsző modellt, mivel ott biztosan tudják, milyen védelemmel van ellátva. Meglehet, kissé jobban a pénztárcánk mélyére kell ezért nyúlnunk, de ezért az összegért nemcsak divatos, de az egészségünket is védő darabot kaphatunk, ami a piacon, vagy a butikokban nem 100%-ig garantált.

napszemcsi2.jpg ()Komoly problémák forrása is lehet az elhanyagolás

Fiatalabb korban az ember sokszor nem törődik az esetleges veszélyekkel, amikkel később meglehet, hogy szembesülnie kell. Ha nem megfelelő szemüveget választunk, akkor a szaruhártyát ért káros hatások az évek folyamán összeadódnak, komoly gondokat is okozva. Ezáltal megnő a kúszóhártya, a szürkehályog, a szem körüli kóros elváltozások, valamint a makula degeneráció kialakulásának kockázata is. A szem fényvédelme különösképp a gyermekeknél fontos, mivel ők még inkább ki vannak téve a veszélynek, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy legyen rajtuk megfelelő napszemüveg!

Makula degeneráció:  az egyik legveszélyesebb szembetegség, mivel nem ritka emiatt a látás teljes elvesztése sem, ugyanis nagy mértékben megrongálja a retina éleslátásért felelős részét. Általában örökletes hajlamra vezethető vissza, de a káros ultraibolya sugárzás is jelentősen közrejátszhat kialakulásában, mivel ekkor szabadgyökök keletkeznek, melyek megölik az ideghártya anyagcseréjéért felelős sejteket.

Luteinnel szemünk védelméért

Valószínűleg tisztában vagy azzal, hogy táplálkozásoddal is hozzájárulhatsz a kellő fényvédelemhez. Hogy mégis mely ételek a legjobbak erre a célra? Egyértelműen a luteinben gazdag zöldségek és gyümölcsök (pl. kukorica, spenót, szeder, szilva), melyek elnyelik az ibolyántúli sugarakat, valamint megakadályozzák a szabadgyök képződést. Ezzel nemcsak az UV-sugaraktól védhetjük meg szemünket, de rendszeres fogyasztásával akár az időskori szemromlást is megelőzhetjük.  A luteinen kívül persze még számos olyan táplálék, vitamin van, mellyel megőrizhetjük szemünk egészségét. Ilyen például az A-, C-, E-vitamin, a béta-karotin, illetve általánosságban a piros színű ételek.

Ezeket tedd szemed védelmében!

– Hordj UV-szűrős napszemüveget!
– Viselj nagy karimájú kalapot!
– A lencse ne legyen túl sötét! (ekkor kitágul a pupilla, ami sokkal sérülékenyebbé teszi a szemet)
– Járj utána, gyógyszered nem hajlamosít-e fényérzékenységre!
– 50 év felett rendszeresen járj el szemészeti ellenőrzésre!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X