Főoldal > AKTUÁLIS > Kontaktlencsével kényelmesebb a nyaralás

Kontaktlencsével kényelmesebb a nyaralás

kontaktlencsenyaralásszem
0

Írta:

Kontaktlencséből is nagy a választék Bár ma már igen divatosak a szemüvegek, a kontaktlencsék ké

Kontaktlencséből is nagy a választék

Bár ma már igen divatosak a szemüvegek, a kontaktlencsék képesek „láthatatlanul” is tökéletes látást biztosítani. Ráadásul mivel közvetlenül a szemünk felszínén helyezkednek el, nagyobb látóteret biztosítanak, nem torzítnak, mint a szemüveg széle és nem törnek el. Sportolásnál, főleg labdajátékoknál követik a dinamikus szemmozgást, így egyfajta biztonságérzetet adnak. Aki tehát a látásélessége javítására kontaktlencsét szeretne választani, keressen fel egy szemészeti–kontaktológiai ismeretekkel rendelkező szakembert, aki vizsgálat alapján kiválasztja a legalkalmasabb típust.

Rövid- vagy távollátás esetén

Mindkét probléma ideálisan korrigálható lágy lencsével. Erősebb rövidlátónál a szemüvegnél kisebb dioptriaértékű a kontaktlencse, a távollátóknál pedig magasabb lesz a dioptriaérték. Ha a két szem között  három dioptriánál nagyobb  a különbség, akkor ez szemüveggel már általában nem korrigálható, kontaktlencsével azonban kiválóan.

Ha közelre és távolra sem lát élesen

Az úgynevezett progresszív szemüvegek alternatívái az új fejlesztésű lágy, multifokális lencsék, amelyek biztosítják az egyidejű távoli és közeli látást és még a monitort is látja a páciens! Ezt a lencsefajtát hosszabb ideig tart megszokni, de a 40 éven felülieknek érdemes kipróbálni.

kontakt2.jpg ()Szűk szemrés vagy asztigmia (fénytörési hiba) esetén

A hagyományos kemény és az újabb kemény-gázáteresztő lencsék viselése az utóbbi években háttérbe szorult, mégis orvosi szempontból például szűk szemrés, mélyen ülő szem esetén, vagy nagy  asztigmiánál ez indokolt. A kemény–gázáteresztő lencsék egyszerűbben tisztíthatók,  éves kihordási idejűek, jól korrigálják az asztigmiát, általában UV-szűrősek és ami a legfontosabb, hogy szövődményeket sokkal ritkábban okoznak mint a lágy társaik.

Érzékeny szem esetén

Az érzékenyebb szeműek is bátran viselhetnek lágy lencsét, akár időszakosan, akár folyamatosan. A lágy lencsék új generációja magas oxigén áteresztéssel rendelkezik, kényelmes, rugalmas. Szférikus, cylideres és multifokális dioptriákban is rendelhetőek.

Alkalomszerűen vagy tartósan

– Alkalomszerű viselésnél az egynapos lencse az első választás, mert egyszerű, higiénikus, nem kell hozzá ápolószer, este egyszerűen eldobjuk. Mindig friss, tiszta lencse kerül a szembe. Uszodában és természetes vizekben kizárólag ez használható, ugyanis így elkerülhető  a fertőzés, a szemgyulladás – ismerteti dr. Tóth Eszter. Nyaraláshoz „tartalék” lencsének érdemes vinni belőle pár darabot. 

A mai kontaktlencsék- típustól függően- kényelmesen viselhetők napi 12–24 órán át. Nagyon fontos azonban a mindennapos ápolószerrel való tisztításuk, fertőtlenítésük! A lágy kontaktlencséknél fokozott figyelmet kell fordítani az ápolásra, mert a felületükön kialakul egy úgynevezett biofilm réteg. Így ha nem tisztítjuk gondosan, csökkenhet a komfortérzet és a nedvesedés, a zsír- és fehérjeszerű felrakódások pedig a kórokozók könnyebb megtelepedését okozhatják. A multifunkcionális tárolószerek alkalmasak a tisztításra és a tárolásra is. Minden új flakonban új tok is található, ez is növeli a biztonságot. Csapvíz soha ne érje a lencséket, mert ez nem steril, gyulladás alakulhat ki.

Bizonyos szembetegségek esetén nem ajánlott a lencseviselés, például kötőhártya-, szaruhártya-gyulladásnál, herpes utáni érzéketlen szaruhártyánál, illetve súlyos szemszárazság esetén. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X